Médianapló

Médianapló - Az MSZP vezető köreiben miért nem néznek szembe a valósággal?

2018. június 07. 10:34 - Zöldi László

Kemény László üzenőfalán vita zajlik. A politológus digitális ismerőseit noszogatta, hogy szóljanak hozzá Hegyi Gyula tegnapi cikkéhez. A hajdani kulturális újságíró az MSZP egyik platformját vezeti, és jól írta meg az álláspontját. A Facebook-on kialakult vitában érdekes szempontok merültek föl, az izgalmas eszmecsere mégis a szabadság eme kis körében rekedt.

Egyre inkább az a benyomásom, hogy a valósággal való szembenézés nem hatja át a baloldali nyilvánosságot. Például az MSZP június 17-i kongresszusán nemcsak új elnököt kellene választani. Értékelni kéne a súlyos választási vereség okait, és föl kellene vázolni a megújulás lehetőségeit is. Eddig négy elemzés látott napvilágot. Az elnökjelöltek közül Szanyi Tibor küldött haza brüsszeli állomáshelyéről egy tízoldalnyi áttekintést, amelyet sikerült agyonhallgatni. Megírta a véleményét az ismeretlenségből felbukkanó elnökjelölt, Bródy Gábor is, akinek elképzelései szintén visszhangtalanok maradtak. Elemzéssel rukkolt elő Szekeres Imre és tegnap Hegyi Gyula is - e két cikk a Népszavában jelent meg.

Lehetséges, hogy a rovatszerkesztő merevlemezén gyűlnek a tartalmasabbnál tartalmasabb hozzászólások, amelyeket a baloldali napilap a kongresszus előtti héten hoz majd. Egyelőre mégis az a látszat, mintha az átmeneti pártvezetés visszafogná a befolyási övezetében maradt nyilvánosságot. Az öt elnökjelölt járja ugyan az országot, és válogatott párttagok körében mérik össze szónoki képességüket, szervezeti és tartalmi elképzeléseiket. Közülük azonban hárman nem írták meg (vagy nem hozták nyilvánosságra), hogy mihez kezdenének a pártjukkal. Ami nincs, abból aligha lehet vita, ami pedig van, a partvonalra szorult.

A döntési helyzetben lévő szocialista politikusok okkal panaszkodnak arra, hogy nincs elég médiafelületük a megszólalásra. A sors iróniája, hogy a rendelkezésükre álló felületeken viszont szűkítik a számukra nem kívánatos helyzetértékelések vitáját. 2010 óta hányszor élhettük át, hogy elodázták a vereséghez vezető okok feltárását. Vagy azért, mert az országgyűlési választás utáni évben készülni kellett az önkormányzati választásra, vagy azért, mert utána jött az uniós parlamenti, esetleg egy-egy időközi választás is. Mindig akadt valami, amely megakadályozta a valósággal való szembenézést. Ha valaki mégis megkísérelte, úgy járt, mint most az MSZP-beli elemzők, akiknek a gondolatai csak a szabadság kis köreibe jutnak el.             

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214029582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2018.06.07. 18:23:45

Kis párt, nagy pénz, nulla felelősség.

RHalacska 2018.06.07. 18:36:13

Ez egy szépen kiüresedett felesleges párt. Kihalt a szavazótábor, a fiatalokat meg nem tudják megszólítani. Fiatal elnöke úgysem lesz, aki felforgatná az egészet, majd jól nevet váltana, az öregek még tologatják a hülyeséget egy ideig. De egy utódpárt a sorban a harmadik vereség után, nem gondolkodik el arról, hogy felesleges?

Zoltán Lukács 2018.06.07. 20:58:32

Az MSZP halott. Vezetői szinten, ahol csurran-cseppen, még akadnak kevésbé tehetséges karrieristák, akiknek még az MSZP is jó, de a tagság gyakorlatilag eltűnt. Ennek nem csak a természets biológiai fogyás az oka, hanem a Parteiführereknek egyre kényelmetlenebb volt a tagsággal bíbelődni, ezért aztán szépen leállították azokat, akik a természet törvényei szerint még élénken mondták volna a magukét.

neovolontaire 2018.06.07. 21:04:30

Mégis milyen szembenézésre gondol a cikkiro? Valoszinüleg megvolt a szembenézés.Az MSZP hozta legnagyobb áldozatot az ellenzéki oldalon, irom ezt dacára annak, hogy nem MSZP szavazo vaagyok

Zöldi László 2018.06.07. 21:28:22

@neovolontaire: Mi van, ha ama bizonyos áldozat (a 106 választókerület megosztása 60:40 arányban a DK-val) azt jelenti, hogy az MSZP reálisan mérte föl a helyzetét? Nincs annyi szervezete, hogy kampányolhasson az egész országban, ráadásul Botka miniszterelnök-jelölt kifejtette 2017 nyarán, hogy nincs 106 esélyes képviselőjelöltje sem. Az más kérdés, hogy ezt nem mondhatták el a választási kampányban. Helyette beszéltek áldozatról.

Nancsibacsi 2018.06.07. 22:20:38

Az MSZP már senkit se érdekel, csak aránylag sok benne a lóvé - ezért nem zárják be. Egyetlen MSZP-s se akart győzni, sőt félnek a győzelemtől, mint ördög a szenteltvíztől, mert emlékeznek arra, hogy amikor a legutóbb kormányoztak, akkor is ügyesen csődbe vitték az országot. Jó ez így nekik ellenzékben - a lóvét igy is leakasztják - ha nem is a nagyot, de a kicsit igen -, felelősség meg 0 van rajtuk. Arra jók hogy a fidesz a következő 5 választást is behúzza, utána meg Orbán nyugdíjba megy, a gyerekeket nem fogja érdekelni a politika, bezárják a bazárt, és néznek majd külföldről röhögve, ahogy a baloldal osztozkodik a nagy semmin, ami itt marad akkorra.

contractor 2018.06.07. 22:20:45

Amúgy kit érdekel ez a kerti party???

Tata86 2018.06.07. 23:50:16

@neovolontaire: Azért azt se felejtsd el, hogy kormányoldalon is ők hozták a legnagyobb áldozatot, hogy a NER kialakuljon.

sztd 2018.06.08. 00:28:57

Nekem az a benyomásom, hogy nem is hisznek semmiben.
- Amit hirdetnének, azt maguk sem hiszik el ("Diktatúra van! Szavazzatok ránk, és akkor leváltjuk!")
- Régóta nem gondolkodtak azon, hogy milyennek is látják a világot.
- A világlátásukat az évtizedek cinikussá tették.
- Mindehhez elkótyavetyélték az anyagi erőforrásaikat.
A migránsválság mutatta a legjobban, hogy, ha van is véleményük, nem mondják el.

Az igazi bajuk, hogy a hitük nem akkora, hogy harcoljanak érte. A gondolat pedig kevés.