Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk a kommentelőkkel?

2018. július 01. 10:18 - Zöldi László

Tetszik a Stíler nevű blog, amelyet két divat-szakértő működtet. Ahogy látom a jól szerkesztett, stílszerű honlapon, Rigó Ági és Pusztai Olivér már hirdetési bevételekre is szert tett. Ez arról árulkodik, hogy akadnak cégek, amelyek fantáziát látnak a digitális vállalkozásukban. A két szerző életvezetési tanácsokat ad könnyed és tartalmas formában - a szó tágabb értelmében töprengenek, tűnődnek a stílusról.

Tegnap a szakmai páros férfitagja gondolkoztatott el azzal, hogy osztályozta a kommentelőket. Mint majd’ mindenkinek, aki digitális naplót vezet, az én tevékenységemnek is kéretlen, nemkívánatos, nehezen elviselhető része a megannyi kommentelő. Közülük az egyik típus az előző mondatban olvasható férfitag kifejezést azonnal lefordítaná hímtagnak, és hozzáfűzné, hogy hehehe vagy muhaha. Az efféle hozzászólás persze még az ártalmatlanabb fajta, legföljebb a bejegyzést övező vitát sekélyesíti el. Pusztai Olivér egyébként a kommentelő hét típusát különbözteti meg.

A szakértőt, aki inkább okoskodónak nevezhető, mert mindent jobban tud, elvégre nincs olyan téma, amihez ő nem ért. A dementort, ami a latinból átvett dementál (megcáfol, meghazudtol) kifejezésből származik, és aki minden kákán csomót keres, vagyis lételeme az akadékoskodás, az okvetetlenkedés. A trollt, aki mellékösvényre tereli a vitát, és minél sótlanabbul fogalmaz, annál agresszívebbé válik. A személyeskedőt, aki a bejegyzés témája helyett keresetlen szavakkal illeti a bejegyzőt. Az ostobát, aki a digitális kocsmából kiment a mellékhelyiségbe, majd áttévedt a virtuális intézmény kávéházi részébe, a törzsasztalnál értelmesen beszélgető polgárok közé. A felháborodottat, aki kikéri magának azt a bejegyzést, amelyet nem is kellett volna elolvasnia. Végezetül pedig a normális kommentelőt, aki „néha még az iróniát is felismeri”.

Valamivel méltányosabb az álláspontom, a kommentelő ugyanis szükséges rossz. A blogger nem föltétlenül felkészültségben különbözik az újságírótól. Abban inkább, hogy nincs szerkesztője. Hiába készült föl a választott témából, jól jönne neki egy megbízható olvasó, aki kívülről látja a szöveget, és feltűnnek neki az elírások, esetleg a tartalmi ellentmondások is, amelyeket a témába belepistult szerző nem vett észre. Miközben elszenvedjük a kéretlen kommenteket, mindig akad egy-egy hozzászóló, aki a pontosítással elvégzi a hiányzó szerkesztő munkáját. Ezért érdemes elviselni, hogy a többi álneves hozzászóló visszaél a kommentelmi jogával.        

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214085547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.01. 10:39:05

Szükséges rossz... aha... a poszter meg a szükséges (szellemileg) hátrányos helyzetű.

Zöldi László 2018.07.01. 10:50:54

Köszönöm, hogy elolvasta, és kiemelte a legfontosabb mozzanatot.

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.07.01. 12:11:24

Te mint fanatikus ballib megmondóember úgyis cenzúrázol mindent, szóval a téma érdektelen a te szemszögődből.

Zöldi László 2018.07.01. 12:23:29

Negyedik kategória, a személyeskedő.

Netuddki. 2018.07.01. 18:33:57

Vicces egy olyan blog kommentelőket köpködő elemzésére hivatkozni, ahol le van tiltva a kommentelés. ;)

Beleszaladtam én is az emlegetett blognál abba, hogy előbb elolvastam, aztán láttam csak, hogy a kommentelési lehetőség hiányzik. Különben meg nem szoktam a blog.hu-n olyan blogokat olvasni ahol le van tiltva a komment, egyszerűen továbbkattintok. Ezért nem is akarok a bloggal foglalkozni, egyszerűen nem az én ízlésemnek való, kissé homoerotikus beütésű. Semmi bajom a buzikkal, de nem is szoktam foglalkozni velük ha nem muszáj.

Viszont, a blog.hu-n megjelenő, az Index által kiemelt bejegyzések is megérnének egy misét. Az értékelhető tartalom ritka mint a fehér holló. Némelyikről sajnos süt az ostobaság, sokszor még lefordítani se sikerül értelmesen magyarra az angol nyelvű eredeti cikket. Ami nem csoda, mivel a blog.hu "íróinak" nagy része valószínűleg semmiféle, ehhez szükséges szakirányú ismerettel nem bír.
Mondjuk ebből az egészből engem a szimbiózisnak a háttere érdekelne, ami az index.hu és a blog.hu között van. Az index.hu egyértelműen hasznot húz ebből az egészből, mivel a tartalmának legalább az 1/3-át ezek az ismeretlen blogolók teszik ki. Az index2-t nem szoktam olvasni, de annak meg szerintem a nagy részét.

