Médianapló

Médianapló - Papír alapú sajtót a papír alapú Erzsébet-utalványosoknak?

2018. május 28. 10:19 - Zöldi László

Okfejtésben egyszer se merészkedtem tovább annál, hogy ez volt az utolsó választás, amelyben még jelentős szerepet játszott a hagyományos sajtó. Nem meghatározót tehát, hanem csupán jelentőset. Mégis mindig akadtak hozzászólók, akik felrótták, hogy lebecsülöm a falvak népét. Nem igaz ugyanis, hogy csak a kormánypropaganda jutott el hozzájuk. Aki akarta, akár még a Budapest vonzáskörzetébe kétségkívül beszorított Klubrádiót is hallgathatta a világhálón.

Tudtam, hogy nem ismerik az országos médiahelyzetet, de azért nem voltam vitaképes, mert számokkal és arányokkal kellett volna előjönni, hogy igazán érvelhessek. Most már van mivel érvelni. Egy friss felmérésből tudhatjuk, hogy a magyarországi lakosság 81 százaléka böngészik a világhálón. Ez szép eredmény, ráadásul a mintegy hétmillió embernek a 89 százaléka naponta szörföl a neten. Az is tudható immár, hogy feltűnően változott az okostelefont használók aránya. Míg 2013-ben csak 34,3 százaléknyi volt, vagyis minden harmadik netező az okostelenofonnal (vagy a számítógép mellett azzal is) böngészte a világhálót, az arány tavaly kétharmadosra, 65 százaléknyira növekedett.

Az is kiderült, hogy a 45 fölöttiek 45 százaléka, vagyis majd’ minden második netezik a számítógéppel, az okostelefonnal, esetleg mindkettővel. Az 55 fölöttiek körében „csak” 43 százaléknyi az arány. Nem ebből a felmérésből tudható, hanem egy másikból, amely néhány hónapja látott napvilágot, hogy a 2,7 milliónyi nyugdíjas korúból 600 ezren neteznek. Ha jól számolom, ez valamivel több, mint 20 százaléknyi, vagyis körülbelül minden negyedik-ötödik szépkorúra vonatkozik. Óriási a fejlődés ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt száz akkori nyugdíjasból még csak négy böngészett a világhálón. Egy évtized alatt oly sok fiatal ment külföldre dolgozni vagy tanulni, hogy ugrásszerűen gyarapodott a szkájpoló nagyszülők száma.

Az egyébként hiteles felmérésekkel az a baj, hogy hiányzik belőlük a településtípusokra való lebontás. Márpedig azt állítom, hogy április 8-án a Fidesz abszolút győzelme azért is erősödött kétharmadosra, mert üzenetei a kormányközeli kezekbe került sajtó révén eljutottak a kistelepülésen élő kisnyugdíjasokhoz. A fővárosi vonzáskörzeten túl csak világhálón fogható ellenzéki rádiók, tévék és digitális portálok közleményei viszont a 600 ezer nyugdíjas korúnak csupán a töredékéhez jutottak el a faluvégi, Erzsébet-utalvánnyal kibélelt házakban.             

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7114007746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.05.28. 15:10:26

A kistelepülésen élőknél figyelembe venném az "azt írta az internet" kezdetű, szomszédok közötti beszélgetéseket.
A választásban jelentős szerepet szerintem a helyi önkormányzati vezetés játszhatott és természetesen a miséken prédikáló papok. És a félelem.

Zöldi László 2018.05.28. 16:00:04

@Drizari: Igen, érdemes sorolni az okokat. Közben pedig találtam egy harmadik felmérést is, miszerint az 58 fölöttiek 28 százaléka naponta netezik.

