Médianapló

Médianapló - Hol szúrta el az MSZP?

2018. május 05. 07:42 - Zöldi László

Bolgár György Megbeszéljük… című műsorának van egy rovata. A veterán rádiós arról faggatja az ellenzéki politikusokat, vajon hol rontották el. A vezetők nem igazán hajlanak az önkritikára. Inkább másban keresik a hibát, mint a pártjukban. Tegnap Tóth Bertalan fejtette ki a szocialisták választás utánra szánt magyarázatát.

Az MSZP újraválasztott frakcióvezetője szerint ők mindvégig a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt mellett kardoskodtak, ám a többi ellenzéki párt nem méltányolta önfeláldozásukat. Pedig a fél országot átadták potenciális szövetségeseiknek, akik arra használták föl a helyzetet, hogy az MSZP-t eltüntessék a süllyesztőben. Annyit azért elismert, hogy Botka László miniszterelnök-jelöltségével elvesztegettek néhány hónapot, mindazonáltal potenciális ellenfeleik Karácsony Gergellyel sem bántak méltányosabban. Például a szocialista képviselőjelöltek visszalépéseit se nagyon viszonozták.

Viszonozták - ama körzetekben, ahonnan az MSZP vezetői (Molnár Gyula, Hiller István és Kunhalmi Ágnes) egyénileg jutottak be a parlamentbe. Tóth Bertalan csak magáról mondhatta volna el, hogy ő visszalépett a független Mellár Tamás javára, és be kellett érnie azzal, hogy a listáról lett honatya. Máskülönben nem vonom kétségbe, hogy így is lehet látni az MSZP viselkedését. Lehetséges persze egy másik nézőpont is, amelyből e sorok írója látja egy jobb sorsa érdemes párt mélyrepülését. Vezetői reálisan mérték föl a helyzetet, amikor abból indultak ki, hogy nincs 106 esélyes képviselőjelöltjük. Különösen a vidéki Magyarországon álltak rosszul, ezen belül is a kistelepüléseken.

Igen ám, de szervezeti gyengeségüket, elenyészett társadalmi beágyazottságukat nem tárhatták a nyilvánosság elé, mert akkor elvész a nagypártiság gondosan ápolt mítosza, és nem állhatnak az ellenzéki kezdeményezések élére. S mert a reális helyzetelemzésből az következik, hogy beárazták a választási vereséget is, a kettős beszéd foglyává váltak. Utólag már nem vallhatják be, hogy hol rontották el, elvégre a nevüket és arcukat adták az imént vázolt kampánykommunikációhoz. A Fidesz kétharmada után csak akkor maradhatnak a helyükön, ha tartják magukat az „önfeláldozáshoz” és az ellenzéki pártok hibáztatásához.

Ebből aligha lesz szembenézés a megalázó választási vereséggel. Még ha elismerem is, hogy az MSZP egyik elnökjelöltje, Tóth Bertalan kulturáltabban, okosabban tolta el magától és pártjától a felelősséget, mint a másik elnökjelölt, Kunhalmi Ágnes.    

122 komment
süti beállítások módosítása