Médianapló

Médianapló - Hol szúrta el az MSZP?

2018. május 05. 07:42 - Zöldi László

Bolgár György Megbeszéljük… című műsorának van egy rovata. A veterán rádiós arról faggatja az ellenzéki politikusokat, vajon hol rontották el. A vezetők nem igazán hajlanak az önkritikára. Inkább másban keresik a hibát, mint a pártjukban. Tegnap Tóth Bertalan fejtette ki a szocialisták választás utánra szánt magyarázatát.

Az MSZP újraválasztott frakcióvezetője szerint ők mindvégig a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt mellett kardoskodtak, ám a többi ellenzéki párt nem méltányolta önfeláldozásukat. Pedig a fél országot átadták potenciális szövetségeseiknek, akik arra használták föl a helyzetet, hogy az MSZP-t eltüntessék a süllyesztőben. Annyit azért elismert, hogy Botka László miniszterelnök-jelöltségével elvesztegettek néhány hónapot, mindazonáltal potenciális ellenfeleik Karácsony Gergellyel sem bántak méltányosabban. Például a szocialista képviselőjelöltek visszalépéseit se nagyon viszonozták.

Viszonozták - ama körzetekben, ahonnan az MSZP vezetői (Molnár Gyula, Hiller István és Kunhalmi Ágnes) egyénileg jutottak be a parlamentbe. Tóth Bertalan csak magáról mondhatta volna el, hogy ő visszalépett a független Mellár Tamás javára, és be kellett érnie azzal, hogy a listáról lett honatya. Máskülönben nem vonom kétségbe, hogy így is lehet látni az MSZP viselkedését. Lehetséges persze egy másik nézőpont is, amelyből e sorok írója látja egy jobb sorsa érdemes párt mélyrepülését. Vezetői reálisan mérték föl a helyzetet, amikor abból indultak ki, hogy nincs 106 esélyes képviselőjelöltjük. Különösen a vidéki Magyarországon álltak rosszul, ezen belül is a kistelepüléseken.

Igen ám, de szervezeti gyengeségüket, elenyészett társadalmi beágyazottságukat nem tárhatták a nyilvánosság elé, mert akkor elvész a nagypártiság gondosan ápolt mítosza, és nem állhatnak az ellenzéki kezdeményezések élére. S mert a reális helyzetelemzésből az következik, hogy beárazták a választási vereséget is, a kettős beszéd foglyává váltak. Utólag már nem vallhatják be, hogy hol rontották el, elvégre a nevüket és arcukat adták az imént vázolt kampánykommunikációhoz. A Fidesz kétharmada után csak akkor maradhatnak a helyükön, ha tartják magukat az „önfeláldozáshoz” és az ellenzéki pártok hibáztatásához.

Ebből aligha lesz szembenézés a megalázó választási vereséggel. Még ha elismerem is, hogy az MSZP egyik elnökjelöltje, Tóth Bertalan kulturáltabban, okosabban tolta el magától és pártjától a felelősséget, mint a másik elnökjelölt, Kunhalmi Ágnes.    

122 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6713891204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aquincum 2018.05.06. 13:11:20

@Cycmen: Most még felelek neked, aztán részemről vége ennek a nem túl gyümölcsöző párbeszédnek. “A kisz tagsággal kapcsolatban amit írtam azt nem sikerült megérteni? A "kimondatlanul" szóval nem találkoztál még?” Képzeld, tudom, mit jelent a “kimondatlanul” szó. Azt állítom, hogy nem igaz, amit írtál, hogy KISZ tagság nélkül nem lehetett egyetemet elvégezni. Se kimondva, se kimondatlanul ez nem volt követelmény, legfeljebb előnyt jelenthetett. Tehát egyszerűen hazugság, amit írtál erről. Továbbá: “1972-ben egy maoista tüntetésen való részvételéért egy évre kizárták az egyetemről és a KISZ-ből.” És szerinted azért, mert 20 évesen részt vett egy maoista tüntetésen (amiért mellesleg jól megszívatták), maoista? Direkt vagy ilyen idióta? Továbbá, fenntartom, hogy totál marhaság, amit írtál, hogy az SZDSZ sztálinistákból és trockistákból állt volna. Továbbá, kiegészítem azzal, hogy nemcsak hülye vagy, hanem még ráadásul az agresszív fajtából való hülye.

selek 2018.05.06. 13:20:10

A választópolgároknak tisztességes közös képviselő politikusra van szüksége. Ez lehet fontolva haladó konzervatív (HAZAI) vagy innovatív liberális(HAZÁÉRT) pártoldal. 30- 120 éve építi be a politikai bal, jobb oldal hagyományt az értelmiségi, gazdasági elit a szavazók fejébe, hogy annak bázisán össze-vissza hazudozzon a médiumokon keresztül, hogy elérje az általa aktuálisan kívánt választási eredményt. A médián kívül a politikusi alapanyag gyengesége, gerinctelensége, kontraszelektálása a másik eszköz a gazdagok kezében, hogy pontosan kalibrálják az ereménykihozatali együtthatót. Két lépést kell tenni. Először minden ellenzéki párttag oszlassa fel a formális kontraszelekciós politikus keltető pártokat. Majd tömörüljenek egy minimális, globális értékrend mögé és hozzák létre a HAZÁÉRT PÁRTOT PL. MÁRKI-ZAY PÉTER vagy HADHÁZY ÁKOS VEZETÉSÉVEL (ha mindkettő vállalja, akkor közöttük fel kell dobni egy érmét, aztán kétévente váltják egymást). Demokrata, szociálisan érzékeny, jövőorientált, szekularizált közéletet garantáló (Márki-Zay és Ákos is vállalja, hogy nyilvánosan kerüli az evangelizációt.) pártot hozunk létre, amelybe beleintegrálunk minden jelen ellenzéki képviselőt és agyonverjük, amelyik vezető szerepre tör. Vagy megértitek, hogy a HAZÁÉRT EGY, OSZTHATATLAN pártot, az emberi életbe ágyazott, nyilvános, politikusi részéletpályát meghatározzuk, vagy ÖRÖKRE ORBÁN VIKTOR DINASZTIÁJA MARKÁBAN VERGŐDÜNK. A politikai elitnek nem érdeke, hogy mi elégedettek legyünk, ők a mi sorsunkkal elégedettek, de mi nem vagyunk kibékülve sem a saját sem a vezetők életmódjával. HA A PÁRTTAGSÁGOK NEM TESZNEK, AKKOR TOVÁBBRA IS CSAK VESZTESEK MARADHATUNK !

