Médianapló

Médianapló - Orbán hogyan horgonyzott le Áder Jánosnál?

2018. május 20. 10:20 - Zöldi László

Miniszterelnökünk mestere a képes beszédnek. Családi környezetéből örökölte a közmondások (népi szállóigék) iránti érzékét, metaforákkal (sűrített hasonlatokkal) szívesen horgonyoz a közérthetőség háborgó tengerében. Tanult mesterségében, a politikában rájött ugyanis, hogy a képes beszéd sokféleképpen értelmezhető. Azzal az előnnyel jár, hogy utólag nehéz helyreállítani, kikövetkeztetni, valójában mire is gondolt.

Legutóbbi beszédében négyéves útjára bocsátotta a negyedik Orbán-kormány régi és új tagjait. Helyettesétől, Semjén Zsolttól például a Miniszterelnök.hu tanúsága szerint ezt kérte: „Ő felel azért a bizonyos horgonykötélért, amely nem engedi, hogy gyakorlatias munkánk során a kelleténél távolabb sodródjunk eszmei kiindulópontjainktól.” (2018. május 18.) Egy belpolitikában járatos újságíróval arról beszélgettünk, vajon kitől ered a horgonyos hasonlat. Ő Semjénre tippelt, nem is ok nélkül.

Az épp ellenzékben lévő kereszténydemokrata politikus 2008. július 9-én ezt fejtegette a Magyar Hírlap hasábjain: „Orbán Viktor mondta, hogy a Fidesz olyan hajó, amelyik a fősodorban hajózik, de sokszor zátonyok közt kell navigálnia, néha viharban is. A KDNP az a horgony, amely ezt a hajót a hullámverésben is az örök értékekhez köti.” Orbán tehát valahol, valamikor mondott valamit a viharban hánykolódó hajójáról, neki pedig eszébe jutott ama bizonyos horgony, amely kétségkívül hasznos a zátonyok közelében. Majd amidőn Orbán Viktor negyedszer is miniszterelnök lett, visszahivatkozott a kereszténydemokrata politikusra.

Igen ám, csakhogy az eszmei kiindulópont és a stílusos kereszthivatkozás között egy évtized telt el, közben azért történt egy s más a metafora fejlesztésében. Tovább szőtte a horgonykötelet Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, aki 2011. július 3-án ezt találta mondani az Index digitális felületén: „A KDNP horgony a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdony.” S hogy még teljesebb legyen a kép, Orbán Viktor a Magyar Távirati Iroda 2012. május 2-i tudósítása szerint így jellemezte Áder Jánost: „Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk; egy horgonyember.”

Most már csak össze kell rakni a szövevényes hasonlat legfontosabb elemeit, hogy kirajzolódjék a lényeg: Áder János az eszmei horgony, és az lesz Semjén Zsolt feladata, hogy ne engedje, ha a zátonyok közt hajózó Orbán-kormány a kelleténél távolabb sodródik a köztársasági elnök kötelétől. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413984606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.05.20. 14:37:36

Na de akkor mi lesz így a mozdonnyal?

A horgony iránti vonzalom nyilván az ellentengernagytól származik, csakúgy, mint a ‘belovagolás’ szép szokása, ide-amoda. Végül is csak arról van szó, hogy a viselkedés és a szóhasználat lassacskán idomul az ideológiához.
Akár még hagyománytiszteletnek is lehetne nevezni, ha a “tisztelet” utótag nem lenne annyira abszurd ebben a közegben. De az.

mh1973 2018.05.21. 13:05:32

A köztársasági elnök személye snittpali kinevezésével szépen le lett járatva, gyakorlatilag nem is jegyezzük, bajusz is csak egy báb!

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.21. 13:10:36

@mh1973: Ahogy minden Elnök báb volt, eleve ez következik az Alkotmányból.

Nyugodtan egyesíthetnék a miniszterelnöki poszttal, mert teljesen felesleges tisztség.

morph on deer 2018.05.21. 14:50:40

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
Ahogy nem mindenki volt orbán bábja, mint Schmitt elvtárs - én még így ismertem - meg Áder.
És ez jelenti a különbséget.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.21. 14:55:52

@morph on deer: Semmilyen emlékezetes politikai tett vagy kiállás nem kapcsolódik semmilyen köztársasági elnökhöz 90 óta.

Visceroid 2018.05.21. 14:58:02

Áder nem csinál semmit (najó, aláír), de azt legalább jól. Smittpali bácsi nehezebb eset volt.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.21. 16:21:27

@Tralfamador75: Én letojom mert szerintem se több se kevesebb demokrácia nincs attól hogy van elnök vagy nincs de az elnöki hivatal évi párszáz millióba v. pár milliárdba azért belekerül. Talán annyi hogy ha fontos nki találkozó van, de mégsem annyira fontos akkor oda az elnök megy a miniszterelnök helyett...

csentecsa 2018.05.21. 19:54:48

@morph on deer: Göncz papa mások bábja volt, nem Orbáné. Egyébként Áder benne volt abban a Fideszen belüli klikkben, akik a 2006-os vereség után meg akarták buktatni Orbánt, de nem jött össze a palotaforradalom, ezután száműzték a marcona bajszost Brüsszelbe. Schmitt bukása után pedig kissé meggyengülve Orbán engedett a párton belüli hangoknak ,és egy régi harcos lett a köztársasági elnök.
(Schmitt korábban egyáltalán nem volt népszerű államelnök jelölt a Fideszen belül , Kövér egyenesen paprikajancsinak nevezte egy vita során..)

Lehetnék én is 2018.05.21. 20:35:26

most komolyan uraim. 2011-2012-ben tett kinyilatkozásokkal fogélkoztok.
Nem 2022-te kéne gyúrni?

Netuddki. 2018.05.24. 18:34:12

Hülyeség ilyesmiken agyalni. Ha egy politikus nem tudja egyenesen, mindenki által érthetően kifejezni magát, akkor menjen el Teszkó árufeltöltőnek! Nem tudom megérteni, hogyan tetszhet ez a képzavaros bullshitelés valakinek is?

Fábri után szabadon, bullshitbonbonoknak neveztem el ezeket. Körülbelül azóta, mióta a csuti törpe a sajátbejáratú standupcsatornájának használja a Kossuth rádió péntek reggeli műsorát.

Netuddki. 2018.05.25. 08:14:53

Az előbb is elpufogtatta a kis bullshitbonbonjait a maffiafőnök a Kossuthon. "Természetesen" szóba került az is, hogy ki akarják rakatni a fideszt a néppártból.
A blogírót kérdezem, mint szakembert, mégis milyen amikor egy ilyen kérdésnél nem kerül szóba a MIÉRT? Helyette a tolvajok fejedelme jól megköpködte, és "mindennek" elmondta a HRW-t.

De a legnagyobb attrakció, a politikusok nyugalmának védelméről szóló törvény volt (WTF?). A kérdezőnek látszó hölgyemény az alákérdezésében szó szerint megismételte a maffia indokát, amivel védeni próbálják ezt az amúgy is erősen szétbarmolt magyar demokráciát még jobban aláásó törvényt.