Médianapló

Médianapló - Az újságírók csinálhatják-e a politikát?

2018. május 14. 09:30 - Zöldi László

Megkezdődött a média eláztatása, gyanúsítása, hibáztatása, okolása, vádolása. A választási vereséget ma reggel, az ATV stúdiójában annak tulajdonította Volner János Jobbik-politikus, hogy „A még független média munkatársai megpróbálnak politikát csinálni.” Bevallom, hogy nem értettem pontosan az egyik szót. Lehetséges, hogy „megpróbáltak”-at mondott. De akár múlt, akár jelen időben fogalmazott, zokon vette, hogy a média „fragmentálta” (széttördelte) az ellenzéket. Olyanokat is szóhoz juttatott a testesebb politikai alakulatok rovására, ráadásul a kelleténél gyakrabban, akik egyszázalékos pártot képviseltek.

Felfortyanásában, kifakadásában az a legérdekesebb, hogy épp a Jobbiknak nem lehet oka a panaszra. A legutóbbi négy évben szalonképes lett a nyilvánosság fórumain, Simicska Lajos médiabirodalmában pedig mértéken felüli támogatásban részesült. Például a hírtévés képernyő alján futó csíkot a választási kampány utolsó két hetében az tette emlékezetessé, hogy a vidéki választókörzetekben szinte kivétel nélkül a Jobbik képviselőjelöltjei számítottak az ellenzéki esélyesnek. Ehhez képest a párt egyetlen körzetben nyert egyéni mandátumot, a dunaújvárosiban. Ezzel együtt van igazság abban, amit a Jobbik-politikus pedzegetett.

Az újságírók csakugyan hajlamosak politikát csinálni. Mentségü(n)kre szóljon, hogy a politikusok nélkül nem befolyásolhatná(n)k a politikát. Aki megfordult már közéleti szereplők társaságában, azt tapasztalhatta, hogy elismertségük fokmérője az egymás közti olgázás, egonozás, bolgárurazás. Mi több, némelyik politikus nyilvánossági gyakorlatában az is előfordul, például Gyurcsány Ferencnél vagy Juhász Péternél, hogy így szólítja meg a műsorvezetőt: „Kedves Olga”, „de hát Olga, ez nem egészen így van”. Miközben Kálmán Olga, Rónai Egon és Bolgár György egyszer sem szólította beszélgetőpartnerét Ferencnek, Ferinek, netán Fletónak, illetve Péternek, Petinek, esetleg Petyának.

Eldöntendő kérdés, vajon a politikusok szóhasználata a bizalmaskodás vagy a leereszkedés számlájára írható-e. A lényeg azonban az, hogy leginkább ők avatták-avatják politikacsinálóvá a rádió- és tévéműsorok vezetőit. Nem szerencsés persze, ha az újságírók a politikai vélemények közvetítése helyett politizálásra adják a fejüket, ám ezt aligha mernék megtenni a hízelkedő vagy vállveregető politikusok nélkül. Nem szép tehát az utóbbiaktól, hogy most, a választási vereség után a média munkatársain verik el a port.         

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513924202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.05.15. 17:56:13

"Megkezdődött a média eláztatása, gyanúsítása, hibáztatása, okolása, vádolása. "

Hát az ellenzéki politikus nem egy gerinces fajta . Közszájon forgott hogy a média kampányol a töketlen ellenzék helyett, most ez a hála! :D

zord íjász · http://zordidok.blog.hu 2018.05.15. 18:04:08

Már a blogposzt címét sem értem. A poszt tartalmi fejtegetését pedig végképp nem.

Persze, hogy az újságírok is csinálják a politikát. Persze, hogy az újságírók is csinálhatják a politikát.

A homo politicus -a politizáló ember- csinálja a politikát. A civilek is politikusok, és a politikusok is civilként lépnek a politika színpadára. Politikát csinálnak a sztár politikai-műsorvezetők amerikában és Európa összes politikai tv-rádió műsorában, politikát csinálnak az újságírók, a szerkesztők, a főszerkesztők, a laptulajdonosok, a médiacézárok, a politikai elemzők, ahogy politikát csinálnak a politizáló bloggerek és politizáló kommentelők is, minden egyes megszólalásukkal és posztjukkal, politikát csinál Simicska Lajos utcai graffiti művész és politikát csinálnak a papok, politikát csinál az összes politikai tanácsadó és kampányguru is, civilként. Mindenki politikát csinál, aki a közélet harcmezejére lép és ott megnyilvánul: nem mindenkinek a szava azonos mértékű és súlyú, de mindeki hozzáteszi a maga részét a nagy egészhez, amit politikai közvéleménynek hívnak.

Te is politikát csinálsz, itt, ezzel a poszttal.

zord íjász · http://zordidok.blog.hu 2018.05.15. 18:06:18

@zord íjász: mindeki=mindenki, a többi elütést mazsolázza ki, aki akarja.

Zöldi László 2018.05.15. 18:18:18

@zord íjász: Kedves Zord Nyilas! Úgy emlékszem, nem a posztoló állította, hogy az újságírók politikát csinálnak, hanem az egyik Jobbik-politikus, szerintem célzatosan. Ha újra elolvassa az első bekezdést, talán Ön is belátja ezt. Sok sikert a bejegyzés újraértelmezéséhez.

Cycmen 2018.05.15. 18:25:56

Az újságírók csakugyan hajlamosak politikát csinálni. Mentségü(n)kre szóljon, hogy a politikusok nélkül nem befolyásolhatná(n)k a politikát.