Netuddki. 2018.07.01. 18:42:49

De jó, hogy nem működik a 'válasz erre' gomb!

Na, az ocsmánybuleszbirkaszar egy külön troll kategória. Valami hasznot hajthat a blog.hu-nak, ha megtűrik. Egyszerűen ignorálni kell. Ennyi.
Még azt sem tartom kizártnak, hogy valami botprogram, különben miért lenne majdnem minden blogon az első hozzászóló. Ha valaki válaszol neki, kivétel nélkül viszontválaszol. De minek? Ilyen ember meg egyszerűen nem létezik.

kispotzak 2018.07.01. 19:52:19

Elég rossz szájízzel olvastam ezt az írást. Ezek szerint a blogger számára a kommentelők mennyiségileg és minőségileg nem több mint épphogy elviselhető szükséges rossz, és az építő kritikát megfogalmazok is csak azért jók, mert ingyen szerkesztői feladatokat látnak el?? :(
Én mindig úgy néztem a kommentelokre, mint olyan emberekre, akik a blog olvasóinak (akiknek elvileg a blog irodik...) azon része, akik írásban adnak visszajelzést a velemenyukrol. Néha okoskodva, néha gúnyosan, néha trollkodva... De ők az OLVASÓK. Miért csinál vki blogot, ha nem nekik? És miért csinálja, ha ennyire lenézi őket/minket? :(

kispotzak 2018.07.01. 19:52:59

@kispotzak: mennyiségileg és minőségileg NAGYOBB RÉSZE (bocs, ez kimaradt)

6.Lenin 2018.07.01. 19:58:34

"Valamivel méltányosabb az álláspontom, a kommentelő ugyanis szükséges rossz"

Ezen már soxor morfondíroztam én is, hogy mire fel is ez az egész .

Lehetne tanulmányozni az posztok írójának, és a hozzászólók lelkivilágát, szándékát a közölni való célját/értékét (?). Szerintem kezdő lélekturkászoknak kincsesbánya.
Szerintem olyan nagy eltérés a két elkövető lelki, szellemi állapota közt nem mutatna lényeges eltérést, ha tényleges kategóriákba sorolnánk őket.
Természetesen ilyenkor ki kellene zárni a szokásos hozzáállását az embernek, hogy mindig a másik a ..........

Zöldi László 2018.07.01. 19:58:41

Nem az okoskodóknak, gúnyolódóknak, trolloknak és egyébeknek írom a Médianaplót 2002. január 1. óta. Hanem a kommunikáció szakos diákoknak, akikkel sok mindent beszélünk meg a szemináriumon, és amit nem fejeztünk be, azt folytatjuk a digitális térben. Az persze más kérdés, hogy a bejegyzések ki-kikerülnek utánközlő portálok fórumára is, és külön életet kezdenek élni.

6.Lenin 2018.07.01. 20:09:43

kispotzak...

Miért ír valaki akár az egyik, vagy a másik oldalon?

Mert tudatni szeretné a világgal a létezését, és szellemi nagyságát.
Miért rossz, ha valaki válaszol ?
Mert kiderül(het), hogy ez 1xűen kamu, a troll pedig az, aki ezt 1értelműen bizonyítja is, esetleg.

Szerintem

Szerintem nem olyan bonyolult világ ez.

midnightcoder2 2018.07.01. 20:15:16

Mondjuk az elég vicces volt, hogy egy magát stílernek nevező blog egy ilyen post után nem hagyott lehetőséget a kommentelésre...

Amúgy pedig a kommentelés valahol a fair play ebben a műfajban. Egy blogot persze írhat jól felkészült újságíró is, de ahogy az indexes felhozatalt látom, ez nem feltétlenül jellemző. Persze, lehet hogy bennem van a hiba, én még anno a Kádár-rendszerben nevelkedtem, akkoriban azért a sajtóban leírt szónak elég komoly súlya volt. Ez ma már nem annyira igaz, és ez sokszor eléggé látszik még a felkent újságírók művein is.

A blog azonban más téma. Ilyet gyakorlatilag bárki csinálhat, és ahogy az indexet elnézem, csinál is. És igen, a bloggereket is lehet osztályozni, nem csak a hozzászólókat. Én Pl. valahogy így csinálnám:

- A pártkatona. Az író a párttal fekszik, kel, a pártszékházban lakik, és azt is képes a hazai belpolitikával összefüggésbe hozni, ha Kaliforniában elered az eső.

- A kódexmásoló. Ez a másik leggyakoribb állatfaj. Úgy szerzi a betevőjét, hogy szorgalmasan böngészi az idegen nyelvű oldalakat, és lefordítva azt megpróbálja a saját munkájaként eladni. A probléma akkor van vele, amikor az eredeti anyag is kihívásokkal küzd a hitelesség terén, vagy amikor a "szerző" a forrásszövegből igazán csak a kötőszókat érti, illetve akkor amikor magyarul sem igazán tud.

- A szubjektív. Gipsz Jakabka leírja, hogy ő mennyire utálja a mákos tésztát, és ha elég intenzív az uborkaszezon, ezzel is simán az index címlapjára is kerülhet.

