Médianapló

Médianapló - Megrendüléssel vagy megrendeléssel?

2018. július 24. 09:46 - Zöldi László

Furcsa mondatot olvastam a Népszava mai számában. A szerkesztőség egy MTI-hírt adott közre, miszerint meghalt Solymosi Frigyes. A szegedi vegyészprofesszor konzervatív értelmiségiként gyakran bírálta az Orbán-rendszert, figyelemre méltó publicisztikáival a Népszavában is megjelent. Ama bizonyos mondat pedig ez volt: „A szegedi önkormányzat és Botka László polgármester mély megrendeléssel értesült Solymosi Frigyes haláláról.” Így, e-vel, ahogy a Magyar Távirati Iroda leadta.

A papír alapú Népszava nem javította ki az elírást. Az ügyeletes szerkesztő anélkül másolta át az állami hírügynökség közleményét, hogy elolvasta volna. Ami történt, az rossz fényt vet a napilap hagyományos részlegére. Az MTI ugyanis tegnap délután 14.48-kor adta ki a gyászközleményt, még abban a percben átvette a Népszava online rovata is, amelynek figyelmes munkatársa automatikusan „megrendüléssel”-re javította a szöveget. Fél nappal később a patinás újság papír alapú változata mégis visszatért a „megrendeléssel”-hez. Vajon miért?

A Népszabadság megszüntetése óta sok új munkatárs dolgozik a Népszavánál. Talán nem is tudják, hogy a megrendeléssel egyszer már megjárta a mostani munkahelyük. 1953. március 5-én meghalt Sztálin, és másnap a szerkesztőség újságoldalnyi terjedelemben közölte az intézmények, gyárak és téeszek részvétnyilvánításait. Az összeállításhoz Gyertyán Ervin írt egy úgynevezett kopfot, vagyis megfejelte néhány sorral a megrendülésről árulkodó üzeneteket. Idézem az első sort: „Mélységes megrendeléssel értesült az egész magyar nép Sztálin elvtárs súlyos megbetegedéséről.”

Öreg barátom, akivel a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben filmkritikusként váltótársak voltunk a Népszabadságnál, többször is elmesélte, hogy miként élte át a sorsdöntő órákat. A történteket mindig azzal magyarázta, hogy a hasáblevonatban volt egy sajtóhiba, amelyet kijavított. Ebből lett a galiba, az akkori nyomdatechnológia folytán ugyanis ilyenkor az egész betűsort újra kellett szedni. Ekkor kerülhetett a szövegbe ü helyett e. Szerencsére őt békén hagyta az ÁVH, mert kiderült az ártatlansága, a tördelőszerkesztőt és a kéziszedőt azonban letartóztatta. Súlyos hónapokat töltöttek börtönben.

Ha a papír alapú Népszava mai munkatársai közül emlékezett volna valaki az 1953-as fejleményekre, talán figyelmesebb lett volna. Igaz, hogy ehhez el is kellett volna olvasni az Magyar Távirati Iroda közleményét. Vagy legalább a Népszava online kiadását.      

3 komment
süti beállítások módosítása