Médianapló

Médianapló - Lesz-e Pars Krisztiánnak utolsó nagy dobása?

2018. május 21. 10:19 - Zöldi László

A szombathelyi kalapácsvetőt a londoni olimpia (2012) megnyerése után gyakran szólaltatták meg az újságírók. Óhatatlanul szóba került a doppingolás is, legalább egy kérdés erejéig. Az újdonsült aranyérmes egyik válasza: „Sok volt a doppingeset is. Néha olyan érzésem van, hogy ezt a számot csak én éltetem.” - nyilatkozta Pars Krisztián 2013. február 15-én a szűkebb pátria lapjában, a Vas Népében. Kijelentése most gellert kapott. Doppingoláson fogták, és másfél évre eltiltották a versenyzéstől.

S bár az ítélet nem jogerős, ha mégis életbe lép, akkor bajnokunk jövő nyáron már 37 és fél éves lesz. Marad még egy esztendeje arra, hogy felkészüljön a tokiói olimpiára, melyen a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára még egy „utolsó nagy dobást” vár tőle. A kalapácsvetők későn érnek, 38 körül azonban már abba szokták hagyni. Addig is elvonták tőle a felkészülési támogatást és az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, ráadásul egyesülete is megvonta tőle az anyagi juttatást, és a szponzorait szintén rosszul érintette a botrány. Pars Krisztián a következő másfél évben akár 20-25 millió forintot is veszíthet.

Nem akarom persze fölöslegesen sajnáltatni. Csinált egy butaságot, megérdemli a sorsát. Csak éppen a tőle elhatárolódók képmutatását nem értem. Tisztában vannak azzal, hogy amit vétett, az aligha nevezhető egyéni túlkapásnak. A világhírű szombathelyi dobóiskola ugyanis nem először keveredik doppingbotrányba. Gécsek Tibor kalapácsvető volt az első fecske, aki 1998-ben Európa-bajnokságot nyert, aztán doppingoláson érték, és eltiltották. Tőle származik az örökbecsű meghatározás, miszerint „Az doppingol, akit elkapnak.” (Fehérvári Hét, 1994. szeptember 8.) Majd következett 2004-ben a magyar sportmozgalom válságát hozó athéni olimpia. Két szombathelyi dobóatlétánk is a világlapok hasábjain kötött ki.

A kalapácsvető Annus Adrián azzal, hogy megnyert, majd visszavettek tőle egy aranyérmet. A diszkoszvető Fazekas Róbert ugyanezzel, sőt a büntetés letöltése után őt ismét elkapták doppingolásért. A nyolcéves büntetését tölti, és abban a korban van, amidőn már aligha lesz lehetősége a visszatérésre. Most meg itt az újabb doppingbotrány, ezúttal a harmadik szombathelyi olimpiai bajnokunk körül. Még az a szerencse, hogy a londoni aranyéremért a neki átutalt 237 ezer forintnyi életjáradék egyelőre nem vonható vissza. Pars Krisztiánnak lesz miből felkészülni az „utolsó nagy dobásra” 2020-ban, a tokiói olimpián.           

8 komment
süti beállítások módosítása