- A laikus. Az írónak szemmel láthatóan már általánosban is felmentése volt a tesi mellett fizikából, kémiából és matekból, de azért jól megszakérti hogy milyen rossz vagy jó dolog is az atomerőmű. Az ilyesmi akkor is kínos érzést kelt az emberben, ha az illető nem a te szakterületedről értekezik, de az írás szemmel láthatóan szembe megy már a középiskolai természettudományos tananyaggal is, de igazán akkor fáj, amikor a saját területedről nézed ahogy a dologhoz sugárzóan nem értő blogger elmondja a népnek a frankót.

- A marketinges. Aki elmondja, hogy milyen fontos a védekezés valami ellen, vagy hogy mennyit meg lehet takarítani ezzel vagy azzal, és a cikk végén szerényen elhelyezi a cége elérhetőségét, mert hogy ő véletlenül pont ezzel foglalkozik.

- A hozzáértő. Az, akinek az adott dolog a szakterülete, ért is hozzá, és még írni is tud. Kevés ilyen blog van, de élvezet olvasni az ilyet. És érdekes módon, ezt valahogy nem is igen szokták szétszedni a hozzászólók.

Flankerr 2018.07.01. 20:24:45

Van még egy, a kéretlen spammelő, aki mindenhová odaspammeli a saját szarját. Itt is van/volt pár bejegyzés alatt

a windows egy szemét 2018.07.01. 20:40:26

Nem kicsit vicces, ahogy az igazságot kimondót azonnal kitiltással és a válaszolni már nem tudónak beszólással "díjazó" ember a hozzászólók lelkivilágáról próbál véleményt alkotni. Ennél már csak az bájosabb amikor a cenzúrázás után fantomválaszok maradnak amik a semmire mutatnak, természetesen csak olyanok amik a poszt tolóját dicsérik és simogatják.

Látens Inszinuáció 2018.07.01. 20:57:52

a windows egy szemét

"Nem kicsit vicces, ahogy az igazságot kimondót azonnal kitiltással..."

Ez abszolúte igaz, főleg a Varga Attila nevű "újságíróra" - alias sixx -, aki ha neki nem tetsző választ kap, azonnal kitiltja a kommentelőt, legyen bár annak igaza.

Viszont - offnak tűnik, de - valóban nem működik a válasz erre gomb.
De ez több blogon nem megy, azaz valószínűleg az index programozóinak a hibája.

Helyszíni zsemle 2018.07.01. 21:05:42

Mikor megnyitok egy ilyen szart eloszor azt nezem lehet e kommentelni, ha nem lehet, mar zarom is, nem olvasom el. Az a minimum, ha mar elolvasom a buzi irasat, hogy szukseg eseten elkudhessem a francba.

csentecsa 2018.07.01. 21:06:22

Le lehet tiltani a kommentelést ha nem szereted a tiédtől eltérő véleményeket..

6.Lenin 2018.07.01. 21:06:48

Kezd gyanús lenni a dolog, a válasz erre gomb nem működik, a poszt írója meg nem azért ír, hogy valaki válaszoljon is.
Szoktatás.
Lesznek a kinyilatkozók, és az elfogadók.
Válaszokkal csak összezavarnák ezt az ideális állapotot 1esek.
1xűbb lesz a világ.
Én leírom a tutit, te meg vagy elfogadod, vagy nincs más lehetőséged.

nick papagiorgo 2018.07.01. 21:27:44

Szerény nyomott véleményem a következő:
A kommenteket cenzúrázni/gyomlálni nem lehet vagy nincs értelme, mert az ember eltölti vele a fél életét.

Ezért aztán két választás van: az ember vagy engedi a kommenteket (és akkor kap hideget-meleget), vagy nem. Ha nem, akkor az egy olyan "kinyilatkoztatás-féle", és mivel az emberek nem csak olvasni szeretnek, hanem írni is, mindenről megvan a maguk véleménye stb, ha az ember ezt nem engedi, számoljon azzal, hogy nagyon keesen fogják követni ill, olvasni - főleg egy kezdődő blog esetében fennáll az esélye, hogy senki nem fogja olvasni, és az illető magának írogat.

Ha viszont nem, akkor jönnek az ilyen-olyan emberkék. Ezeket viszont listázni felesleges, mert ahányan vannak, annyifélék. Ahogy egy bölcs mondta egykoron: igazából csak kétféle ember létezik: az aki az embereket kategóriákba osztaj, és az aki nem :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.01. 21:32:04

A kommentelő nem szükséges rossz, hanem a blogírás kelléke. Anélkül az nem blog, hanem egy publikáció. Aki nem bírja, az ne írjon blogot.
Az más kérdés, hogy a kommentelőkre is igaz Sturgeon törvénye, hogy a 90%-uk selejt.

Netuddki.
Csak, hogy tudd: az index tényleg hasznot húz belőle. Ha indítasz egy blogot, neked szegeznek egy kérdést:
- vagy vállalod, hogy az index hirdetést értékesítsen a felületeden
- vagy felejtsd el, hogy valaha is címlapra kerülsz.
Tehát az index érdekelt abban, hogy olyan blogok kerüljenek a címlapra, amik megosztják az embereket, mert akkor sokszor fogják betölteni az oldalt, amikor egymásnak ugranak.
Ilyen a bulvársajtó.