GIeccsertetű 2018.05.28. 20:46:29

Az hogy valaki netezik nem jelent semmit. Az internetet tudni is kell használni. Aki egész nap faszbokozik, az attól csak butább lesz, érdemi információt nem fog szerezni. Ismerek olyat is aki csak pár hnlapot olvas, például origo, és más kormánylapok, attól meg csak elferdül az agya. Az ilyenek azt képzelik, hogy amit a kúrmány és a csuti hazudós mond az mind igaz. Pedig nahyon nem. Tudni kell az információkat is helyesen értelmezni. No ez a sok fideszbirkának nagyon nem megy.

zokogjatok 2018.05.28. 21:23:31

@GIeccsertetű: Ja ja. Rossz is belegondolni, hogy ezek az emberek, akik 2002-ben meg 2006-ban még okos felelős döntést hoztak (nyilván akkor hozzáfértek jobban az internethez), mára már buta orbanisták lettek, gyakorlatilag minde látható ok nélkül, csak a saját butaságuk miatt :(

Billy Hill 2018.05.28. 22:16:40

@Drizari: Nézzünk pár kistelepülést, az ország legcsóróbb választási kerületeit, ki nyert vajon ezekben? A nyomor fővárosa - Győr 1 -es: 49,55% narancs győzelem, Győr 2-es: 57,64% narancs. Bent a városban biztosan öntudattal szavaztak a felvilágosult polgárok, csak a sok alvófalu nyomorgó aljanépe szavazott a kormánypártokra a romos, háromgarázsos, Lila Akác közi omladozó putrijából! Az ingyenes újság és a papság miatt!

Sopron, szintén egy hátrányos helyzetű kistérség központja: a narancsra 54,44% szavazott. Valószínűleg csak közmunka és betárcsázós net van. Az is csak a plébánián...

Na de ugorjunk át egy másik elmaradott környékre, Kecskemét 1-es: 54,53% a narancsnak, a 2-esben mondjuk csak 52,74%. Biztos lassú a net, vagy egyáltalán nincs is. Leszakadó régió ez is, nincs munka, se remény, csak a félelem!

Székesfehérvár, szintén egy fertő: mindkét választókerület narancsos. Fear the walking pap...

De van még fejlesztendő a zinterneten azokon a Pest megyei gettósodó településeken is, mint pl. Érd, Budakeszi, Szentendre, Vác, Dunakeszi vagy Gödöllő: itt is mindenhol narancsos a nyertes.

... Most komolyan, mikor sikerül abbahagyni azt a hülye dumát, hogy a tapló vidéki sutyerákok szavazták meg a mostani kormányt? És mikor jön el a felismerés, hogy a narancs minden választói réteget megvett magának valamivel? Mert előbb pontos diagnózis kell, utána lehet a kúrán gondolkodni... Vagy lehet fejet a homokba dugva fogatlan, műveletlen, de főleg vidéki narancsos szavazókról álmodozni. Mondjuk a Zorbán is erről álmodik, hogy árnyékokra vetődik a zellenzék még 3,5 évig! Jó úton járnak, na!

fynndafrail 2018.05.29. 00:52:27

Na és az ellenzéknek konkrétan melyik üzenete nem jutott el "a faluvégi, Erzsébet-utalvánnyal kibélelt házakba"?
Hogy "Orbán egy geci"?
Mert hogy ezen kívül nem nagyon volt más üzenetük. Ellenben ez eljutott oda is, csak hát:
- Nem nagyon érdekelt senkit.
- Geci, na és? Ti is azok vagytok.
- Nem is geci.
Talán még az juthatott volna el, hogy "Orbán lop." Majd: "Most mi jövünk." -- A'la LMP :-D
Ezt szépen le is reagálta a vidék, erre mondta azt az istenadta nép, hogy "jöttök ám a kurvanyátok", és nem jövés lett belőle hanem menés.

Ostobák :-D

2018.05.29. 06:50:44

@fynndafrail: +1

Ilyen tömören és egyben ennél pontosabban nem lehet leírni a helyzetet. Gratulálok!

A tudomány sosem téved! 2018.05.29. 07:35:54

@Billy Hill: Győrben nincs internet!
Ez tudományos tény, majd megírja az igazmondo index is.
Ahogy azt, hogy a menekültek megduplázzák a GDP-t, és csökkentik a bűnőzést.

Európai téridő 2018.05.29. 08:55:27

És mi van akkor, ha az ámítógépes rendszer nagyon elszáll, a papír pedig esetleg jó helyen megőrizve megmaradna. Igaz, digitálisan archivált anyag is kerülhet a széfbe és remélhetőleg újranyitásakor jogilag érvényes doksiként elismertethető, ha szükséges.