Médianapló

Médianapló - Kunhalmi miért Orbánban keresi a választási vereség okát?

2018. július 07. 10:42 - Zöldi László

A Mozgó Világ című folyóirat találmánya a Fapados Szalon. Közéleti személyiségek fejtik ki álláspontjukat egy időszerű témáról. Május 9-én az április 8-i országgyűlési választás került szóba, a szerkesztett szöveg a 2018/ 6. számban látott napvilágot. Tegnap délután Bolgár György, a Klubrádió műsorvezetője firtatta Kunhalmi Ágnes egyik megnyilvánulását. A szocialista politikus szerint Orbán Viktor „március 15-i beszéde után számos szavazóköri delegáltunk visszamondta a megbízatást”. A helyzetet így foglalta össze: „Több száz ilyen visszamondásról tudok.”

Kétségkívül fenyegetően hangzott a nagy visszhangot kiváltó miniszterelnöki mondat: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.” Ezzel magyarázta Kunhalmi Ágnes az MSZP által delegált választóköri ellenőrök visszavonulását. A tegnapi rádióműsorban még meg is erősítette az ok-okozati összefüggést. Bizonyára voltak visszalépések. Talán lélektanilag kapcsolatba is hozhatók a miniszterelnök fenyegetőzésével. Az sem lepne meg, ha egyszer kiderülne, hogy az ellenőrizetlen szavazóhelyiségekben kisebb-nagyobb csalások mentek végbe, amelyek nélkül nem lett volna meg Orbánék kétharmados győzelme.

Csakhogy a Fapados-vita és a Mozgó Világ 2018/6. számának megjelenése után június 17-én Kunhalmi Ágnest megválasztották az MSZP-választmány elnökévé. Tegnap, immár az elemzésre szakosodott pártparlament vezetőjeként felelősebben kellett volna fogalmaznia, a szavazóköri delegáltak ügyében ugyanis a szálak messzebbre, mélyebbre nyúlnak. A jelek arra utalnak, hogy a kétharmados vereség inkább a szocialisták szervezeti gyöngeségére vezethető vissza. Például Szanyi Tibor, az MSZP egyik elnökjelöltje 2016. június 15-én kifejtette az InfoRádióban, hogy „A meglévő tízezer szavazókörben nagyjából három-négyezer helyen van fix emberünk.” A másik elnökjelölt, Molnár Gyula 6500 hadra fogható aktivistáról beszélt. 2016. október 2-án, a menekültkvótáról 10331 szavazókörben voksoltak. A Fidesz 13122 delegáltat küldött, a KDNP 238-et. A kormánypártok 13361 ellenőrrel képviseltették magukat, az MSZP 3811-gyel. Szanyi száma közelebb állt a valósághoz.

Molnár Gyula pártelnök az InfoRádió 2018. február 13-i műsorában, egy hónappal Orbán Viktor március 15-i fenyegetőzése előtt arról beszélt, hogy az MSZP állapotát az tükrözi majd április 8-án, vajon jut-é elég delegátusa az összes körbe. A 10285 szavazóhelyiségbe 4106 szocialista ellenőr jutott.   

7 komment
süti beállítások módosítása