Demszki Gabor 2018.05.06. 13:34:32

"Médianapló - Hol szúrta el az MSZP?"

Ott rontottak el, hogy nem gyuloltek elege Orban Viktort. Az ellenzeknek nincs mas dolga 22- re, mint hogy egyesuljenek egy nagy kozos Orban gyuloletben. Es ezzel parhuzamosan persze sulykolni kell az iszlam propagandat, ne csak a jobbiknal szoljon a muenzim, hanem mindenhol az orszagban. Legyen ez, az ellenzek uj jelkepe.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.06. 13:36:53

@Aquincum: 1. orbán apja sosem volt párttitkár

2. jogi egyetemen simán lehetett kötelező a KISZ a cucializmusban, de ha nem volt is kötelező, 1987ben már mindenki érezte a komcsizmus végét, és a KISZ tele volt lázadókkal. Amennyire Orbán kommunista annyira Soros is az, mert a 80as években már komoly bizniszeket csinált itt a komcsi kormánnyal.

midnightcoder2 2018.05.06. 13:54:39

@Callen V: Na ja. A progresszív baloldal és az intelligens liberálisok a mai napig nem jutottak el ahhoz, hogy belássák hogy a migráció a legnagyobb katasztrófa ami Európára a következő 30 évben leselkedik. Nem a globális felmelegedés, nem az Észak-Koreai vagy az Iráni atombomba, hanem ez. Pedig ezt kb. 3 perc guglizás után azért át lehet látni, a demográfiai előrejelzéseket Pl. Afrikára elég könnyű megkeresni.
Nagyjából 1.3 milliárd kicsi négerrel lesz több 30 év múlva, és elég naivnak kell ahhoz lenni, hogy valaki azt feltételezze, hogy ezek nagy része nem akar majd ide jönni az ottani nyomorúságos életkörülmények miatt, ahogy ahhoz is, hogy valaki ezekben a szerencsétlen írástudatlanokban az öregedő munkaerő pótlását lássa. Az írástudatlan kecskepásztor nem fog beülni a nyugdíjba vonuló német mérnök helyére, ehelyett szépen beáll majd a sorba a segílykéért.

A gond az, hogy szerintem ezt a ballib oldal is látja. De erre az egyetlen értelmes lehetőség a határzár, ami viszont nem kompatibilis sem a baloldallal, sem a liberalizmus eszméjével. Ezért inkább derék struccként bedugják a homokba a fejüket. A derék Merkel néni pedig szépen csöndben megegyezik a törökökkel, líbiaiakkal hogy lőjék már le nekünk a migriket és ne kelljen mindenféle kellemetlen határokkal és szögesdrótokkal védeni Európát. Az nem PC, míg a kurd népirtás elnézése a migrik lelövéséért igen.

Kivlov 2018.05.06. 13:58:47

Ott hogy antimagyar komcsik...

vajdasagi 2018.05.06. 14:19:17

@midnightcoder2: A legnagyobb katasztrófa, ami Európára a következő 30 évben leselkedik az a robotok eljövetele és a kínaiak térhódítása. Ha Te ezt informatikus létedre nem tudod/látod/érzed, akkor Veled van nagyon komoly probléma. Ezt a veszedelmet mi csakis a németekkel szoros szövetségben tudjuk átvészelni. És még úgysem biztos. A mostani választások eredményeképp ettől jelentősen eltávolodtunk.

vajdasagi 2018.05.06. 14:21:57

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Ne keverd a KISZ tagságot a KISZ titkárokkal. Az egy kicsit más. De persze Te is tudod ezt, csak csúsztatsz. Mert az igazság fájó.

vajdasagi 2018.05.06. 14:24:55

@Cycmen: Jól van, én elkerülöm a hazugság szót:

1. nem igaz, hogy KISZ-tag volt, hanem KISZ titkár volt.

2. És nem igaz, hogy ez követelmény volt az egyetemen.

Persze a karrierista pont attól karrierista, hogy az elveit sutba vágja a boldogulása érdekében. Ez így elfogadható?

Cycmen 2018.05.06. 14:35:44

@Aquincum: "És szerinted azért, mert 20 évesen részt vett egy maoista tüntetésen (amiért mellesleg jól megszívatták), maoista?"

Itt a másik faszságod. Ugattok a volt kiszesek miatt de Demszky kinőtte, felejtsük el!
Annyira szánalmasak vagytok. Eleve nem a maoizmuson van a lényeg, hanem hogy a szadesz tele volt ezekkel a zavaros fejű agyonművelt titánokkal akik a maoizmuson át a liberalizmusig mindig valami zagyva elvek mentén tudtak csak gondolkodni, persze a saját érdekeikhez érve szartak minderre, de másokon számon kérik. Mint pl. te!

Cycmen 2018.05.06. 14:43:59

@vajdasagi:
2. És nem igaz, hogy ez követelmény volt az egyetemen.

Úgy értendő, hogy hallgatólagosan! El lehetett végezni tagság nélkül is gondolom, de akkor még sok mindennek ez volt a kulcsa! Ha nem átlagos céljaid voltak (a jogi nem az) akkor már a felvételinél az első az volt, hogy kiszes e és ha hülyét már nem is vettek fel, de azonos képességeknél szerinted egy túljelentkezéses karra kiknek volt nagyobb esélye?
Így már érthető hogy mire céloztam vagy írjak még?

midnightcoder2 2018.05.06. 14:44:09

@vajdasagi: Az, hogy a robotok hol fognak tartani 30 év múlva valamivel kevésbé jósolható mint a népesség alakulása. Ezzel együtt, ha ma robotot akarsz építeni, az alkatrészek nagy része bizony Kínából érkezik, és ezen német barátaink vajmi keveset tudnak segíteni. Ha pedig valami MI-s dolgot akarsz csinálni, akkor vagy valamelyik opensource könyvtár lesz első körben a jó barátod, vagy valamelyik felhős MI szolgáltatás, Pl. Azure cognitive platform, Azure AI services. Persze ezekből azért ma még nemigen esik ki a Terminátor.

