Médianapló

Médianapló - Nyers Rezső és a megyei sajtó

2018. június 25. 10:35 - Zöldi László

Nem ismertem annyira a pénteken elhunyt szocialista politikust, hogy portrét írhatnék róla. Van azonban egy mozzanat, amelyről nem olvastam a nekrológokban. Nem arra utalnék, hogy mielőtt gazdaságpolitikára adta volna a fejét, kitanulta a nyomdász mesterséget. A munkásmozgalom azon személyiségei közé tartozott, akik nemcsak képesek voltak megírni egy beszédet, hanem alkalomadtán betűbe is szedték. Történelmi sajátossága pedig, hogy ő volt az utolsó, aki leoltotta a villanyt az MSZMP-ben, és megalapította az MSZP-t.

Ama bizonyos mozzanat 1989 decemberében játszódik, a részleteket Fabriczki Andrástól tudom, akivel interjút készítettem a Magyar Média című sajtótudományi folyóirat 2000/2. számába. A régi-új pártelnök hívatta a gazdasági hivatal vezetőjét, és elmondta neki, hogy „januárra fizetésképtelen lesz az MSZP, és három hónapon belül csődhelyzetbe kerül. Márpedig közelednek a választások, és az MSZMP romjai alól kikecmergő MSZP számára létkérdés lesz, hogyan kampányol 1990 tavaszán. Szükség van plakátokra, tévéreklámokra, meg benzinre, hogy a szocialista politikusok eljussanak az ország minden részébe. S bár a pártok akkoriban még nem költöttek milliárdokat a kampányra, de néhány százmilliót azért elő kellett teremteni.”

Ekkor vetettem közbe: „Így került terítékre a megyei sajtó - mint pénzszerzési lehetőség?” A hajdani pénztárnok ezt válaszolta: „Nem sajtóprivatizációra kaptam megbízatást, hanem pártgazdálkodásra.” E kiindulópontra rakódott a médiapolitikai szándék, hogy a 19 megyei lapot ne hazai sajtóbefektetőnek adják el, mert mögöttük esetleg fölrémlett volna valamelyik politikai vetélytárs árnyéka. Inkább külföldieknek, lehetőleg megosztva köztük az akkor 1,2 millió példányban megjelenő megyei sajtót. 900 millió forintot kapott érte az MSZP, amely 33 mandátumra tett szert a 386 főnyi parlamentben.

Kitört a vezetői válság, és Horn Gyula felrótta Nyers Rezsőnek: „Az ő irányítása alatt ment végbe a párt belső szétzilálódása. Ez az első számú vezető felelőssége. Ha hasonló helyzet lenne, nekem is le kellene vonnom a következtetéseket.” (Népszabadság, 1990. május 28.) Becsületére válik, hogy 1998-ban, az újabb választási vereség után le is vonta. Ám attól kezdve, hogy átvette a pártelnökséget, ügyesen fialtatta a 900 milliót, és a megnövelt summából pénzelte 1994-ben a győzelembe torkolló kampányt. Nyers Rezső így járult ahhoz, hogy a magyar szocialisták négy évre visszatérhettek a kormányrúdhoz.  

8 komment
süti beállítások módosítása