Bolshevik 2018.07.01. 21:37:49

midnightcoder2, jó hozzászólás :D

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2018.07.01. 21:43:15

Azt írja, hogy "életvetési tanácsokat ad"--Balog Tibi örökbecsű szavait idézve!! " Na haggyyyááá mááá"
Persze, hogy csak a fikázást kapná amúgy. Meg ugye a divat! Az a másik igazán baromira semmitérő téma!
Az emberek azt hordják, amit szeretnek hordani!--persze van pár százalék, aki hisz ebben az idiótaságban, de nem kell csodálkozni, ha a többség jól elküldi a francba a bloggert. Amúgy ha nem tetszik a vélemény, talán nem kéne nyílvánosan írkálni--de semmiképp nem az a megoldás egy blognál, hogy letiltjuk a kommentelést!

Scott Tenorman Must Die 2018.07.01. 21:53:41

a libsi kommentelőket semmiképp nem szabad eltiltani a kommenteléstől, ez megfosztaná az értelmes többséget egy fontos szórakozásától

blaubner 2018.07.01. 22:08:31

Kivancsi lennek, hogy ezt a stiler nevu blogot miert jelentetik meg folyamatosan az index fooldalan. Szakmailag hiteltelennek tartom, mert modoros kozhelyekkel potolja a szakmaisagot, mig formailag arrogansnak, mert tiltja a kommentelest, azaz magasrol szarja le az olvasoit.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.07.01. 22:57:00

Én alapjában véve egyet értek azzal, hogy a kommentek valahol a minőségellenőrzés részét is képezik. Amatőr szerzőként azért elég szűk keresztmetszetté tud váli a blogger, én mindig igyekszem a konstruktív kritikákat figyelembe venni.

Politikamentes blogokat a trollkodás eleve nem érinti olyan súlyosan.

Az egyik legemlékezetesebb pillanat volt, amikor valamelyik amatőr bloggerinának a(z amúgy politikamentes) hülyeségével sikerült két (ellentétes politikai beállítottságú) oszolopos kommentelő-bloggert egy platformra állítani.

Történelmi pillanat volt :)

Olliék 2018.07.02. 03:13:17

Én ma nem tudok olyan kiemelkedő posztot,vagy hírt olvasni, amiről akár 80%-ban meg tudom állapítani,hogy az írója szakmailag hozzáértő. A blogolást egy olcsó és praktikus figyelemfelkeltésnek tartom.
Aki nem bírja a kommentelést, és tiltja, az valójában azt akarja mondani, hogy le vagytok tojva, nem vagyok kíváncsi a véleményedre, úgyis nekem van igazam. Na az ilyen írjon tollal naplót.
A kommentelőket osztályozni prosztóság, pontosan azért, mert nem vagyunk egyformák. Aki képtelen elfogadni, hogy mindenki máshol,másképp szocializálódik, így az EQ-ja is esetleg más elven működik, az aztán tényleg ne menjen egy közösségi térbe, pláne ne irányítóként ( posztoló)
"Valamivel méltányosabb az álláspontom, a kommentelő ugyanis szükséges rossz."
Kommunikáció szakos diákok? A híres bűfészak? Ezt a szükséges rosszért.

chrisred 2018.07.02. 05:47:11

Zöldi László: "Nem az okoskodóknak, gúnyolódóknak, trolloknak és egyébeknek írom a Médianaplót 2002. január 1. óta. Hanem a kommunikáció szakos diákoknak, akikkel sok mindent beszélünk meg a szemináriumon, és amit nem fejeztünk be, azt folytatjuk a digitális térben. Az persze más kérdés, hogy a bejegyzések ki-kikerülnek utánközlő portálok fórumára is, és külön életet kezdenek élni."

Szóval akkor ezek a bejegyzések nem a nyilvánosságnak szólnak? Jó lenne ezt akkor valahogyan látható és érthető módon jelölni. Mert amúgy segíthettem volna a kommentelők egyik fajtájának leírásával: aki ki akarja emelni a saját véleményét a többi közül, fontosabbnak és megkérdőjelezhetetlennek akarja feltüntetni, ezért blogot ír.

midnightcoder2 2018.07.02. 06:57:39

@chrisred: A blog írása tulajdonképpen nem sokkal több mint egy hozzászólásé. Gipsz Jakabka el akarja mondani a véleményét egy témában. Nem egy újságról és egy újságíróról beszélünk, ahol (jó esetben) van valamiféle szakmai szűrés, blogot bárki vezethet. Nem kell hozzá szakmai hozzáértés, nem kell írni tudás, sőt az alapvető helyesírási szabályok betartása sem követelmény. Normál körülmények között ezeknek a blogoknak lenne pár száz olvasója, vagy épp senki az írójukon kívül. Az, hogy Pl. stíler blogot olvas valaki is, leginkább annak az eredménye, hogy az index néha elköveti azt a hibát, hogy a címlapjára teszi.

