Médianapló

Médianapló - A Heti Válasz fejfájára

2018. június 09. 10:32 - Zöldi László

Tegnap este megszólalt a megszüntetett hetilap főszerkesztője. Borókai Gábor egy tévéstúdióban kifejtette, hogy amikor még az első Orbán-kormány szóvivője volt, minden megszólalása előtt azt mérlegelte, vajon állami mondandójához mit szólna az újságíró énje. A kérdés sok félrecsúszástól kímélte meg. Mi, újságírók annyit vettünk észre, hogy a miniszterelnök olyan szóvivőt tart, aki nemcsak a kormányt képviseli a nyilvánosságban, hanem a nyilvánosságot is a kormányban.

Ezt az érzést sosem tapasztaltam, ha a második és a harmadik Orbán-kormány szóvivője szólalt meg. Kovács Zoltán hegyes megnyilvánulásai és utálkozó metakommunikációja a miniszterelnök gyökeresen megváltozott médiapolitikáját érzékeltették: az egyre önkényesebb rendszer csak azt a nyilvánosságot tűri el, amely kedvez neki. S bár a Heti Válasz sosem vonta kétségbe az Orbán-kormányok stratégiáját, nem állt távol tőle a kritikus hangvétel. Emlékeztet a múlt századi Élet és Irodalomra, leginkább a nyolcvanas évekből, amidőn a hetilap sosem jutott el odáig, hogy ellenzékinek nevezhessék. Legjobb szerzői mégis meglátták a rendszer fonákságait, és ami legalább ennyire fontos: az írásaik meg is jelenhettek.

A párhuzamot persze nem erőltetném. Elvégre könnyebb volt akkor hatvanezer példányban kritikai szellemű újságot csinálni, mint most húszezer példányban kritikai szellemű újságot életben tartani. E szerepkörre manapság több hetilap is pályázik, és a szűk körű lappiacon belépésük veszteségessé tette, kilépésük pedig nyereségessé teheti a versenytársakat. Mint Borókai Gábor megírta a búcsúzó számban, ha a nevezetes G-nap (2015. február 6.) után élnek a kínálkozó lehetőséggel, és csatlakoznak a kétharmaddal kormányzó Orbán Viktorhoz, akkor meglesz az egzisztenciájuk, ám elsorvad a hivatástudatuk. Maradtak a Simicska-féle médiabirodalomban, ezért megerősödött a hivatástudatuk, de az április 8-i választási vereség nyomán elvesztették az egzisztenciájukat.

Sajnálom őket, mert a szintén megszüntetett Magyar Nemzet mellett ők képviselték az úgynevezett polgári újságírást. A Heti Válasz minden lapszámát megvásároltam, elvégre válaszokat találtam bennük. Nem kellett egyetérteni velük, de voltak annyira tartalmasak, hogy továbbgondolásra késztessenek. A jobb sorsra érdemes hetilap nyilván többet is jelentett az Orbán-kormányokkal rokonszenvező értelmiségieknek. Mostantól magukban őrlődhetnek, vajon meddig mehetnek el a rendszerrel való azonosulásban. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414033922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.06.09. 15:23:39

Nincsen szabad sajtó. Fizetett propaganda van, mely olcsón tolja a csúsztatásokat, vagy egyenes hamis híreket és ellehetetleníti a valódi hírek versenyalapon való terjesztését. Jellemző módon a hvg.hu hasonló tartalmú hozzászólás után bannolta az accomat.
A a b1.blog marhaságia, trollkodása napi szinten index.hu főoldalt kap, míg ez a blog és a többi értelmes blog nem.
Amíg az emberek nem akarnak fizetni a hírekért, addig az őket kihasználók által pénzelt propagandát kapják. Nincsen ingyen vacsora!

