Médianapló

Médianapló - Mit csinál az MSZP sajtóalapja?

2018. június 30. 09:49 - Zöldi László

Tegnapi bejegyzésemre érdekes hozzászólás érkezett. A Szálló monitorok álnevű kommentelő ma reggel 8 óra 18 perc 38 másodperckor idézett a Szabad Sajtó Alapítvány okiratából, miszerint célja „A társadalmilag értékes, de gazdaságilag nem önfenntartó lapok és időszaki kiadványok, fiatal újságírók és az állás nélkül maradt újságírók támogatása.” Ismerős gondolat.

Kevesen tudják, hogy „a társadalmilag értékes, de gazdaságilag nem önfenntartó” mondatrész az MSZP 2002-es választási programjára rímel. Vagy ha előbb volt az okiratban, akkor onnan szűrődött át a választási programba. Van egy harmadik lehetőség is. Miután a koalíciós tárgyalásokon az SZDSZ javaslatára a Sajtóalap kimaradt a Medgyessy-kormány programjából, a gondolatot átmentették az MSZP közeli alapítványhoz. A skandináv országokban és az NSZK-ban ugyanis bevált, hogy egy független személyiségekből álló testület szavazza meg az értékes mondandóval kecsegtető lapok kiadása és bevétele közti különbséget.

Nem vonom kétségbe, hogy ez a gyakorlat jellemezte a Szabad Sajtó Alapítványt is, amíg telt ama 900 millió forintból, amelyet az MSZP a megyei sajtóért kapott 1990-ben. Kérdés azonban, hogy az értékes, de veszteséges lapok mellett kaptak-e belőle azok a kollégák, akiket a megyei lapok közelmúltban bekövetkezett „államosítása” után rúgtak ki. Ha pedig félreszorítottságukban újságalapításra adták a fejüket, vajon a vállalkozásuk kapott-e legalább anyagi támogatást a Szabad Sajtó Alapítványtól. Mert erkölcsit nem kaptak, épp erről írtam Miért foghíjas a Szabad Sajtó-díjasok névsora? címmel a tegnapi bejegyzésben.

A biztonság kedvéért felsorolom a médiumokat, amelyek megérdemelnék az erkölcsi és anyagi támogatást. A Babos Attila és Nimmerfroh Ferenc nevéhez kötődő SzabadPécs.hu-t, a Bartuc Gabriella szerkesztette Veszprém@kukac.hu-t, a Klecska Ernőhöz fűződő Fehérvárkukac.hu-t, a sokáig Porcsin Zsolt irányította Vagy.hu-t Debrecenben. De hogy ne csak a gleichschaltolt vidéki napilapoktól eltávolított újságírókat említsek, jó volna tudni, vajon Rajnai Attila Hírösvény című kecskeméti hetilapja vagy az L. László János-féle Nyomtassteis.hu kapott-e támogatást az MSZP „sajtóalapjától”?

Ha telt rájuk a megyei napilapok árából, akkor az alapítvány rendeltetésének megfelelően működik. Ha viszont elmaradt a támogatás, akkor nem ártana közelebbről is megismerni a szabadság kis köreit. Hátha az ellenzéki párt fölfedezné bennük az ellenállás csíráját.       

3 komment
süti beállítások módosítása