Ilyen politikusokkal? Szarból nem lehet várat építeni! (már elnézést, gondolom Brendel kolléga ámokfutásaihoz képest még belefér :D )

nemecsekerno_007 2018.05.15. 18:32:42

- Megdöglött a ló.
- Kár, mert lett volna még néhány jó ötletem...

zord íjász · http://zordidok.blog.hu 2018.05.15. 18:37:36

@Zöldi László:

1 "... Az újságírók csakugyan hajlamosak politikát csinálni. Mentségü(n)kre szóljon, hogy a politikusok nélkül nem befolyásolhatná(n)k a politikát. "
2. "A lényeg azonban az, hogy leginkább ők avatták-avatják politikacsinálóvá a rádió- és tévéműsorok vezetőit. "
3. "Nem szerencsés persze, ha az újságírók a politikai vélemények közvetítése helyett politizálásra adják a fejüket,.."

Szerintem értelmezd újra a saját blogbejegyzésedet. Volner szavaira ráhúztál egy fejtegetést, amelyben arról értekezel, hogy az újságírók politizálásra/politika csinálásra adják a fejüket (talán éppen a politikusok miatt, szerinted) és még mentséget is keresel számukra/számotokra. Holott a világ minden civilizált, demokratikus országában megkérdőjelezhetetlen alapvetés, hogy a homo politicus- a politizáló ember- mindegyike politikát csinál, akár egy újság szerkesztőségében akár műsorvezető székben ül, akár blogposztot ír, akár kommentel.

A blogposzt címadó kérdése tehát -függetlenül attól, hogy kire reagász- értelmezhetetlen: az újságírók nem egyszerűen csinálhatják, hanem konkrétan és valóságosan politikát csinálnak. Ez a dolguk. Amikor feltesznek egy kérdést a stúdióban, vagy írnak egy politikai elemzést, vagy az oknyomozók fényt derítenek egy korrupciós ügyre: azonnal politikát csinálnak. A direkt 36, az átlátszó, a K-monitor, az index oknyomozói, a 444 oknyomozó riportjai...politikát csinálnak. Tehát nem kell őket semmiféle módon mentegetni, és semmi köze ennek ahhoz, hogy a Feri Olgázza-e az Olgát.

Minden politikai újságíró /szerkesztő...politikát csinál. Ez a munkája.

Zöldi László 2018.05.15. 18:49:56

@zord íjász: Köszönöm, hogy elmagyarázta a cikkemet. Sokat tanultam belőle.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.15. 18:52:56

Nincs független média.
Azaz van, de az nem politizál.
Más szavakkal: nem tálal érdekszférájának megfelelő szempontok szerint politikia híreket.

A ballib és Fidesz média + Simicska van ma az országban.
Ezek közül a ballib és az utóbbi időkben Simicska féle szereti magát valami rejtélyes okból "függetlennek" titulálni.
De attól nem lesznek azok, hanem csak leginkább röhejesek.

Európai téridő 2018.05.15. 19:44:04

A média azh önjelölt negyedik hatalmi ág, tehát van valami köze a politikához.

Zöldi László 2018.05.15. 19:48:41

@Európai téridő: Megtenné nekem azt a szívességet, hogy a szakirodalomból megmutatja ama részt, amely a médiát hatalmi ágnak tekinti? Vagy az önjelölt jelző azt jelenti az Ön értelmezésében, hogy van egy ilyen típusú felfogás, amelyet a médiakutatók nem osztanak?

Cycmen 2018.05.16. 08:33:51

@Zöldi László: " Megtenné nekem azt a szívességet, hogy a szakirodalomból megmutatja ama részt, amely a médiát hatalmi ágnak tekinti? "

Ez milyen érv? A "szakirodalom" (bármelyik) nem tótumfaktum. Mindig lehetnek a szakirodalomtól eltérő új felismerések, de ez szerintem már köztudott.
A média nagyon is hatalom, a mostani birtoklási, túlsúly, nem túlsúly viták ezt egyértelműen bizonyítják. A hatalmi ág definiálásának vitája félre visz a lényegtől.

Zöldi László 2018.05.16. 11:19:48

@Cycmen: Köszönöm a hozzászólását, bár nem Öntől vártam, hanem attól, aki szóba hozta a médiát - mint a negyedik hatalmi ágat. Talán nem teljesen véletlen, hogy ő hallgat, mint hal a szatyorban. Önnek is csak azt írhatom három évtizednyi főiskolai-egyetemi tanítás és a témakörbe vágó tankönyv megírása után, hogy a média hatalom, de sajnálatomra nem hatalmi ág. Erről a szakmában nincs vita, itt pedig, ama kommentelők körében, akiket amúgy sem lehet meggyőzni, fölöslegesnek tartom róla a vitát.

Cycmen 2018.05.16. 15:14:20

@Zöldi László: Köszönöm a választ, egyébként eme "fontos" problémán nem is lenne kedvem hosszasan vitatkozni, annyira nem köt le.
Azt gondoltam hogy az ág zavart be, de a fenébe is tavasz van le a felesleges ágakkal!

Európai téridő 2018.05.16. 18:13:18

@Zöldi László: Nem szakirodalomban olvastam, hanem egy viszonylag igényes "médiumban", egy médiás konferenciáról közölt beszámolóban, hogy arra a következtetésre jutottak, hogy a média a negyedik hatalmi ág. Sajnos nem volt érkezésem bearchiválni a kis gyűjteményembe. De ilyen közlemény elő szokott fordulni a nagy hírözönben, bármikor.