Médianapló

Médianapló - A vesztesnek miért nem jó a fele-fele?

2018. május 08. 10:11 - Zöldi László

Ma reggel megkérdezték Korózs Lajost egy tévéstúdióban, hogy a pártjában hányan pályáznak a megüresedett elnöki székre. A kitűnő szociálpolitikus ezt válaszolta: „Van legalább kettő, aki kandidál.” Majd kimondta Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan nevét. Tudok azonban egy harmadikról is. Szanyi Tibor nemrégiben őszintén elemezte az MSZP helyzetét, majd felajánlotta, hogy ha a júniusban összeülő kongresszus nem jutna dűlőre, ő bizony feláldozná magát.

Ha én volnék a kongresszus, a három közül Tóth Bertalant választanám. Nyugodtabb és kiszámíthatóbb, mint Szanyi Tibor, és tapasztaltabb, mint Kunhalmi Ágnes. Bár ma reggeli interjúja a Népszava hasábjain némi kétséget ébresztett a szavahihetősége felől. Ezzel kezdte: „A Fidesznek úgy van kétharmados többsége a parlamentben, hogy a többség nem a Fideszre szavazott, és az ellenzékre voksoló 2,9 millió emberből 700 ezren az MSZP és a Párbeszéd szövetségét támogatták.” Vetélytársa, Kunhalmi Ágnes ugyanezt állította néhány napja egy tévéstúdióban, ezért az a benyomásom, hogy a szocialisták vezetői hamis premisszára építve próbálják magyarázni a megalázó választási vereséget.

Az Országos Választási Iroda szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 2824206 szavazatot kapott. Ehhez képest az MSZP-Párbeszéd 682602, az LMP 404425, a DK 308068, a Momentum 175225, az Együtt 37561 voksot könyvelhetett el. Összesen 1607881 szavazatot. A két szocialista elnökjelölt hozzájuk számította a Jobbikot (1092669) és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (99410) is. Az általuk utólag egyesített ellenzék tehát 2799960 szavazatot kapott. Méltányosságból hozzájuk adtam a Munkáspárt voksait is, 15640-et, így jött ki 2815600. A különbség 8606, amiből azóta levonható 4360 érvénytelen szavazat, amelyet a Kúria vett el Orbánéktól. Vagyis a kormányzat 2819846 voksa áll szemben az amúgy széttagolt ellenzék 2815600 szavazatával.

Elismerem persze, hogy más arány jönne ki, ha az ellenzékhez sorolnánk az úgynevezett kamupártokat is. De akkor szakítani kéne a választási vereség ama értelmezésével, hogy a rengeteg mesterséges pártocskának köze van a kormányzathoz. A két magyarázat együtt nem hangzik hitelesen. Azt már csak kíváncsiságból kérdem, vajon miért nem felel meg az MSZP vezetésének egy szerényebb és hihetőbb aránypár. Ha azt állítanák a vereséget magyarázó kommunikáció középpontjába, hogy április 8-án ugyanannyian szavaztak az eddigi kormányra, mint amennyien nem rá szavaztak, még igazat is mondanának.     

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9313899420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeppe Miller 2018.05.08. 22:54:56

Az ellenzék egyszerűen azért veszített, mert az elmúlt tizen-huszon évben nem volt hajlandó elvégezni az aprómunkát, és szó szerint kihalt a társadalomból. Ez mondjuk leginkább a baloldali pártokra igaz. Jobbról ez úgy van, hogy ott hozzá sem fogtak ahhoz, amire a szociknak egyszer volt negyven évük. A választásokra ezt úgy lehet lefordítani, hogy láthatatlan emberek kuncsorogtak szavazatokért. Na jó, pszeudo-láthatatlanok, vagy mondjuk virtuálisan láthatók. Mert hiába a face, nem elég. A fent említett levitézlett úriemberek közül Korózs Lajost (tudom, hogy ő csak mint "ab ovo" van jelen a bejegyzésben), van szerencsém kissé jobban ismerni. Valamikor a pályám elején (1996) tűnt fel Egerben a szocik háza táján. Már akkor is ledumálta a müezzint a minaretből. '98-ban aztán bejutott a parlamentbe. Nem ért semmihez se, de ahhoz elég jól. Ez egyébként en bloc jellemző sajnos sok hős parlamenterünkre pártállás nélkül. Summa summarum: az újabb kétharmad annak köszönhető, hogy egy potens, valódi jelenlétet felmutató kormánypárt nem volt rest lehajolni minden szavazatért, az impotens és valójában láthatatlan "ellenzék" pedig egyszerűen nem végezte el a dolgát.

Netuddki. 2018.05.09. 08:42:31

Hiába nézünk számokat, a fidesz vezetői csalással kerültek hatalomra. Ahogy az is csalás, hogy 50% körüli aránnyal újra 2/3-uk lett.
Szeretnek a "trolljaik" Angliára hivatkozni, hogy ott jóval több mandátumuk lenne. De Angliában az orbán banda börtönben ülne, nem a parlamentben.

A média és a sajtó szerintem egyenértékű a társadalom immunrendszerével. Az az ország, ahol a saját immunrendszere ellene fordul, jó hosszú időre el van veszve, ha nem végleg...

BiG74 Bodri 2018.05.09. 16:22:07

Én egyiket sem választanám. Teljesen mindegy melyik milyen tapasztalt, meg stb. Egy levitézlett párt bukott politikusai, bárhogy cserélgetjük őket jobb nem lesz, a szekér körbejár a dagonyában.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.09. 16:49:04

@Netuddki.:

Az EU minden országában, és ezekben az elmúlt 20 év bármelyik választási rendszerében stabil kormányt tudna alakítani a Fidesz.
Az egész EU-ban keveseknek volt nagyobb felhatalmazása a kormányalakításra mint a Fidesznek most, vagy Magyarországon régebben.

Netuddki. 2018.05.09. 20:42:34

@Ballib vagyok rettegek: Az EU bármelyik másik országában már régen lecsukták volna az orbánt a pereputtyával együtt. Nélküle meg nincs fidesz, mert ő maga a párt. Ennyit legalább tudhatnál a saját pártodról.