Ezzel együtt a következő 30 év kérdései közé tartozik az is, hogy mi lesz az MI-vel és a robotokkal. Meg a globális felmelegedéssel, az energiatermeléssel, a fogyó nyersanyagokkal, édesvízzel, a tengerek szennyeződésével, a népességrobbanással, a hulladékhegyekkel amiket a civilizációnk kitermel, stb. De mindezek között, itt Európában szerintem a migrikérdés lesz a legégetőbb. Bármilyen egyéb problémát elég nehéz úgy megoldani, hogy közben az utcán vadásznak egymásra a sííták és szunniták, az arabok és a négerek, és mindegyik a fehérekre.

Bafana 2018.05.06. 15:37:23

Az Mszp és a DK nevű gittegyletek a legjobb bizonyíték, hogy Orbánnak annyira szükség van rájuk, mint egy falat kenyérre. Addig tombol a NER és az Orbán rezsim, ameddig ezen balfasz pártok lebegnek a felszinen.

laci_52 2018.05.06. 15:50:10

Először '94-ben hibáztak nagyot az SZDSZ-koalícióval. Ezzel felvállalták a liberalizmust és feladták a szociáldemokrata értékeket. A következő nagy hiba az volt, hogy Gyurcsányból miniszterelnököt és pártelnököt csináltak. Végeredményben elsősorban Gyurcsány tette tönkre az MSZP-t.

6.Lenin 2018.05.06. 16:40:00

@Brendel Mátyás:

A nyert csapat közel 50%-ot kapott, az MSZP 12% körül. Tehát nem tudott több szavazót meggyőzni.
Tehát te vesztettél.
A többi idióták önfelmentő kísérlete, nem több, és nem kevesebb.

Volt 8 év rá. Minden esetben kevesebben szavaztak az MSZP-re, mint előtte. A trend egyértelmű, mennek a szakadékba.

kolompar lole 1113 2018.05.06. 16:48:22

Hát ebből a cikkből se derült ki hol baszták el. Mármint az írója szerint, mert mi tudjuk. Leragadtak valahol 1970-ben, és nem veszik észre hogy ez a frakciózgatós-felszólalgatós tötymörgés, ami a Kádár-pangás alatt elégséges volt, a 21. században "kicsit" kevés. Nem a Népszabit kell siratni, hanem a fészbúkon beelőzni a fideSSt, aminek a vezére azt se tudja mi az. Ma már a neten kéne nyomulni, akciózást szervezni (tünti estére, vagy hídfoglalás a hétvégére), nem utolsósorban kommunikálni a hívekkel. Mármint oda-vissza. Ma már nem Rózsi néni van a kefegyárból, meg Pista bá az esztergályos, akiknek el kell magyarázni hogy mikor kell tapsolni. A mai fiataloknak véleménye van, esetenként jobb is mint az elvtársaknak. Sazl nem lefele kell kommunikálni egyoldalúan, hanem inkább felszívni a hasznosítható ötleteket a néptől. Hátha arra nagyobb tömeg vevő mint némi "mondjonle" zászlólengetésre. Ja és a legirritálóbb öregkomcsikat el kéne már dugni, nyugdíjazni a faszba, elég riasztóak. Elég ezeket bámulni a fideSSben.

kolompar lole 1113 2018.05.06. 16:52:07

@6.Lenin: Ezzel nincs is semmi baj, csak az hogy nem viszik magukkal a fideSSt, az MSZMP 2.0-t.

kolompar lole 1113 2018.05.06. 16:56:02

@Brendel Mátyás: Csak szeretne a Horthy korban lenni, valójában a Rákosi érában van leragadva, hiszen ott szocializálódott, nem a kommunizmussal volt baja, csak azzal hogy nem ő volt a párttitkár. Mostmár az, így jó neki a kommunizmus is. Azt már ismeri, eszében nincs váltani. Főleg hogy akkor visszaveszi a nép a lopott közpénzt. Márpedig előbb-utóbb így is, úgy is visszaveszi, hiszen nincs senki az országban aki szerint jogosan van nála a manyupunk, adónk. Már az egész ország csak a lehetőségre vár hogy mikor indulhat behajtani.

6.Lenin 2018.05.06. 17:02:53

@kolompar lole 1113:

De így soha nem is fogják, nekik ez mindenképpen baj.

kolompar lole 1113 2018.05.06. 17:05:09

@Brendel Mátyás: Az elv nem rossz, csakhát eddig mindig beleestem a gazdag kategóriába, pedig mindig pont a KSH által kiszámolt átlagfizetés köré volt belőve a fizetésem. És szerintem ez nem épp a burzsuj kategória. Tehát amikor megint ezt emlegetik, akkor az ember kicsit elbizonytalanodik hogy megint pont a kisembereknek kéne többet adózniuk? Érdemes nekem ezért ezekre szavazni? Szerintem az ilyen kommunista ötletekkel inkább taszították a választókat, nem kicst, hanem nagyon. Észre kéne már venni hogy attól még hogy rendszerváltás kell, nem egy régebbi fosba kell visszaváltani, hanem végre előre lépni. A "szórjuk számolatlanul a lóvét a cigányokra" (mert ugye mindenki tudja kik vannak a "szegények" címszó alatt a baloldali médiában) az MSZP szavazóknak se jön be, hát még a többieknek.

