Médianapló

Médianapló - A szocialisták mire használták a megyei lapokért kapott pénzt?

2018. június 28. 09:36 - Zöldi László

Végre megszólalt Fabriczki András, az MSZP hajdani pénztárnoka. 2000-ben adott interjút, és beszélgetésünk beépült a témakör szakirodalmába. Leggyakrabban idézett interjúm, elvégre a szocialista párt gazdasági hivatalát vezető közgazdász őszintén beszélt a megyei sajtó privatizációjáról. Súlyára jellemző, hogy a rendszerváltás utáni első országgyűlésben még külön albizottság is alakult a történtek kivizsgálására.

Fabriczki András hangsúlyozza, hogy „alapvetően” nem velem van vitája. Azt olvastam ki a hozzászólásából, hogy sok minden gyűlt föl benne, mióta a Magyar Média című sajtótudományi folyóirat 2000/2. számában kifejtette az álláspontját. De miközben tisztázott néhány félreértést, ő maga is egy félreértés áldozata lett. Ezt írja: „A megyei lapok privatizációjának semmi köze nem volt az 1990-es MSZP-s választási kampány finanszírozásához.” Kétségkívül írtam arról, hogy ama 900 millió forintot az MSZP felhasználta a választási kampányban. Elfogadom a pontosítást, miszerint ezt a pénzt azért nem lehetett a '90-es kampányban felhasználni, mert a szocialisták csak az országgyűlési választás után kapták kézhez.

Ezt annál inkább megtehetem, mert nem is állítottam azt, amiről Fabriczki András írt. Bárki ellenőrizheti, hogy azt állítottam: a summa felhasználása négy évvel később, az 1994-es választási kampányban alapozta meg az MSZP sikerét. Ezzel ki is lehetne küszöbölni a pici vitát, amely talán mégis csak volt köztünk. Igen ám, csakhogy van itt még valami. Fabriczki András azt is írja, hogy „A befolyt összeg elkülönítve a Szabad Sajtó Alapítvány számlájára került, abból pártot finanszírozni sem akkor, sem azóta nem lehet.” Ez bizonyára így van, és így is volt. Ennek azonban nem is állítottam az ellenkezőjét, hiszen csupán a 900 millió forint „fialtatására” utaltam.

A Szabad Sajtó Alapítványnál lévő pénzzel akár gazdálkodhattak is, és négy év alatt nyereségre tehettek szert, a különbözetet pedig a ’94-es választási kampányra fordíthatták. Legalábbis erről beszéltek azok a szocialista politikusok, akik diszkréciót kértek tőlem. Ezt természetesen betartom, magát az állítást azonban már nem hallgathatom el. Ennyi év után talán elérkezett az idő, hogy egy szakmai tanácskozáson médiapolitikusok, sajtótörténészek és újságírók elmondják véleményüket a megyei sajtó privatizációjáról. Hátha megállapodhatnánk néhány alaptételben, amelyet a további kutatások kiindulópontjának tekinthetnénk.     

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr114078993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.06.29. 08:47:44

Azért a '94-es maszop "győzelmet" elsősorban az alapozta meg, hogy Magyarország első "szabadon választott" kormánya szó szerint szétlopta az országot. A 2 világháború közötti urambátyámos nosztalgiázással is a saját politikai sírjukat ásták meg. Meg lehet nézni mi lett az emdéefes vezetőkből, és mi lett azóta a magyar "népből".
A kutya ugat, meg a teccettek volna. Hát ja, ha mi is elintéztük volna a tolvaj bandát, mint a románok, lehet nem előztek volna be bennünket.

Meg lehet nézni mi lett a maszopból is. Anno, én még láttam a Hornt a nyakmerevítőjében Szombathelyen. Akkor még meg tudtak tölteni egy aulát a választások előtt. Ma már erre nem vennék mérget.
De ugyanúgy válságban van a többi párt is. Mindegyiknek a vezetősége a biztos megélhetésre hajt, amit a 4 év parlamenti lébecolás ad meg nekik. Miközben már régen elfelejtették kinek a pénzéből fizetik a csekkjeiket havonta. Eh!