midnightcoder2 2018.07.02. 07:04:34

@Lord_Valdez: Az indexen megjelent blogok jó részénél a hozzászólásokban több hiteles információt találsz mint a postban. Különösen igaz ez akkor, amikor az elkövetőnek amúgy fingja nincs a témáról amiről ír, és egy hazugságtól mentes világban a szerző neve helyén a google translate szerepelne.

midnightcoder2 2018.07.02. 07:31:44

Mondjuk amúgy, ha az index picit komolyabban venné ezt a blogosdit, akkor csinálna egy checkboxot a blog mellé, hogy az emberek ha be vannak jelentkezve az indapass-ba, akkor egy-egy blogot elutasíthassanak - ami azt jelentené, hogy számukra az a blog soha többé nem jelenne meg sem az index címlapján, sem az i2-n. Ha én mondjuk nem akarok több nádfedelest vagy szemléleket vagy kedo erejét olvasni, akkor megtehessem. De ehelyett az index inkább törekszik arra, hogy ne tudd milyen blogra kattintasz, a blogok neve helyett egyre inkább csak a rövidítést írja ki.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.02. 07:38:22

@midnightcoder2
Az oldalbetöltésnek nincs szaga... Mindegy milyen minőségű, témájú. Csak az a fontos, hogy hányszor töltődik be az oldal.

2018.07.02. 08:32:18

@Zöldi László: nem első és nem utolsó eset, hogy nyilvánvalóvá teszed ezt. Kérdem én: miért nem egy privát oldalon, zárt közönségnek osztod az észt?

2018.07.02. 08:37:30

@midnightcoder2: általában tudható, hogy hova visz a link, főleg, ha nem mobilról nézed és a link fölé viszed az egered.
Egyébként sokkal nagyobb a baj, mint az, hogy érdektelen szemetet látsz: sokkal több blog van itt, mint amivel a címlapokon összefuthat az ember, de nincs vagy én nem látom, hogy lenne valami olyan rss feed vagy egyéb csatorna, ahonnan ezek létezéséről értesülhetne az érdeklődő.
De van minden napra három kínai spam poszt, sakkfeladvány, magyar posta...

jobangel · http://jobangel.blog.hu 2018.07.02. 08:42:54

Ha zavarnak a kommentelők, kapcsold ki a kommentelési lehetőséget. Vannak blogok, amik így működnek, és sikeresek ezzel is. Az enyém kommentekkel is sikered, mert engem érdekel mások véleménye - ha ezt meg tudja fogalmazni kellően kulturáltan, direkt jó, ha nem ért velem egyet, mert akkor többféle nézőpontot is megismerhet minden olvasó - és/vagy ha meg kell cáfolnom, mert tévúton jár, akkor megpróbálok ellenérveket hozni. Ez lenne egy szakértői blog célja, nem pedig önnön nagyságunk kirakatba pakolása.

midnightcoder2 2018.07.02. 08:43:07

@Unicefre: "Be kell vezetni a trollblog fogalmát"
Felesleges. Az indexes blogok jó részét ugyanis trollok írják.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.02. 08:44:03

Akasztás, lincselés, kövezés

ezt kell csinálni velük....

midnightcoder2 2018.07.02. 08:45:04

@jobangel: Ez igazán akkor lenne fair, ha én is kikapcsolhatnám az illető blogot. Ha neki joga van kitiltani az én véleményemet mert nem tetszik, akkor nekem miért kell olvasnom az övét ?

Exploiter 2018.07.02. 08:48:49

Volt régen az az elnevezés, hogy web2. Akkor mindenki azt gondolta, ez a jövő, a tartalomszolgáltatás demokratizálása.
Aztán jött a szerzői jogvédelem, a gyűlöletbeszéd, az automatizált tartalomszűrés, a netes safe space, meg a rohadt cenzúra ezer formája.
Így eljutottunk odáig, hogy a kommentelő a szükséges rossz. Valahogy a jelen mindig szarabb, mint a múlt jövője.

midnightcoder2 2018.07.02. 08:56:12

@hullajelölt88: Na ja, a sok szemétből elég nehéz megtalálni az értelmes tartalmat.

2018.07.02. 09:01:43

@Exploiter: ezt az első kommentemből és a rá adott válaszból szűrted le, vagy a posztból neked is az jött át, hogy a többi csak szófosás, a lényeg, hogy mi vagyunk a szükséges rossz?

hullajelölt88 (törölt) 2018.07.02. 09:02:57

@midnightcoder2: a szemétből még ki lehet túrni, de ha nincs input, akkor az output is üres... állítólag programozó vagy ennyit tudhatnál. :D

Ballib Cenzúrázók Réme 28 2018.07.02. 09:11:21

Ma már csak a trollok uralják a blog szférát, akiknek mindegy hogy Orbán Viktornak olyan világsikerei vannak hogy attól az egész világ zeng, ezeknek a Soros bérenc liberális ballibeknek ez semmit nem számít, őket csak a lejáratás és a hecckampány érdekli. Ezeknek a lippsikknek egy darab önálló gondolatuk nincsen, csak azt a két három szót fújjak fel állandóan amit a Soros vezérük előír nekik. Közben meg nem is léteznek azok a dolgok amiktől ők egész nap rettegnek. De olyan ostobák ezek a küldöldről támogatott liberális álcivilek, hogy beszopják hogy Orbán Viktor országában ez meg az a veszély lenne és csak nyomják hozzá a saját fantáziájukat egész nap.

