Médianapló

Médianapló - Mire kéne fordítani a szocialista képviselők többletjövedelmét?

2018. július 25. 09:19 - Zöldi László

Bár többször is foglalkoztam azzal, hogy az országgyűlési képviselők fölemelték a fizetésüket, kötelességem visszatérni a legújabb fejleményre. Harangozó Tamás ugyanis végre megmagyarázta a helyzetet. Egy tévéstúdióban a szocialista politikus kifejtette, hogy a közhiedelemmel ellentétben ők nem szavazták meg a törvénytervezetet, amely tartalmazza a képviselők fizetésemelését. A törvényelőkészítő bizottság ülésén szavaztak arra, hogy az a tervezet kerüljön az országgyűlés elé, amely úgy növeli a képviselők fizetését, hogy nem csökkenti az ellenzéki pártok állami támogatását.

Érintetlen maradt a plurális pártrendszer fennmaradására szánt pénz, az egyéni különbözetet pedig - fejenként 200 ezer forintot - karitatív célokra szánják. Havonta döntik majd el, hogy mire. Például a szegények (hajléktalanok) és a kormánytól független sajtó támogatására. De a vidéki pártirodák működtetése is szóba került, máskülönben az embereknek nem lesz hol panaszkodniuk, ha a Nemzeti Együttműködés Rendszere sanyargatja őket. Somfai Péter kollégám a FüHü.hu digitális felületén szellemesen foglalta össze az elképzelést. Ezt firtatta: „Az MSZP képviselői karitatív szervezeteknek fizetik be a többletjövedelmüket, és azok működtetik majd a párt vidéki irodáit?”

Értem az iróniát, nem is pörgetném tovább, lecövekelnék inkább a harmadik lehetőségnél. Kedvező visszhangot keltene a nyilvánosságban, ha a szocialista politikusok a független sajtót jutalmaznák a váratlanul jött fizetésemeléssel. Ennek van történelmi előzménye. Nem valósult meg ugyan, de azért jó emlékezni és érdemes emlékeztetni rá. Az MSZP 2002-es választási programja tartalmazta a Sajtóalap koncepcióját, amely azonban az SZDSZ „jóvoltából” elvérzett a koalíciós tárgyaláson. Ha most az MSZP az őt képviselők többletjövedelméből létrehozná a Nemzeti Sajtóalapot, akkor lélegzethez juttathatná a független sajtó maradékát.

A szocialista politikusok aligha véletlenül panaszkodnak arra, hogy a megyei lapok kormányzati felvásárlása után beszűkültek a vidéki megnyilvánulás lehetőségei. A havi 3-4 millió forintot ama három szerkesztőség között kellene szétosztani, amelyet a megyei sajtóból kirúgott újságírók alapítottak. A Szabad Pécs (szabadpecs.hu), a Veszprémkukac (veszprem@kukac) és a Fehérvárkukac (fehervar@kukac) életben tartására kéne tehát fordítani a szocialista honatyák és -anyák önfeláldozó módon megszerzett plusz pénzecskéjét.        

komment
süti beállítások módosítása