Médianapló

Médianapló - A cím nem minden

2018. július 05. 10:53 - Zöldi László

Az Alkotmánybíróság súlyos elvi döntéseket napol el, mert kínos neki az állásfoglalás. Máskor pedig olyasmibe szól bele, amihez nincs meg a szakmai felkészültsége. A minap például megsemmisítette a Kúria ítéletét, és úgy döntött, hogy óvakodni kell a félrevezető címadástól.

Talán nem torzítom el a hosszú indoklást, ha úgy foglalom össze, hogy az Alkotmánybíróság nem lát jogi lehetőséget az elmarasztalásra, ha a cikk egésze valós tájékoztatás, bár akadnak benne kisebb pontatlanságok. Ez megnyugtató, igazán kár, hogy szerinte a médiaközlemény címe nem képezi a cikk szerves részét. Önmagéban is valósnak és pontosnak kell lennie, ezért szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik. A szakmánk nem hördült fel. Mintha a szerkesztőségek, kiadóhivatalok és újságíró szervezetek belefáradtak volna a nyilvánosság lassú és folyamatos korlátozásába. Holott amennyiben el akarjuk kerülni a súlyos pénzbüntetéssel is kecsegtető elmarasztalást, meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy megint új címadási gyakorlatot kéne kitalálni.

Fél életemet a papír alapú sajtóban töltöttem, adtam magamnak néhány ezer és más szerzőknek tizenvalahány ezer fantáziacímet. Ezek általában tőmondatok voltak a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért. Volt bennük alany és igei állítmány, az utóbbi cselekvésre ösztönzi az olvasót. Ekkor jött azonban az a fránya számítógép, és nekünk, digitális bevándorlóknak a tanítványainktól kellett megtanulni a keresőoptimalizációs címadást. Itt van például egy médianaplós bejegyzés címe 2018. június 22-éről: Korunk Gömböse Orbán Viktor? Nagyobb olvasottságra tett volna szert, ha azt a címet adtam volna neki, hogy Orbán Viktor korunk Gömböse?, elvégre az olvasó leginkább a jelenlegi miniszterelnökre kíváncsi.

Engem Orbán retorikája, a képes beszédhez való vonzódása, a szóvirágok iránti hajlama és a piknikus alkata is emlékeztet vitéz jákfai Gömbös Gyulára, különösen a hajdani miniszterelnök médiapolitikai gyakorlatára. Nem valószínű, hogy az Alkotmánybíróság tisztelt tagjai nálam alaposabban tanulmányozták volna az 1932-36 közti magyar sajtót. De mi van akkor, ha mégis úgy találják, hogy a bejegyzés címével „felségsértést” követtem el? Mi van, ha úgy vélik, hogy Orbán Viktor hatalomgyakorlása inkább Tisza Istvánéra vagy Bethlen Istvánéra hasonlít? Azt pedig elképzelni se merem, hogy mit csinálnának velem, ha Orbán hatalomgyakorlásáról esetleg Rákosié jutna az eszembe, és ezt még bele is fogalmaznám a címbe.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814094465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Ketler 2018.07.06. 09:21:00

Nekem viszont olvasóként tele a hócipőm az olyan cikkekkel, amikor a cím az hogy "a volt szovjet bunker titkai", majd a tököli reptér egyik volt hangárjában működő magyar dróngyártóról értekezik a cikk. Az ilyen címadókat legjobb lenne örökre eltiltani a foglalkozásuktól.

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.07.06. 11:09:15

Mondjuk már ki, hogy ez egy cigány stílusú vezetés, csak eddig még nem volt hozzá szerencsénk. Kimondani a címben ilyet azonnal rasszizmus, pedig az az igazi rasszizmus, ha nem mondhatjuk ki.

- Szia. Hallottalak beszélni. Te svéd vagy?
- Nem is haragudj, de ez felháborító.
- Mi?
- Ez a svédezés.
- Miért?
- Antiskandinavita hozzáállásról árulkodik.

agarik 2018.07.06. 11:55:06

Tökmindegy, csak a "zsidókat" ne kritizáld, mert akkor automatikusan persona non grata antiszemita kommunista náci vagy.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.07.06. 12:40:01

" ... De mi van akkor, ha mégis úgy találják, hogy a bejegyzés címével „felségsértést” követtem el? ... "
Akkor letartóztatnak, elverik a szádat, hogy ne hazudj, és egy kicsit bezárnak a rablógyilkosok közé, azzal a felvezetéssel, hogy kedves újságíró kisasszony, ez lesz a lakosztálya 1 hónapra.

Aztán majd lehet újra cikket írni, sokkal megfontoltabban :-)

Mr. Neutron 2018.07.06. 14:25:30

@ poszt: Nem olvastam a tollhegyre tűzött AB határozatot, de a véleményem szerint is ésszerű szigorúbb követelményeket támasztani a címadással szemben, mint a cikk szövegére, hiszen aki csak a cím alapján tájékozódik, azt megtévesztheti egy fals cím. Márpedig olyan információözönben élünk, amelyben az olvasók tetemes hányada valószínűleg csak a címig jut el és a cím sugallata alapján alkot véleményt a történtekről. Tehát szerintem az történt, hogy az Alkotmánybíróság az információs társadalom megváltozott médiafogyasztási szokásaira reflektáló jogi követelményt határozott meg, vagyis hozzáigazította a jogot a változó világhoz.

Az igazi Trebics 2018.07.06. 15:41:05

Akkor szerinted rendben van az, hogy címlapon 22-es betűmérettel kiírják, hogy xy-t bűncselekménnyel gyanúsítják, majd a sokadik oldalon 10-es betűnagysággal szedett cikkben az van, hogy ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás, xy-t meg még nem hallgatta ki a rendőrség, sem tanúként, de főleg nem gyanúsítottként?

Az igazi Trebics 2018.07.06. 15:49:53

A blog.hu- szerkesztő is elolvashatná egyébként az AB-s állásfoglalást. Ez a poszt 20 mondat. Az elsőnek szinte semmi köze a következő 19-hez. Az Index blog-ketrecében mi a cím? Az első mondat, nyilván.