Ha az ember rendet akarna teremteni és megírja nekik a valósagot akkor harminc új nicket nyitnak és azokon fújjak tovább ugyanazokat a hazudozásaikat. Nap mint nap lehazudják hogy a Soros a vezérük, a Sorost meg a láthatatlan háttérhatalom irányítja, akik Magyarországot nézték ki maguknak a térképen hogy leigázzák, elvegyék és külföldre vigyék a nemzeti vagyonát és ők pénzelik hogy afrikai és szíriai migránsok 100 millióit hogy jöjjenek hazánkba hogy leigázzák a keresztény kultúránkat és kihalásba vigyék a fehér fajunkat.

SOHA TÖBBET BALLIB TROLLOKAT AKIK ALTENATÍV VALÓSÁGBAN ÉLNEK MIKÖZBEN ALATTUK KIHAL AZ ORSZÁG!

DFK 2018.07.02. 09:15:10

Hiába, a demokrácia meg a szólásszabadság csak addig jó, amíg a te véleményedet mondják, ugye?

hullajelölt88 (törölt) 2018.07.02. 09:18:13

@Ballib Cenzúrázók Réme 28: csak és kizárólag hazaáruló, gerinctelen, gyáva, nyilas trollokat mindenhova! Amilyen te is vagy. Ugye?

CriticalMaster 2018.07.02. 09:39:55

A blog, mint műfaj eleve a visszajelzésekre épül. EBBEN különbözik más közlési és publicisztikai műfajoktól. Fontos része az egésznek, hogy a megírt posztokra milyen gondolatok érkeznek. Azok, akik csak a "segédszerkesztőt" látják a kommentelőkben, nem értik a dolog működését. A hozzászóló ugyanis reflektál, így ütköztetni lehet írásunk elveit, levezetéseit, tanulságait. Kapunk tükröt, feed-back -et, reakciókat. EZ a lényeg, nem más.

midnightcoder2 2018.07.02. 09:49:44

@hullajelölt88: Elég sok blog születik, más kérdés hogy ezek közül elég kevés jut az emberek színe elé. Az átlag bloggernek nemigen van pénze reklámozni. Az index pedig elég érdekes szempontok alapján rak ki egy-egy blogot a címlapra. Pl. kíváncsi lennék, mi az a szempont, ami alapján az ahaza.blog.hu ebben a pillanatban is három cikkel reprezentálja magát az index főoldalán. Annyira nem ír jól és jót a csávó, különösen mostanság. Ha jól körbenézel a blog.hu-n számtalan jobb blogot találhatsz épp ebben a pillanatban is, érdekesebb cikkekkel. Köztük egy rakás olyat, ami soha a büdös életben nem jár a címlapon.

6.Lenin 2018.07.02. 09:54:45

CritikalMaster

Tévedsz, mint szinte mindenki, aki összekeveri az elméletet a gyakorlattal.
A blog a gyakorlatban az a fórum, ahol mindkét fél tudatja a külvilággal, hogy létezik, mégpedig óriási szellemi kapacitással, és az a tény, mások is ezt gondolják/ teszik, a legkevésbé sem érdekli, nagy %-ban egyik oldalt (közlő-válaszoló) sem.
Szerintem

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.02. 09:58:58

@6.Lenin
" mégpedig óriási szellemi kapacitássa"

hahahahaha
A zsindex blogokon a bloggerek 95%-nak a szellemi kapacitása egy tégláéval vetekszik...

Főszerkesztő. 2018.07.02. 10:04:40

Nincs értelme úgy blogolni, ha a hozzászólásokra nem adunk, nem reagálunk vagy nem tesszük lehetővé a kommenteket. Ez ugyanis az egész lényege: amatőr írások közösségi megmérettetése a világhálón. Persze két kérdés szorosan kapcsolódik a blogoláshoz:

1.) Mennyire kell belefolynunk a hozzászólásokba, vagyis milyen mélységben kell válaszolnunk, vitatkoznunk?
2.) Milyen erős moderációt alkalmazunk, vagyis mennyire erős szűrőt alkalmazunk?

Mindkettő érdekes kérdés és négy variációt tesz lehetővé: aktív - megengedő blogger (aki aktívan belefolyik a vitákba és mindent átenged), aktív - tiltó blogger (aktívan vesz részt a vitákban, de erős moderációt alkalmaz), passziív - megengedő (alig szól bele a kommentekbe és mindent enged), végül: passzív - tiltó blogger (nem folyik bele semmibe és erősen szűri is a kommenteket.

Nyilván az akítív - megengedő típusú blogolás teszi lehetővé a legtöbb őszinte visszajelzést és azokra reagál is. Csak túl időt igényel a blogertől és bizony jól kell bírnia az alpári, nem oda való kommenteket is.