Az államnak lehetőséget kell biztosítani, nem egyensegélyt. Ha valaki akar tanulni / dolgozni, akkor segítsen az állam. De ha nem akar, akkor kár benn tartani az iskolapadban azért hogy verje a társait, meg foglalja a helyet mások elől. És még pénzbe is kerül. Aki hülye, haljon meg - tartja a mondás. Antiszociális vadbarmokat nem kötelessége eltartani az államnak. Vagy normális útra térnek, vagy fel is út, le is út! Ez kell a cigánysimogatás helyett. Hogy végre az adófizető azt kezdje érezni hogy érte van a rendszer, nem ellene. Ezt az egyet speciel pont Orbán csinálja jól. Legalábbis némileg jobban mint a szocik. Ha nem lopnának, el se kéne takarítani őket. De lopnak. Viszont az se kell , hogy a tudatos lopás helyett visszajöjjön a szocialista tutyimutyi tékozlás. "Elszórunk ide egy csomó lóvét, aztán majd meglátjuk mi lesz... Hát nem jött be." Na ez se hiányzik vissza.

Ezt kéne felismernie az ellenzéknek, főleg a 2 felelősnek: MSZP + DK.

kolompar lole 1113 2018.05.06. 17:07:36

@6.Lenin: Viszont aki az MSZP-re, DK-ra, vagy bármelyik másik nemfideSSre szavazott, az nem ezeket akarja viszontlátni, nem az ő parlamenti helyükért aggódik, hanem az ellenséget, a fideSSt eltakarítani. Bármiáron. Azoknál még az MSZP is jobb. Viszonylagosan. De ettől még nem MSZP fan az aki kisebbik rosszként tekint rájuk. Ha csak tolvajok közül lehet választani, akkor inkább a kisebbik tolvajt válasszuk.

midnightcoder2 2018.05.06. 17:11:08

@Brendel Mátyás: Elég kevés a nem rasszista nép, és amikor a nem rasszista nép találkozik a rasszista néppel, akkor ő húzza a rövidebbet. Lásd Pl. az indiánok akik segítették a fehéreket akik hálából szépen kiirtották őket. De ehhez még másik rassz sem kell, elég a más származás, lásd amikor a Választott Nép irtott ki egész városokat akiknek csak az volt a bűnük, hogy nem közéjük születtek. Vagy legutóbb a hutuk vs tuszik Afrikában, és ez persze csak egy az ottani törzsi konfliktusok között. De Pl. a négerek és az arabok sem annyira szeretik egymást, sőt még az USA-ba frissen beköltözött vs újonnan érkezett négerek sem. De az indiai kasztrendszer is faji alapú volt eredetileg.

marosy 2018.05.06. 17:17:07

Kunhalmi egy jogerősen elítélt köztörvényes bűnöző. Okiratot hamisított.

kolompar lole 1113 2018.05.06. 17:17:46

@midnightcoder2: Az indiánok mindenképp megszívták volna, ha nem lett volna elég 200 spanyol a leigázásukhoz, akkor előbb-utóbb küldtek volna 20.000-et. Vagy 200.000-et. Csak pár évet nyerhettek volna. Ők ugyanis még mindig kevésbé voltak kemények mint a törökök, akik lezárták a Selyemutat. Így hát a gazdasági logika, ami Kloumbuszt is útnak indította, így is-úgy is addig hajtotta volna oda a hódítókat, amíg ugyanez nem lett volna a végeredmény. Ilyen az evolúció, a gyengébb mindig rábaszik. Amúgy meg egy szavuk nem lehet, ők is ugyanúgy irtották az előttük ottlévő indiánokat, most a fagyi visszanyalt. Az indiánok pont annyira voltak egységesek mint a magyar ellenzék.

6.Lenin 2018.05.06. 17:17:52

@kolompar lole 1113:

Ennek így semmi értelme. mások se tudtak több szavazót meggyőzni, mert meg se kérdezik őket, hogy mit is szeretnének, hanem megpróbálnak mások helyett gondolkodni. Mi jó nekik. Eddig soha nem jött össze, így nem is fog. A választók ellenében hosszútávon nem lehet politizálni.
Arra kell válaszokat keresni-meg is valósítani, vagy legalább megkísérelni, úgy tenni, mintha- amit ők szeretnének, elvárnának.
Szerintem.

midnightcoder2 2018.05.06. 17:18:07

@kolompar lole 1113: Azért abban a kisebben ne legyél annyira biztos. A privatizáció idején amikor megteremtették a magyar tőkés osztályt (és ezek az MSZP saját szavai) az ellenzéknek lényegében nem volt sajtója. Ma sírnak a balfékek a szólásszabadság miatt, miközben ott a Népszava, a HVG, az Index, a 444.hu, az ÉS, stb, míg akkortájt volt egy alig olvasott Magyar Nemzet, és még egy valami még kisebb jobboldali újság. A másik oldalon ballib kézben volt a közmédia, ők élvezték a frissen megalakult kereskedelmi adók szimpátiáját, náluk volt a maradék írott sajtó politikával foglalkozó része az akkor piacvezető Népszabadságtól a Hócipőig. Ja, és nem volt az átlag polgárnál internet, a közösségi média pedig még a fasorban sem létezett. Akkor gyakorlatilag bármit megtehetett a hatalom, és meg is tett. Két és fél ciklus alatt egy ország vagyona párolgott el.

midnightcoder2 2018.05.06. 17:21:33

@kolompar lole 1113: "Az indiánok mindenképp megszívták volna"
Ez kétségtelen, csak arra próbáltam rámutatni, hogy bizony akadtak a történelemben a magyaroknál némileg nagyobb rasszisták is. És a saját föld védelme az idegenekkel szemben szerintem picit más kategória mint ha odamegyünk egy másik földrészre és kiirtjuk az ott lakókat.

selek 2018.05.06. 17:28:26

@Brendel Mátyás: nagy szoci-dk bunkó vagy kisapám ! Gyurcsányhoz igazodók egymás javára jól visszaléptek, 60-an szoci egyéni számára, 46-an dk egyénire. Leosztották a hímringyók a placcot. Dk-szoci közösen egyoldalúan lemondhatott volna 52 helyről lmp-jobbik számára és lmp-jobbik is beérhette volna 54 hellyel. Max 2 helyen lett volna átfedés, de Gyurcsány, Molnár, Vona, Szél mind a parlamentbe tülekedett vezetőségével. NEM AKARTAK EZEK ORBÁNT VÁLTANI, FELELŐSSÉGET VÁLLALNI! Ezen szemeteken vegyen revansot tagságuk és sózza be a földet utánuk, mocskos szemét megélhetési banda szemét majomfogott rajongókkal, tagsággal, ha nen lépnek ki. SZÜNTESSETEK MEG MINDEN ELLENZÉKI PÁRTOT! Csak egy nemzetért nevűt hozzunk létre!

