Médianapló

Médianapló - Csávó a neten

2018. július 04. 07:56 - Zöldi László

Másfél évtizedet húztunk le ugyanabban a szerkesztőségben. Most azt telefonálta, hogy világosítsam már fel, mit jelent minapi bejegyzésemben ez a mondat: „A kommentelők felületességére jellemző, hogy akkor sem képesek elnézést kérni a véleményét névvel vállaló bloggertől, ha mások számára aligha derül ki, hogy álnéven bizonyultak alkalmatlannak az érdemi vitára”. Kifejtettem neki, de talán másokat is érdekel a magyarázat.

E bejegyzés vitájában Midnightcoder2 firtatta: „Mi az a szempont, aminek alapján az ahaza.blog.hu ebben a pillanatban is három cikkel reprezentálja magát az Index főoldalán. Annyira nem ír jót és jól a csávó.” Meg is nevezte Kereszty Andrást, akit egyébként négy évtizede ismerek. Riporterként szerzett magának hírnevet az ÉS utolsó oldalán. Aztán külföldről tudósított, a rendszerváltás táján pedig a Népszabadság második embere lett. Később főszerkesztette a Griff című hetilapot és a napilapok közül a Népszavát. A Népszabadság megszüntetése (2016. október 8.) után létrehozta az Újnépszabadság blogot, aminek egy „védjegy-oltalom alá eső” ügy miatt A hazára változtatta a nevét. Igazán nem szép tőle, ha teleírja.

A három jegyzet közül az egyik a labdarúgó világbajnokságról szólt. Kitűnő glossza, bár nem lepett meg, elvégre Kereszty András sportújságíróként kezdte a pályafutását. A másik a július elsején hatályba lépett büntetőeljárási törvényről íródott. Tisztes munka. Hm. András ehhez is ért? A harmadik azt pedzegette, hogy a kormányhivatalok kirúgtak néhány ezer munkatársat, és közmunkásként, harmadnyi fizetésért visszafoglalkoztatják őket. Nocsak. Kereszty kolléga új oldalát villantotta fel a nyilvánosság fórumán? Hamar kiderült, hogy a focijegyzetet ő írta, a jogit azonban Gaál Péter, aki szakember a témában, a kulturális közmunkásokról pedig Vásárhelyi Mária szociológus tűnődött.

A „csávó” (a cigány kultúrából átvett kifejezés fiút jelent) ebben a pillanatban tehát nem létezik. Van viszont három színvonalas szerző, köztük egy hölgy, akiket A haza nevű gyűjtőblogban közölt a szerkesztő Kereszty András. Midnightcoder2 felületesnek bizonyult, de mi, újságírók, akik névvel vállaljuk a véleményünket, szintén szoktunk bakot lőni. Csakhogy minden tévedésünket nyilvánosan követjük el, és ha egy hozzászóló okkal pirít ránk, akkor szégyenkezhetünk. Olykor viszonzásul én is szóvá teszek egy-egy kommentelői melléfogást, ám eddig csak egyszer történt meg, hogy az álneves hozzászóló elismerte a tévedését. Ezt írta: „Igazad van, de azért a kurva anyádat.”      

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814092105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.07.04. 10:00:53

Miért kell egy ballibázó, tolvaj narancskomcsival kiemelten foglalkozni? Ez SZVSZ ennek a blognak a szerzőjét alacsonyítja le a "névtelen kommentelő" szintjére. Persze, hogy nem tetszik neki, ha a "csávó" arról elmélkedik, hogy az ő gazdija leépíti a jogállamot Magyarországon. Értelme?

Zöldi László 2018.07.04. 10:13:58

@Netuddki.: Ön a tanácsadó kommentelók kategóriájába tartozik. Kifejti, hogy miről nem érdemes és miről kéne írni. Javaslom, nyisson blogot, és írjon arról, amihez kedve szottyan. Hajrá!

Netuddki. 2018.07.04. 14:33:22

@Zöldi László: Csak vélemény, semmi több. Maradjunk annyiban, hogy tanácsot ingyen nem adok. A blogolás meg nem az én műfajom.

Drizari 2018.07.04. 15:47:13

@Netuddki.:

Vélemény: nagyon rossz ez a spenót.
Tanács: miért kell főznöd spenótot? (hiába kérdés, ettől még tanács a jövőt illetően)

Netuddki. 2018.07.04. 16:58:05

@Drizari: Hát, ennek fuss neki még1szer! Felesleges erőlködni, csűrni-csavarni a szót, hogy az igazatokat bizonygassátok ellenem. Egyrészt, mert jeleztem, eszemben sem volt tanácsot adni a blogírónak. Másrészt volt egy véleményem, amivel lehet vitatkozni, annak aki akar. Aki meg nem akar, hagyjon békét, nem vagyok kíváncsi a kekeckedésére, ahhoz már túl régóta írogatok a fórumokra, hogy leálljak ki-kivel, ki ellen jellegű meccsekre.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.07.05. 12:29:19

Inkább három ahaza.blog bejegyzés a címlapon, mint akár csak egy b1.blog förmedvény! :)

Lusuka 2018.07.05. 23:11:50

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/