Médianapló

Médianapló - Volt-e ballib véleménymonopólium?

2018. július 12. 10:53 - Zöldi László

Nuszbaum Tibor egy mondattal szerepel a dokumentum-gyűjteményemben. Ezzel: „Amíg Gyurcsány a baloldali politikai tér részese, addig Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.” (Reflektor.hu, 2016.03.03.) A szerzőnek van érzéke ahhoz, hogy pontos mondatba sűrítse az álláspontját. Egyébként annyit tudok róla, hogy egy évtizede kíséri figyelemmel a Lehet Más a Politika nevű pártot. Manapság pedig főszerkesztő-helyettesként dolgozik a Reflektor.hu portálnál, amelynek munkatársai között az impresszum feltünteti Ungár Pétert, az LMP milliárdos politikusát.

Nuszbaum kolléga a politikai mezőnyt rendszeren belüli és kívüli pártokra osztja. A NER-en belül helyezi el a Fideszt, továbbá Őfelsége ellenzékét: az MSZP-t és a Párbeszédet, a DK-t és a Bokros-féle MoMa mozgalmat. A rendszeren kívül képzeli el a Jobbikot, a Kétfarkú Kutya Pártot, az LMP-t és a Momentumot. A régi pártoktól nem várja Magyarország megújítását, az április 8-i választás után pedig eme címmel jellemzi a pártját: „Az LMP nem szakad szét, csupán megtisztul.” (Reflektor, 2018.07.10.) A cikkben baum álnéven ír a „2008 előtti ballib véleménymonopólium”-ról.

Erről más a felfogásom. Tapasztalataim szerint a baloldal a nyolcvanas évek közepétől fokozatosan veszítette el a véleménymonopóliumát. A monopólium ugyanis kivételes, kizárólagos helyzetet jelent, ezért inkább állampárti véleményhegemóniáról (fölényről, túlsúlyról) beszélhetünk. A szocialista és liberális kormánykoalíció a rendszerváltás után sem élvezhette azt a fránya monopóliumot a vélemények frontján, ezért kizárólagosság híján be kellett érnie a hegemóniával. Nem értek tehát egyet a Reflektor-szerző médiapolitikai következtetésével, álláspontját azonban elfogadom vitaalapnak.

Tételezzük fel, hogy neki van igaza. Eszerint a ballibek azért veszítették el a vélelmezett véleménymonopóliumukat, mert 2002-ben Orbán Viktor ama javaslatára, hogy a választási győztes adja át neki a közszolgálati televízió második, kevésbé nézett csatornáját, az újdonsült miniszterelnök, Medgyessy Péter miniszterelnök ezt mondta: „Akinek tévé kell, az vegyen magának.” A Fidesz szót fogadott, és ellenzékben, Simicska Lajos közreműködésével kiépítette a maga médiabirodalmát. Most már csak arra kéne válaszolni, hogy ha Nuszbaum Tibor szerint az MSZP és kapcsolt részei egy követ fújnak a Fidesszel, vajon mi értelme volt elvenni az Orbánt kiszolgáló ballibek feltételezett véleménymonopóliumát?

17 komment
süti beállítások módosítása