mh1973 2018.05.06. 17:35:38

Ott hogy botkát kinyírták, ha hagyják dolgozni bőven jobban szerepelnek és nem mellesleg véleg elsüllyesztik gyurcsikát és végre eltűnne a politikai életből az az ember, aki baloldali szavazók százezreit tartja távol bármilyen képviselő megválasztásától!

kocsisj 2018.05.06. 17:40:40

@Aquincum: Senkinek nem volt kötelező a KISZ-tagság, csak plussz pontot ért , mint papa érdemrendjei stb.
Pont a FIDESZ-ben vannak a régi KISZ-titkárok: Kövér, Kásler stb. Mint ahogy azt sem hiszi el senki, akkor már akkoriban élt, hogy az Antall és a Boros pártonkívüliként igazgató lehetett, legfeljebb, ha jelentett a BM-be.

selek 2018.05.06. 17:52:33

@kolompar lole 1113: Orbán Gyurcsány KISZ titkár tejtestvéreket kellett volna összeborítani, ugyanazt a karaktergyilkosságot Orbánon is el kellett volna követni, mint Gyurcsánynál. De, a szocik balfasz, tehetségtelen Orbán kezéből evő mszmp utódok. Mindig csak túlélni akarnak, szar lélektelen, féreg pondró banda! Fidesz, mszp, dk semmirekellő mszmp utódok. A hűlt helyüket is be kell sózni!

selek 2018.05.06. 19:09:59

@kolompar lole 1115: várom már, hogy Ron Werber elmeséli mi a lófasz volt az lmp körül, mintha komolyan akartak volna nyerni, aztán Werber el és TELJES BETLI és feladás, semmi célszerű együttműködés. Schiffer, Szél takarodjatok Orbán seggébe!

vajdasagi 2018.05.06. 19:23:41

@Cycmen: Kérlek írjad még, mert szándékosan csak KISZ tagságról beszélsz, pedig a vezír KISZ-titkár volt. Ezen a különbségen azért ne lépjünk át ilyen elegánsan. Nem tudom, Te hány éves vagy, de én már felnőtt voltam abban a korban, és jól emlékszem, hogy NEM VOLT KÖVETELMÉNY a KISZ-titkárság. Az csak a karrierista senkikre volt jellemző. (Igen, a gyurcsány is egy senki.)

vajdasagi 2018.05.06. 19:38:49

@midnightcoder2: @Cycmen: Kérlek írjad még, mert szándékosan csak KISZ tagságról beszélsz, pedig a vezír KISZ-titkár volt. Ezen a különbségen azért ne lépjünk át ilyen elegánsan. Nem tudom, Te hány éves vagy, de én már felnőtt voltam abban a korban, és jól emlékszem, hogy NEM VOLT KÖVETELMÉNY a KISZ-titkárság. Az csak a karrierista senkikre volt jellemző. (Igen, a gyurcsány is egy senki.)

A válaszodból látom, hogy informatikus vagy, tehát nem a fityisz fizetett trollja. Ez jó. Viszont a kínai veszedelmet nagyon nem akarod látni, és ezt még bánni fogod. Kérlek fontold meg a saját érdekedben: hátha én mégis jobban látom. és az nem számít, hogy a robot alkatrészeit JELENLEG melyik ország gyártja. A knowhow számít, és az a Silicon Valleyben és Németországban van jelenleg. Ezért nekünk velük kell szövetkeznünk. (Meg azért is, mert ezek a nemzetek nem fognak minket eltaposni, ha a szövetségeseik vagyunk. A kínaiak meg igen, mert ilyen a természetük.)

langesz 2018.05.06. 19:52:37

@midnightcoder2: Tökéletes helyzetértékelés, ezt kellene az Index címlapra tenni!

langesz 2018.05.06. 20:03:55

Kórózs Lajos - mszp, nyugdíjas tagozat - a választási kampányban kinyomtatta az internetet...legalábbis amit Vonáról talált, és valóságként tálalta :)

2018.05.06. 20:19:17

@Brendel Mátyás: Egyszerre húsz hozzászólás, szinte mindegyik anyázással.
Vagy kibaszottul magas a vérnyomásod, mert ideges vagy (én meg röhögök rajtad), vagy kurva jól fizethetnek téged a sok balfaszság terítésért!

langesz 2018.05.06. 20:20:06

@Brendel Mátyás: Válság 2008-ban volt.

2018.05.06. 20:28:23

@Brendel Mátyás: 180-at is tudnék, de mi a ráknak? Ezzel nem fogom megváltoztatni az olyan ostoba embereket, mint például te.

Zöldi László 2018.05.06. 20:33:14

@abcdefghijklmm: Bocs, hogy közbeszólók, de az első 19 komment után már megkértem Brendel Urat, hogy ebben a hangnemben ne folytassa. Egy ideig hallgatott, de közben mintha feltöltött volna a digitális kocsmában, és újra kezdi a számára megszokott tónusban. Ön mit tenne a helyemben? Bérelek egy digitális lakást, s amikor kinyitottam az ajtót, hívatlan vendéget találtam a nappaliban, aki mindenkit sérteget, és nem akar elmenni.

MEDVE1978 2018.05.06. 20:38:59

@MEDVE1978: Folyt.