JorEl 2018.06.09. 19:26:45

Engem csak az érdekelne, hogy hogyan létezhet még egyáltalána papír alapú sajtó? Miért fizetne bárki is egy környezetszennyező papírszemétért, amiben ugyan az a mocsok olvasható, mint egy tetszőleges szennyhírportálon, annyi különbséggel, hogy csak néhány nappal később jelenik meg?

jajdehülyevagyok 2018.06.09. 19:31:36

A Heti Válasz sosem volt, nem is lehetett gazdaságilag nyereséges, a hogyan a többi laap sem, mindegyik lélefeztető gépen van, ebből következik, hogy megszűnt a függetlenség, így fölösleges siratni. Ez a "vezető" online felületekre isérvényes,a gazda rend3li a muzsikát, hiába a félremagyarázás.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2018.06.09. 21:17:56

Respect a szerkesztőségnek és respect a nekrológ írójának.#

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.06.09. 23:03:20

Simicska szirénhangja sokakat vitt zátonyra, ráadásul cseppet sem vonzó egy kifinomult fülnek. A harag rossz tanácsadó, Simicska meg rossz politikus, a kettő együtt katasztrófa.

nu pagagyí 2018.06.10. 08:46:18

Nekem az újságírás szuverén embereket jelent, akik nem adják a nevüket olyan hírekhez, amiben kételkednek és akkor is ragaszkodnak a véleményükhöz és nyilvánosan vállalják is, ha nem egyezik a tulajdonos aktuális érdekeivel. A sokszínűséget a az emberek sokszínűsége biztosítja, az ténynek pedig különböző nézőpontból is ténynek kell lennie. Csak egy ilyen sajtó alkalmas egy demokratikus rendszer kiszolgálására, ami azt feltételezi, hogy az emberek a valóság ismeretében választják meg azokat, akik egy ciklusban képviselik őket.
A NER gyakorlatilag felszámolta az újságírást, a közpénzből kitartott NER-sajtó, beleértve a közmédiát, primitív hazugságok sulykolásával foglalkozik, pénzen tenyésztve a lelkiismeret és tudás nélküli újságíró-mekkmestereket. A sajtó egyre sorvadó becsületes része, pedig nem jut valódi tényekhez, mivel az állampárt hermetikusan elzár minden releváns adatot, amiből az ország és társadalom helyzetére lehetne következtetni, helyette propagandát kínál a köznek.

Sajnálatos, hogy a most megszűnt Heti Válsz volt az előfutára a NER-médiának, amit annak idején bűnös módon, közpénzből gründolt az akkor még magát polgárinak hazudó politikai maffiacsoport, melynek valódi arcát azóta volt szerencsénk megismerni. Egy könnycseppet sem hullatok a HV-ért, bűnben született, nyavalyogva pusztult el, mert a gazdinak már más, aljasabb céljai vannak. Nem kellenek már jól fésült balekok, nem illenek a Németh Szilárdi és Kövéri értékrendebe.

Drukkolok nyilvánosság megmaradt, még sajtónak nevezhető részének, mint ennek a portálnak is, amin még el tudja mondani bárki a véleményét.

nu pagagyí 2018.06.10. 09:02:58

@megamovieboy: A B1 egy komoly blogportál, nem egy ember írja, így nyilván sokkal több tartalmat állít elő. Előbbi magyarázza valószínűleg, hogy többször szerepel, mint ez az egyemberes blog. De ez nem minősítés, ez is egy olvasható blog, bár nem értek vele mindig egyet, de ettől jó az Index, hogy ilyet is olvashatok rajta. Amúgy, ha olyan portált szeretnél, ami neked maradéktalanul tetszik, csinál egyet! Minél többféle, annál jobb.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.06.14. 18:24:08

@nu pagagyí: Az, hogy egy blogportált többen írnak, attól még nem lesz komoly. Az index.hu egyáltalán nem lesz jó attól, hogy ilyen - nevén nevezve - moslékot rak a főoldalra, méghozzá napi szinten. Hiába csinál akár 100 ember is blogportált, senki nem fogja olvasni, ha nincsen mögötte pénz. Az index meg pláne nem fogja kirakni főoldalra, ahogyan a b1-nél több nagyságrenddel szinvonalasabb nem internacionalista-globalista blogokat is csak szökőévente néha.