Médianapló

Médianapló - Fal vagy kerítés?

2018. július 21. 10:20 - Zöldi László

Néhány napja olvastam egy cikket a nyilvánosság fórumain kibontakozó nyelvi háborúról. Nem emlékszem a szerző nevére, csak a gondolatmenetére. Szerinte az ellenzék szellemi eltunyulását, restségét, nemtörődömségét jellemzi, hogy hajlamos átvenni, ismételgetni, nyomatékosítani a kormányzati kommunikáció alaposan végiggondolt kulcsszavait. Azt a példát említi, hogy amióta kitört az úgynevezett migrációs válság, divatszó lett a kerítés, holott a déli határzár ellen tiltakozók hatásosabban érvelhetnének, ha helyette a fal kifejezést használnák.

A fogalmi ellentétpárt Nyugat-Európa irányába tágította a Fidesz Nagy-Britanniában élő uniós parlamenti képviselője. Az emigráns Schöpflin György kifejtette, hogy „Merkel következetesen falról beszél, nem kerítésről”. (ATV, 2015. október 9.) Ez a megjegyzés adta az ötletet, hogy átnézzem a magyar nyelvű sajtóból vett idézeteket. A kerítés első körülírása 2015. június 6-án jelent meg, az eddigi utolsó idén június 23-án, a válogatás tehát három év közéleti fogalmazásmódját dokumentálja.

Az eredmény az, hogy a kerítést 212-szer használták az értelmezők, a fal kifejezést pedig 8-szor. A kerítést vegyesen: politikusok és nem politikusok, a politikusok közül azonban kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt. Az ellentétes kifejezést használók nevét és foglalkozását azért érdemes felsorolni, hogy megadhassam a tiszteletet azoknak, akik képesek voltak elgondolkodni a 175 kilométernyi határzár mibenlétéről. Időrendi sorrendben Szily László újságíró, Lakner Zoltán politológus, Szél Bernadett LMP-politikus, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, Pfalz Aziz szír származású magyar állampolgár, Aczél Endre újságíró és Ara-Kovács Attila DK-politikus. A nyolcadik Schöpflin György is „falazott”, bár ugyanabban a mondatban a kerítést szintén említette.

A 2012:8-as arány olyannyira elsöprő, lehangoló, nyomasztó, hogy nem is hiszem el. Ennél többre becsülöm a magyar szellemi élet nyilvánosság előtt szereplő képviselőit, még a tunyulásra hajlamos ellenzéki politikusokat is. Ezért újra végigböngésztem a dokumentációt, és a fal mellé helyeztem a határzár fölöslegességét hangsúlyozó szinonimákat. Kettőt találtam; a szögesdrótot 12-en, a vasfüggönyt 18-an hozták szóba. A fal, a szögesdrót és a vasfüggöny 38-ra rúg, ez a szám aránylik a bűvös 212-höz. A hatalomban lévők és a velük szemben állók közti nyelvi háborúban az utóbbiak még a fogalmi bővítés ellenére is nagyon vesztésre állnak.           

1 komment
süti beállítások módosítása