Tehát a probléma nagyjából egész Európában ugyanaz a szociáldemokrata pártokkal, ez alól az MSZP és a DK sem kivétel. Ez a probléma pedig a következő: az évtizedek során az adóztatásban jelentősen csökkent a tőkejövedelmeket effektíven terhelő adó aránya az állam bevételeiben. Ennek oka elsősorban a nemzetközi adóoptimalizáció és az, hogy az országok között a befektetésekért egyfajta race to the bottom indult. Ennek lényege, hogy mindenki viszonylag alacsony adókulcsokat kínál, ezzel próbál részben új tőkét bevonzani (ez volt Trump első számú zsarolása is Európa felé). Nem véletlenül beszélek effektív adóról, hiszen a kormányok gyakorlatilag olyan kedvezményeket, támogatásokat adnak a náluk befektetőknek, ami ellenhat még a később befizetett, már optimalizált adónak is.

Ennek hatására beszűkült a kormányok mozgástere, a nemzeti mozgástér a gazdaság élénkítésére és az újraelosztásra vonatkozóan. A tőkés már nem a marxi értelemben vett szivaros gyáros, akit még meg lehetett fogni azzal, hogy államosították a gyárát, a pénzét meg lefoglalták a bankban. A tőke sokkal hatékonyabb, áttételesebb módon van jelen a gazdaságban, sokkal könnyebben mozgatható, átcsoportosítható. Ezt az egész folyamatot természetesen az is segítette, hogy a második világháború után a szolgáltató szféra lett a fejlett országokban a legjelentősebb gazdasági ág, ebben pedig jóval könnyebb a tőkét mozgatni, mint esetlegesen a drága gépeket tartalmazó gyárakban.

Ergo a szociáldemokrata pártok azt tapasztalták, hogy a tradicionális szavazótáboruk erősen kitett a globalizációnak. A korábbi legnagyobb szavazótábor komponens: a "munkások" a szolgáltató szféra túlsúlyba kerülésével széttöredezett és különféle helyzetekbe került. Míg az előző század hetvenes éveiig mondjuk rengeteg munkás még A, B, C féle gyárban dolgozott, de lényegében valahogy megfizetett ipari munkás volt, ezt követően a munkásosztály "felbomlott". Lett belőle McDonalds dolgozó éhbérért, takarítónő, CNC esztergályos, informatikus, kisvállalkozó, mérnök stb. Ez a széttagozódás egyben azt is okozta, hogy a korábbi jobban csatornázható érdekek elkezdtek széttartani: egy mérnöknek, orvosnak, informatikusnak messze nem ugyanazok az érdekei, mint egy betanított építőmunkásnak, takarítónőnek vagy akár egy kényszervállalkozónak. A szociáldemokrata pártok ezt követően azt látták, hogy a felsőbb osztályoknál nehézségbe ütköznek: nyilván a vagyonadó vagy a többkulcsos SZJA, esetleges örökösödési adó a jobban keresőknél nem vonzó program.

A legtöbb szocdem párt itt azt választotta, hogy megtartotta az ilyen adókat, az ilyen jellegű közteherviselést értéknek. Az államnak kellett, hogy legyen bevétele, ezért elkezdték ezt a részt nyomni. Emiatt viszont elpártoltak tőlük a gazdagabb rétegek, akiknek nyugaton többnyire a kereszténydemokraták vagy ottani liberálisok kínáltak alternatívát.

Az MSZP is pont hasonlót csinált, ez volt a vesztének egyik oka. Ha valaki megnézi a kétezres évek SZJA-ját, jól látni, hogy a legmagasabb kulcs már az átlagos jövedelmet is sújtotta. Ez azt jelenti, hogy emberek százezrei azzal szembesültek, hogy bár az átlagjövedelem szinten keresnek, egyáltalán nem élnek luxusban, az állam mégis kikiáltja őket fokozottan adóztatandó gazdagnak.

Ott van azonban még a tehetetlenség. Az MSZP ugye kormányon azzal szembesült, hogy többé-kevésbé gúzsba kötve táncol. A korrupció állandó mivolta miatt rengeteget loptak a famulusok, viszont az újraelosztás is úgy volt megszervezve, hogy kvázi segélyből tartotta fenn a legszegényebb rétegeket. A nyugat majmoló elit bármikor kitért egy nyugati konfliktus elől, semmilyen ellentétbe nem ment bele az EU-val, vagy az ott akaratukat ránk kényszerítő erőkkel. Egy MSZP kormány sohasem vállalta volna be, hogy a bankok érdeksérelmével keresztülvigyen egy devizahitel forintosítást.

Pénz viszont nem volt elég ahhoz, hogy bármilyen fejlődést fel lehessen mutatni, indukálni. Ezért ugye a vidéki Magyarország folyamatosan jelezte, hogy ez így szar, nem mennek előre a dolgok. Ráadásul vidéken egyre nagyobb problémát kezdett el jelenteni a piti lopásos bűnözés. Erre viszont az MSZP-nek semmi válasza nem volt, átvette az ügyben a körúti liberálisok idegen szép, ne hívjuk a cigányt cigánynak stb. stílusát.

A kilátástalanság vidéken, illetve egyes területeken a cigánykérdés megválaszolatlansága viszont létrehozta a Jobbikot és gyakorlatilag rengeteg szavazót átmozgatott hozzájuk. Az MSZP persze nem érzett magában hibát, hiszen a cigány kisebbség a körülmények - és a többségi társadalom - áldozata, ahogy a nyugati mainstream bal is tanítja.

Érdemes megnézni egyébként az MSZP párhuzamát a még - szinte egyedüliként talpon lévő - német SPD-vel. Folyt.köv

2018.05.06. 20:39:23

@Zöldi László: Brendel (úrnak nem nevezném) nem képes máshogy "vitatkozni". Kirúgást nem javasolok, mert liberális vagyok, így csak az elviselés marad és az a remény, hogy megunja (sajnos elég szorgalamas)

Zöldi László 2018.05.06. 20:39:25

@Brendel Mátyás: Oké, akkor megállapítom, hogy másként fogjuk fel a digitális sajtót. A többi már nem tartozik a nyilvánosságra, és élek a tulajdonos által rám ruházott joggal.

2018.05.06. 20:40:21

@Brendel Mátyás: nekem ömlik a szar a számból? ;-) Olvasd vissza magad!

