Médianapló

Médianapló - Mit csinál az MSZP sajtóalapja?

2018. június 30. 09:49 - Zöldi László

Tegnapi bejegyzésemre érdekes hozzászólás érkezett. A Szálló monitorok álnevű kommentelő ma reggel 8 óra 18 perc 38 másodperckor idézett a Szabad Sajtó Alapítvány okiratából, miszerint célja „A társadalmilag értékes, de gazdaságilag nem önfenntartó lapok és időszaki kiadványok, fiatal újságírók és az állás nélkül maradt újságírók támogatása.” Ismerős gondolat.

Kevesen tudják, hogy „a társadalmilag értékes, de gazdaságilag nem önfenntartó” mondatrész az MSZP 2002-es választási programjára rímel. Vagy ha előbb volt az okiratban, akkor onnan szűrődött át a választási programba. Van egy harmadik lehetőség is. Miután a koalíciós tárgyalásokon az SZDSZ javaslatára a Sajtóalap kimaradt a Medgyessy-kormány programjából, a gondolatot átmentették az MSZP közeli alapítványhoz. A skandináv országokban és az NSZK-ban ugyanis bevált, hogy egy független személyiségekből álló testület szavazza meg az értékes mondandóval kecsegtető lapok kiadása és bevétele közti különbséget.

Nem vonom kétségbe, hogy ez a gyakorlat jellemezte a Szabad Sajtó Alapítványt is, amíg telt ama 900 millió forintból, amelyet az MSZP a megyei sajtóért kapott 1990-ben. Kérdés azonban, hogy az értékes, de veszteséges lapok mellett kaptak-e belőle azok a kollégák, akiket a megyei lapok közelmúltban bekövetkezett „államosítása” után rúgtak ki. Ha pedig félreszorítottságukban újságalapításra adták a fejüket, vajon a vállalkozásuk kapott-e legalább anyagi támogatást a Szabad Sajtó Alapítványtól. Mert erkölcsit nem kaptak, épp erről írtam Miért foghíjas a Szabad Sajtó-díjasok névsora? címmel a tegnapi bejegyzésben.

A biztonság kedvéért felsorolom a médiumokat, amelyek megérdemelnék az erkölcsi és anyagi támogatást. A Babos Attila és Nimmerfroh Ferenc nevéhez kötődő SzabadPécs.hu-t, a Bartuc Gabriella szerkesztette Veszprém@kukac.hu-t, a Klecska Ernőhöz fűződő Fehérvárkukac.hu-t, a sokáig Porcsin Zsolt irányította Vagy.hu-t Debrecenben. De hogy ne csak a gleichschaltolt vidéki napilapoktól eltávolított újságírókat említsek, jó volna tudni, vajon Rajnai Attila Hírösvény című kecskeméti hetilapja vagy az L. László János-féle Nyomtassteis.hu kapott-e támogatást az MSZP „sajtóalapjától”?

Ha telt rájuk a megyei napilapok árából, akkor az alapítvány rendeltetésének megfelelően működik. Ha viszont elmaradt a támogatás, akkor nem ártana közelebbről is megismerni a szabadság kis köreit. Hátha az ellenzéki párt fölfedezné bennük az ellenállás csíráját.       

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214084035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b.feher 2018.07.01. 12:04:12

Kedves Zöldi úr, Ön továbbra is tökéletes érzékkel foglalkozik teljesen érdektelen témákkal, de legalább ezt is rosszul teszi. MSZP? Sajtóalap? Támogatások? Hol én Ön, már bocsánat? Az egész banda három választáson szerepelt le, és ezek után még ŐK mondják majd meg, a sajtó melyik része érdemel támogatást?

Még az ellenzéki olvasók sem érdeklődnek a sajtó iránt, de abban bárminek a csíráját is felfedezni szintén erős aránytévesztés. Néha az az érzésem, hogy ön 1995-ben él.

b.feher 2018.07.01. 12:08:59

Egyébként ha már Médianapló a blog címe, igazán elmozdulhatna a régi sajtótól - ami nem kis részben a posztjaiban még mindig a nyomtatott sajtót jelenti, amí 20 éve haldoklik - , és foglalkozhatna a tömegmédia, elsősorban a tévé, rádió, internet hármasának politikai PR manipulációival, a fake news pillanatok alatt hódító hadjáratával, a jól megszerkesztett politikusi kampányüzenetekkel, és a közönség igényeivel, mely - mint fentebb is írtam - már rég nem a finomkodó, objektíveskedő sajtót igényi - ha igényelte valaha egyáltalán. Az egész blog teljesen öncélú és ilyen értelemben haszontalan, már bocs.

Zöldi László 2018.07.01. 12:21:07

Köszönöm, hogy figyelemmel kíséri a Médianaplót. Eddig 6000 bejegyzés jelent meg benne, és megnyugtatom, hogy a média többi válfajával is foglalkoztam. Egyébként sajtótörténetet tanítok, ennek lenyomata ez a rovat. Ha Ön nem kommunikáció szakos valamelyik felsőoktatási intézményben, akkor nem kötelező olvasni.