Az aktív tiltó semmiképpen sem jó. Ha túlságosan sokat szerepel a hozzászólások közt a blogger, miközben mást alig enged szóhoz jutni, akkor olyanná válik, mint egy diktátor. De sok ilyet látni.

A passzív megengedő - nem rossz, hiszen háttérben marad és szinte mindent beenged, alig - alig moderál. Végül a passzív - tiltó, a bezárkózó típus: nem vesz részt a párbeszédekben és nem is nagyon enged be szélsőséges vagy számára kényes kommenteket. Én mégis ezt alkalmaztam, mikor még bloggerkedtem, mert hiszek a moderációban. Szükséges, mert kell, hogy szűrjük az őrülteket, trollokat, rosszindulatúakat, okoskodókat, ellenségeseket ... stb.

szepipiktor 2018.07.02. 10:06:45

Lőjjétek le őket!
Feleslegesek, mert sokszor szembesít benneteket a hazugságaitokkal, tanulatlanságaitokkal.
Ha nem lehet a bloggert, a médiamunkást megtanítani egy szakmára, akkor az olvasókat kell megszüntetni.
Ugye ma az a troll, aki tükröt tesz egy blogger elé, nem az anyázó, köpködő.
.
A blog meg másik terület, eleve tiltani kellene a nem privát írásokat!
Ma a facebook után a blogtér is le lett gyalulva a poltikai és más, jellemzően aktivista nácik "magánblogjaikka", már a youtube van szem előtt.
Az a baj ezzel, hogy milliókat nem érdekel a sok barom ömlengése, de a sokbarom jön a sok millió után és tolja a pofánkba a dolgait.
Itt az indexnél lett bevezetve, hogy az "újságírók" blogba szervezve írnak meg sok borzalmat. Most a blogban zaklat a TASZ. az AI, a lebegő mókuscsoport, az atomtorzult energiaklubosok, a melegek, a feministák - és a címlapra szinte kizárólag ezek kerülnek ki.
És ha civil fórum, akkor miért cenzúráz valaki????
Vagy engedje a kommentelést, vagy tiltsa azt le! És ha letiltotta, arról legyen jelzés a címnél, mert azért ne legyen már kötelező másokat elolvasni.
De ne legyen már a civil térben cenzúrázás!
.
A blog.hu-n (és más területeken is) ma már az egyetlen érték a kommetszekció, ott lehet mások véleményét megismerni, vitatkozni.
.
A posztok jellemzően ostobák, politikailag irányítottak vagy értelmetlenek.
A zseniális amikor egy szőke kajablogger cenzúráz! Nehogy már más leírja, hogy az ő panírja jobb!
Már ez az Y generációs halmaz is KINYILATKOZTAT csupán.

hullajelölt88 (törölt) 2018.07.02. 10:06:46

@Főszerkesztő.: te a cenzúrában hiszel, nem a moderációban.

6.Lenin 2018.07.02. 10:07:43

Berelhetoreklamfelulet

Elfelejtetted hozzátenni, hogy természetesen te vagy az 1etlen kivétel.
Kíváncsi lennék, hogy ezeken a felületeken hányan változtatták meg bármiről is a véleményüket mások válaszai alapján. Tuti, hogy 10 alatt lenne a számuk, az elmúlt 10 évben.

Szerintem még mindig jobb itt kiélni ezeket, mint a plázákban, munkahelyen lövöldözni, vagy robbantgatni.
Itt ki nem szarja le a másikat, a másik véleményét?

CriticalMaster 2018.07.02. 10:07:54

6. Lenin -- ez a dolog rosszhiszemű megközelítése.

Főszerkesztő. 2018.07.02. 10:09:23

hullajelölt88 Cenzúra vagy moderáció. De nevezheted másként is: szűrés, lektorálás, válogatás, áttekintés ... stb.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.02. 10:17:08

@6.Lenin
Bloggert írtam, én nem vagyok blogger...

6.Lenin 2018.07.02. 10:20:06

CriticalMaster

Nem, ez a gyakorlat. több, mint 10 éve figyelem ezeket a felületeket. Elméletileg nagyon hasznos is lehetne, de nem az, mert emberek csinálják. Az emberek meg ilyenek ( nagyobb %-ban)
Ezért van annyiféle politikai párt, vallás, szekta stb.

midnightcoder2 2018.07.02. 10:23:29

@Főszerkesztő: "Én mégis ezt alkalmaztam, mikor még bloggerkedtem, mert hiszek a moderációban. Szükséges, mert kell, hogy szűrjük az őrülteket, trollokat, rosszindulatúakat, okoskodókat, ellenségeseket ... stb"

Az a baj, hogy a legtöbb így moderáló blogban simán lehet kurvaanyázni, fenyegetni, cigányozni, sőt akár gyilkosságra felbujtani is, ugyanakkor ha értelmes érvekkel, linkekkel alátámasztva cáfolod a blogban leírt hülyeségeket, már repülsz is.