Zöldi László 2018.05.06. 20:42:50

@abcdefghijklmm: Nincs kedve valakinek visszatérni az eredeti témára? Hol szúrta el az MSZP? Előre is köszönöm.

Netuddki. 2018.05.06. 20:44:00

@Brendel Mátyás: A fidesznek helyzeti előnye van, mivel kormányon vannak. Ki is használják rendesen, a jóízlés és az erkölcs határain messze túl. A birkák meg lelkesen bégetnek hozzá.

Na ez az, ami a többi pártnak nem jön össze. Mármint, hogy a hülye birkák követni fogják őket.

2018.05.06. 20:44:41

@Zöldi László: ott szúrta el, hogy a régi múmiákkal ( Lendvai, Szanyi stb. ) már rég le kellett volna számolni és megújítani a pártot.

2018.05.06. 20:45:34

@Zöldi László: most kitiltotta? Ez nem valami liberális intézkedés.... ;-)

Zöldi László 2018.05.06. 20:49:02

@abcdefghijklmm: Nem tiltottam ki, hanem azt javaslom, hogy nézzük levegőnek, és ne reagáljunk rá. Kulturált hangnemben volna miről vitatkozni, ajánlok is egy idézetet: "Az MSZP és a Párbeszéd stratégiájának helyességét igazolta a rossz eredmény." (Karácsony Gergely, Népszava, 2017.05.02.) Hogyan értsük ezt?

Gleccsertetű 2018.05.06. 20:52:56

@Brendel Mátyás: gendermatyi, itt, még a közismert libsi trollok ikúja is magasabb, mint a tiéd. kis kapanhangú

2018.05.06. 20:54:53

@Zöldi László: Hát a jelenlegi ellenzék olyan, mint a magyar foci kb 30-40 éve. Mindig megmagyarázza, hogy nem ő a hibás, hanem a labda, mert kerek, az ellenfél, mert fut, és a kapu, mert nem mozdul rá a mellé tartó labdára, meg a nézők (vagy választók), mert azok mind hülyék. Körülbelül így tudom ezt értelmezni.

Netuddki. 2018.05.06. 20:58:33

@Zöldi László: Ezt úgy kell érteni, hogy a felelősséget próbálja magától eltolni. Ugyanis, nemcsak dumálni kellett volna az egységről, hanem tenni is érte valamit. Ha nem jött létre egység MSZP-stől, LMP-stől Jobbikig, akkor valamit nagyon nem jól csináltak, és ennek az eredményét látjuk.
Továbbá, nem választások előtt fél évvel kellett volna az egységről elkezdeni beszélgetni, hanem körülbelül 2014 óta ezen dolgozni. Fél éve még a Botka volt az MSZp mini elnök jelöltje, a Karácsony csak utána lett. Ami már maga a hülyeség csimborasszója. Ugyanis Magyarországon nem miniszterelnököt választanak, hanem képviselőket.

Zöldi László 2018.05.06. 20:58:45

@abcdefghijklmm: Talán látta a most már meg nem nevezett Úr válaszát, amelyből kiderül, hogy beugrott a kérdésnek. Pontosan idézte a szövegkörnyezetet, ennek alapján nyilvánvaló, hogy a trágár kioktatások mögött egy felkészült értelmiségi rejlik. Talán egy szakmabeli (újságíró), aki a rosszabbik énjét itt éli ki.

MEDVE1978 2018.05.06. 21:01:20

@MEDVE1978: Folyt.
Az SPD meglépte dettó ugyanazt, amit az MSZP, ez pedig a többkulcsos adórendszer, a jövedelemadó tekintetében erősebb lakossági terhelés, mint a többi párt szerint. Az ilyen hibák eleve taszították tőle - már régebben is - a vagyonosabb szavazókat, akik a CDU/CSU-t, FDP-t választották. Az utolsó SPD kancellár a nagytőkés hátterű, azóta orosz cégekben FB tag Gerhard Schröder volt. Ő hozta létre az Agenda 2010-et és a Harz IV-t. Mindkettő gyakorlatilag a korábban erős szociális védőháló fellazítása volt (a Harz IV a munkanélküli segély rendszere). A hatás kettős volt, egyrészt beindult a német konjunktúra, másrészt az SPD szavazótábor azt érezte, hogy Schröder és az SPD elárulta őket. Ezt követően közülük sokan a die Linke-re, a szélsőbaloldali pártra szavaztak, ami ekkor jelentős svungot kapott.
Az utóbbi ciklusban az SPD nagykoalícióra kényszerült a CDU/CSU-val (ahogy most is). A nagykoalícióban viszont a pénztár kulcsa Wolfgang Schäuble-nél volt, aki a fekete nullát (legalább nullszaldós vagy nyereséges költségvetést) tekintette célnak. Az eredmény újra az volt, hogy a német konjunktúra ment tovább, viszont az SPD szavazóbázisnak az a része, aki veszített a globalizáción, a szociális megszorítások miatt nem érezte magát képviselve az SPD által.
Végül 2015-től az SPD fokozottan menekültbarát szerepet játszott el, sőt a párt ideológusai ezt tették meg az egyik legfontosabb témának. Amellett, hogy illik az ideológiába, a németeknél még értelme is lehetett volna, de csak hosszútávon (a Németországba eljutó csóróbb bevándorlók 95%-a az SPD-re szavazna - volt erről még próbaszavazás is egy menekülttáborban). Rövid távon viszont brutál bukást hozott, mert főként a keleti SPD tábor azzal szembesült, hogy hatalmon van egy párt, aki nagyon aggódik a bevándorlókért, miközben értük már hosszú évek óta semmit sem tett. Hasonlóan a kelet-magyarországi Jobbik felemelkedéshez a németeknél az AFD szélsőjobboldali párt emelkedett fel és vette át gyakorlatilag az SPD helyét.

