Médianapló

Médianapló - Miért lett foghíjas a Szabad Sajtó-díjasok névsora?

2018. június 29. 10:29 - Zöldi László

Most már nem jegyzem ide szó szerint Fabriczki András tegnap idézett gondolatát. A hajdani MSZP-pénztárnok mondandóját úgy foglalnám össze, hogy a pártja 1990-ben kapott ugyan 900 millió forintot a megyei sajtóért, az összeg azonban jó helyre, a Szabad Sajtó Alapítványhoz vándorolt. Oké, ha ő ezt állítja, akkor abból érdemes kiindulni, hogy a jelentős summát a nyilvánosság tágítására költötték. Ennek voltak is jelei, amíg Földes György történész elnökölte az alapítványt.

Gondoskodott arról, hogy a mindig március 15-én és többnyire a Pilvax-kávéházban átadott Szabad Sajtó-díjak egyikét nem fővárosi szerkesztőség munkatársa kapja. Így tüntették ki például a győri Horváth Sándort, a szolnoki Teleki Józsefet, a debreceni-egri Porcsin Zsoltot vagy a székesfehérvári Klecska Ernőt. Menet közben annyit azért változott az alapítvány álláspontja, hogy váltakozva díjazta a vidéki újságírók egyikét. Az egyik évben magyarországit, a másikban pedig határon túlit, elvégre a szó földrajzi értelmében a kolozsvári, újvidéki, pozsonyi, ungvári, sőt kanadai magyar tollforgatók is vidékiek.

Aztán Földes György lemondott, mert nem értett egyet azzal, hogy az MSZP eladta Népszabadság-tulajdonrészét. S hogy indokolt volt a felháborodása, azt mi sem bizonyítja, mint a patinás napilap sorsa. Az új tulajdonos kezében kiszolgáltatottá vált, és 2016. október 8-án egy tollvonással meg is szüntették. Az alapítvány új elnökének, Kránitz Lászlónak a médiapolitikusi, sajtótörténészi vagy újságírói tevékenységéről nem találtam utalást a szakirodalomban. Mindazonáltal jó néven vettem tőle, hogy 2018. március 15-én kifejtette: a szíve szerint mindenkit kitüntetne, aki miatt még létezik szabad sajtó. Ehhez képest a díjat átvette Németh Péter, a Népszava című budapesti napilap nyugalmazott főszerkesztője, Lakner Zoltán politológus, a 168 Óra című budapesti hetilap főszerkesztő-helyettese, és Papp Réka Kinga civil aktivista, a budapesti Klubrádió műsorvezetője.

Nem vonom kétségbe a bíráló bizottság döntését, de a tagjai talán fölfigyeltek arra, ami a magyar nyelvű médiapiacon történt. Az Orbán-kormány bekebelezte és „megtisztította” a Budapesten túli sajtót, nemcsak a határon innen, hanem túl is. Ebben a helyzetben vajon a zsűri miért nem talált egyetlen kirúgott és félreszorítottságában független fórumot alapító újságírót sem, akit a vidéki napilapok árából működtetett Szabad Sajtó Alapítvány díjára érdemesnek tartott volna?         

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314081475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2018.06.29. 21:02:56

a határon túl azért soha nem rajongtak a lippsikért...

ogli dzsí 2018.06.29. 21:19:24

a határon túliak 99%-ban a jobboldalra szavaztak és nincsenek 3 millióan se

erre vajon milyen lippsi mádiát lehet alapítani? s a mindenki által leszart és lenézett helyi libbant ügynököket még ki kéne tüntetni szerinted?

neked nagyon elgurult a gyógyszer

Zöldi László 2018.06.29. 22:23:57

Kedves Mindketten! Ugye kérhetem, hogy olvassák el még egyszer a bejegyzést? Észrevehetik majd, hogy a határon túli magyar szavazókról egy szót sem írtam. Megemlítettem viszont a határon túli magyar nyelvű sajtót, amelyben a Fidesz nagyjából ugyanolyan erőviszonyokat alakított ki, mint az itthoniban.

Larry Silverstein 2018.06.29. 22:54:04

Akkor egyetértünk, hogy a sajtó erősen lejt a baloldal felé hisz azt mondod, hogy olyan a határon túli sajtóban a ballenzék aránya mint itthon, ami érdekes, mert a határon túl nincsenek baloldali emberek.

Jól értem?

Measurer 2018.06.30. 00:46:56

Hmm... Budapest lett a vidék!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.06.30. 03:57:46

Nincsen szabad sajtó. Amíg a médiatermékeket a bevétel alatti áron kínálják, addig a különbözetet érdekcsoportoknak megfelelő propagandával tudják csak kigazdálkodni.
Nincsen független sajtó sem, mely csak az olvasóktól függene, csak felülről irányított propaganda van. Legyen az párt, vagy globalista multi érdek, mindig lesz valami a háttérben, akinek a pénzéért meg kell dolgozni.

Szálló monitorok 2018.06.30. 08:18:38

A szóban forgó alapítvány bejegyzési adataiban az említett cél a következő:

"A társadalmilag értékes, de gazdaságilag nem önfenntartó lapok és időszaki kiadványok, fiatal újságírók és az állás nélkül maradt újságírók támogatása."

Ha befektető vagyok, és gazdaságilag nem rentábilis a médiavállalkozásom. Akkor nem az a megoldás, hogy az állam töltögesse bele az újabb és újabb pénzeket, hogy egyik napról a másikra túléljen. Lassan 30 éve kapitalizmusban élünk. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy vannak még olyan emberek, akik tényleg komolyan gondolják, hogy ők olyan szuper dolgot csinálnak, hogy akkor is eltartja őket a társadalom, ha egyértelműen nincs megfelelő mértékű kereslet a produktumra.

Zöldi László 2018.06.30. 09:59:06

Bár a következtetésben nem értünk egyet, köszönöm az idézetet. Értelmeztem a Médianapló mai bejegyzésében. Figyelmébe ajánlom.

nemecsekerno_007 2018.06.30. 17:49:40

Aki fizet, az pötyögtet. Csodálom, hogy 28 évvel a "rendszerváltás" után vannak még akik erre rácsodálkoznak. Sokakat egyből utána vágott pofán ez a fajta valóság.