6.Lenin 2018.07.02. 10:24:07

Berelhetoreklamfelulet

Te hozzászólóként minősíted a másikat. Természetesen neked van igazad. Örök emberi, hogy mindig a másik a hülye, az erkölcstelen gazember, a bunkó. Egyidős az emberiséggel, és 2 amíg drb ember lesz, az is marad.
Szerintem.

szepipiktor 2018.07.02. 10:33:22

Főszerkesztő!
Nem gondolod, hogy a civil térben már a cenzúrázás gondolata is bicskanyitogató?
Átlagos emberkék "publikálnak", majd jogot formálnak a kizárólagossághoz...
Tudod a kommentelés miatt jó egy poszt és hogy mennyi komment van, az a poszt értelmességére utal csupán, hogy mennyire érdekli másokat a téma!
Akik ma ócska módon moderálnak - lényegtelen annak sebessége! - gyakorlatilag nem kíváncsiak az olvasóik véleményére. A moderáció megakadályozza a párbeszédet, nincs az a barom, aki egy napig üldögél a poszt előtt, hátha megjelenik az ő véleménye, majd újabb napokig, hogy reagál-e arra valaki. Ezek a posztok mennek a kukába!
További probléma az is, hogy ma már nem kerül ki valódi civil poszt az index címlapjára, csak a saját kamublogok, a politikailag fontosak és a haverok írásai jelennek meg, miközben hasznos és értelmes blogok ezrei vannak ma is a blog.hu-n!
Itt volt a gdpr ügy, tucat hozzáértő publikált, de csak egy fizetős cég - "tanácsadó" - jelenhetett meg a blikk-féle ostobaságaival. REKLÁM pénzért...
Tehát a blog.hu ma már nem a civileké, pontosabban nem a normális, függetlenneké, hanem olyanok jelennek meg, meléyek az indexnek jól jövedelmez.
Ezt pedig csak úgy lehet eltitkolni, ha jellemzően moderálnak (lásd ezeknél a max. 2-3 egyetértő kommentet) vagy kikapcsolt kommenteléssel kinyilatkoztatnak, fizetett hirdetést adnak le.
De ez az index felelőssége, hiszen ők döntenek arról, mi kerüljön az olvasók elé.
Szóval legyen moderálás, de online és aktív, hogy ne korlátozza a beszélgetést.
Vagy legyen a blog.hu-nak egy profi szekciója, oda lehet zavarni a sok politikai meg aktivista csoportot és a blog.hu legyen a magánembereké!
Ott meg nem legyen cemzúra, mert ha én jogot akarok a véleményemhez, akkor meg kell adnom a jogot másoknak akár az ellevéleményhez!
Ma a blog.hu már nem így működik, ma a TASZ-félék is kiterjesztették a karmaikat erre a területre is.
És újra: egy kajablog miért cenzúrázza a véleményeket????

Ballib Cenzúrázók Réme 28 2018.07.02. 10:40:54

@midnightcoder2: ugyanakkor ha értelmes érvekkel, linkekkel alátámasztva cáfolod a blogban leírt hülyeségeket, már repülsz is.

Pont ezért nem szoktam én blogolni. Mert miért adjam meg az örömet egy Soros bérenc ballibenk hogy kitilt? Inkább rohadjon meg a liberális trolljaival.

Inkább akkor nézem az M1-et, Ekkó tévét, olvasom a Magyar Időket, a 888.hut meg a fidesz.hut mert ott idöt és fáradságot nem kímélve a nap 24 óráján kersztül mondják el értelmes érvekkel az összes veszélyt ami ránk magyarokra les, mint például a Soros világhálózat, 100 millió afrikai migráns betelepítése, az Orbán Viktort megdönteni akaró Brüsszel, és onnantól fogva mindent tudok a világról és azt is hogy ezek után kire kell egy életen át szavaznom.

szepipiktor 2018.07.02. 10:46:45

"De nevezheted másként is: szűrés, lektorálás, válogatás, áttekintés ... stb."
Ez BORZALMAS, öreg!
Ír egy szőke a körömlakkozásról.
Majd "szűr, lektorál, válogat, áttekint"????
MIT?
Nem érzed, hogy az, aki ezt teszi az nem publikálni akarja a magánvéleményét az erre való felületen, hanem beteg agyú barom, egy szellemileg torzult, aki kinyilatkoztatja csak a privát tudatát?!
Ezek azok, akik az életben sehol nem kapnak egy pici fényt sem, akikkel a kutya nem beszélget, így itt élik ki magukat.
Nekem meg jogom van rájukcsapni az ajtót, mert ő korlátozni akarja az én gondolataimat, de ahhaz semmi joga nincs, így átlépek rajta akkor is, ha a jövő heti loyyószámokat írja le.
Ti mindig az internetre, az internetes szokásokra hivatkoztok, pedig ezek a torzulások nem azok, hanem egy generáció sérülésének kivetítései, a blog lett nekik az, ami nekem a kiskocsma, ahol kitárgyalhatom a világ dolgait.
Ők ezt teszik itt, és moderálnak, mert nincs retorikai gyakorlatuk, vitakultúrájuk.
Nem a kommentelők a problémásak, hanem ők...

0dzsud0 2018.07.03. 15:05:41

Üdv! A blogok legalábbis azon részének, amik az index címlapra kikerülnek, kizárólag a kommentek miatt van értelme, nem pedig a szerzők dilettanizmusa miatt. A cikkeket döntően el sem olvasom.