Médianapló

Médianapló - Miért nincs 19 megyei napilap?

2018. június 02. 09:40 - Zöldi László

Hont Andrásnak most jelent meg publicisztikai kötete. Remélem, jó lesz, szívesen írnék róla, ha elolvastam. Egyelőre azonban egy elszólását kell szóvá tenni. A Hír TV-ben megemlítette, hogy 19 megyei napilap jelenik meg. A tévedés nem most sűrűsödött félreértéssé, hanem tavaly, október 17-én. Ugyanezt egymástól függetlenül fogalmazta meg az ATV-ben Juhász Péter Együtt-politikus, Szakács László MSZP-politikus és Kéri László politológus.

Csalóka az a fránya 19-es szám. Ha ugyanis 19 megye van, akkor bizonyára logikus, hogy 19 megyei napilapról beszélhetünk. Csakhogy 18 lát napvilágot, mert Pest megyében nincs. Az országos újságok elsősorban Budapesten és környékén kelnek el. Minél távolabb kerülünk a fővárostól, annál inkább nő a megyei napilapok jelentősége. A jelenség másik lélektani magyarázata, hogy aki nem olvassa a megyei sajtót, annak nehéz megértenie, hogy a vidéki Magyarországon kétségkívül 19 napilap jelenik meg, ám közülük az egyik városi újság. Mindössze Dunaújvárosnak van saját napilapja.

A tévedéssel felérő félreértést tavaly októberben azért nem tettem szóvá, mert az említett urak nem újságírók. Hont András viszont szakmabeli, neki illő figyelemmel kísérni a sajtó rezdüléseit. Például azt, hogy a nevezetes G-nap (2015. február 6.) után Orbán Viktor elveszítette a Simicska Lajos tulajdonában lévő médiumok támogatását. A Népszabadság megszüntetése (2016. október 8.) után pedig felgyorsult a megyei sajtóért vívott harc.

A miniszterelnök egyik bizalmi embere, Mészáros Lőrinc a Springer-lapok után megszerezte a pannon lapokat is. Ez nyolc plusz négy megyei és egy városi napilapot jelentett - ezek jelennek meg a Mediaworks nevű cég gondozásában. A másik két bizalmi ember is mozgásba lendült. Andy Vajna megvásárolta a Lapcom-cég két megyei napilapját, a szegedit és a győrit, Heinrich Pecina pedig Északkelet-Magyarországon rendezkedett be, övé lett az Inform Média miskolci, nyíregyházi és debreceni szerkesztésű megyei napilapja. Ha az olvasó összeadja a számokat, akkor csak 18 jön ki. A 19. napilap újabb szerzemény. A korábbi Springer-lapokhoz félig-meddig kötődő, de magyar magántulajdonban lévő Nógrád Megyei Hírlap nemrégiben került a Mediaworkshoz.

Belátom, hogy ez így bonyolult összefüggés, nem is várom el a politikusoktól és a politológusoktól, hogy otthonosan mozogjanak a megyei sajtó berkeiben. De ha valaki újságíró, akkor talán elvárható tőle a pontosság - ha már szóba hozta a megyei napilapokat.         

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514018334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.06.02. 14:40:45

Keressük a múltban a mát. Orbán Viktor a megyei napilapokról szól, a dátum 1990. Az alábbi videóban 1:10 perctől említi:

www.youtube.com/watch?v=WAR72LzcQWg

Zöldi László 2018.06.02. 17:13:51

@Drizari: Kösz, kár, hogy a linkből nem derül ki a hó és a nap. A 90-es választások első és második fordulója közé saccolom. A helyzet iróniája, hogy a megyei sajtó nem is volt "a kormányzó párt tulajdonában". Az MSZP jogelődje csak a megyei lapok kezelési jogát kapta meg. Ezt ők, Orbánnal ellentétben, tudták, ezért a választás valószínűsíthető eredménye előtt igyekeztek megszabadulni tőlük. Máskülönben a megyei sajtó az új kormány kezébe került volna. Kaptak érte 900 millió forintot, ebből a pénzből nyerték meg 4 évvel később a választást.

Netuddki. 2018.06.03. 09:59:26

Medgyessy egyszer azt mondta O1Gviktornak, hogy akinek tévé kell, vegyen magának. Megfogadta a maffiafőnök a tanácsát, és nemcsak tévét, hanem az egész magyar médiát megvette magának ahogy újra hatalomra került. Mivel ennyi pénze nem volt őkelmének, természetesen a magyar és EU adófizetők pénzén.

Netuddki. 2018.06.03. 10:09:19

@Netuddki.: Jó, persze ez így csúsztatás, hogy O1G lenne itt mindennek a mozgatórugója. Vannak a háttérben több, más érdekeltségek amiknek az érdekében áll ennek az országnak az anyagi kifosztása. Amíg egy az érdek, addig hagyják a csuti törpét a kis farkával játszadozni. Számos példa van erre az élővilágban. Neve is van ennek a kapcsolatnak, szimbiózis. Ám ezek a szimbióták az ország és a többi magyar parazitái is egyben.

Európai téridő 2018.06.03. 21:56:25

Egyszer volt, hol nem volt, régen volt, igaz is volt, egy Pest Megyei Hírlap.

Zöldi László 2018.06.03. 22:58:46

@Európai téridő: A Fenyő-korszakból jó szívvel emlékszem a két szerkesztőre: Puskás Csabára és Mészáros Jánosra.