Sokkal izgalmasabb persze az, hogy hogyan tudná jobban csinálni egy szociáldemokrata párt. Itt csak néhány gondolat:

1. A többkulcsos adózás, a vagyonadó vagy örökösödési adó nem mindenhol és univerzálisan jó megoldás (Magyarországon például olyan esetben, ha a legmagasabb kulcs már az átlagjövedelmet érinti kontraproduktív).
2. Az internacionalista karakter olyan időkben, amikor az emberek döntő része retteg attól, hogy a globalizáció negatívan hat az életére, jövedelmére, a gyerekei jövőjére nem működik. A baloldal is lehet nemzeti, ezen kívül EU közösségi tudatú.
3. Az etnikai feszültségekben nem elég a többségi társadalom felelősségének hangsúlyozása. A kisebbségnek is tenni kell a felemelkedésért.
4. Egyértelmű álláspont kell a bevándorlás kérdésében és fel kell ismerni, hogy a társadalom nem akar tömeges képzetlen bevándorlást.
5. Bár ez nem univerzális recept, de az SPD-nek voltak jó ötletei: foglalkozni akart a robotikával, digitalizáció hatásával és ami a legfontosabb a képzéssel. A képzési stratégia gyakorlatilag mindent eldönthet egy ilyen információalapú világban. Amikor Martin Schulzot megkérdezték anno, hogy mit sajnál a német kampányban azt mondta, hogy azt, hogy túl sokat beszéltek a menekültekről és túl keveset a képzésről és a digitalizációról.

2018.05.06. 21:01:34

@Brendel Mátyás: Igen, ő is a legrégebbiek közé tartozik, azonban ha mást nem is, azt megtanulta, hogy mit kell mondani a választóknak, hogy megszavazzák. Míg az MSZP múmiái össze-vissza beszélnek 2006 óta.

TSandor Toth 2018.05.06. 21:02:04

@Brendel Mátyás: A Földközi tenger a szögesdrót te "elmebeteg".

Zöldi László 2018.05.06. 21:02:48

@Netuddki.: Még egy idézet, ha megengedik: Kunhalmi Ágnes mondta az MSZP-ről: "Nálunk nincsenek kérdőjelek." (hvg.hu, 2017.05.01.) Talán ez a baj.

2018.05.06. 21:03:35

@Zöldi László: Értelmiségi nem lehet, vagy csak akkor, ha skizofrén és a másik énje egy alkoholista állat a kocsmából.

2018.05.06. 21:19:36

@Brendel Mátyás: A választási eredményen tökéletesen látszik, hogy ki beszél össze-vissza. Azt most hagyjuk, hogy ki hazudik (mert mindenki), de Orbán legalább úgy hazudik, hogy 49% ezt elhiszi. Az MSZP meg úgy, hogy 12% (vagy mennyi) hiszi el. Akkor most ki beszél össze-vissza?

Netuddki. 2018.05.06. 21:26:13

@Zöldi László: Persze, hogy ezt mondja. Érettségitől gyakorlatilag hivatásos politikus, ebből él, és valószínűleg politikusként szeretne nyugdíjba menni, ami azért neki még messze van.

Bármit is állítsanak a megmondóembereik, szerintem az MSZP mára eljelentéktelenedett. Vidéken semmiféle jelenlétet nem tapasztalok a részükről. Ez pedig nem a média hibája. A médián kívül is számtalan mód van az emberek eléréséhez, csak ehhez nem elég kiadni egy közleményt, amit a fideszes hirdetési felület (nem média) le se hoz, hanem keményen kellene dolgozni érte.
Egyszerűen nem értem ezeket a politikusokat. Ha én a versenyszférában nem dolgoznék meg a pénzemért, rövid úton az utcán találnám magam. Hiába mondogatnám, hogy én mindent megtettem.

2018.05.06. 21:30:42

@Brendel Mátyás: Figyelj már... az MSZP zagyvaságait 12 % vette be, az Orbánét meg 49%. Arra válaszolj, hogy akkor ki beszél össze-vissza!

Én nem várok egyébként semmit. Már a pár nappal ezelőtti vitánk alkalmával is kinyilvánítottam, hogy nem a Fideszre szavaztam, csak ez neked a benned fortyogó gyűlölet (vagy a magas vérnyomásod, vagy mittomén mi) miatt elkerülte a figyelmedet... és ezek után még van képed az én intelligenciámat megkérdőjelezni. Vicces csávó vagy te! :-)

Zöldi László 2018.05.06. 21:40:16

@Netuddki.: Ez régi gondom. Az ellenzéki politikusok szívesen hivatkoznak a kormányzat túlhatalmára a vidéki médiában, amiben van is igazság. De égnek áll a hajam, ha 90-95 %-os túlsúlyt emlegetnek. Kutatási témám az ún. glokális sajtó, és az a benyomásom, hogy a nem kormánypárti politikusok számára több lehetőség volt a helyi nyilvánosságban, mint amennyit kihasználtak. Mintha megrekedtek volna a közleménynél és a sajtótájékoztatónál. Meg a lakossági fórumnál, amikor "még a csilláron is lógtak". Lefordítom: minden 5000-es lélekszám körüli településen akad 50-100 ember, aki kíváncsi az ellenzéki politikusra. A két szám közti aránnyal azonban nem lehet választást nyerni.

TSandor Toth 2018.05.06. 21:48:55

A XXI. században a demokratikusnak számító országokban a szocializmus és a liberalizmus is elveszítette értelmét mert az embereknek egyre több mindenre telik és az egyén liberalizmusának csak a pénztárcája szab határt. Ma a munkahelyek döntő többsége már akár Magyarországon is élhető, munkabiztonság és munkaártalom szempontjából összehasonlíthatatlan a 30 évvel ez előttihez képest (köszönhetően a multi cégeknek). A munkáért kapott pénzen lényegesen több mindent lehet venni. Meg lehet élni még Magyarországon is még ha ezt sokan tagadják is. A világ átalakult, egyre több "proletár" vált kapitalistává az egész világon, hála a vállalkozás liberalizációjának. Ennek köszönhetően már nem lehet az embereket a tipikus Marx által megformált kapitalistával riogatni. A szoc. és lib.izmus keresi a helyét a világban, szeretne új lendületet kapni és ezt a migráció támogatásában látják. Bizonyított tény, hogy a migránsok vagy (közel)migráns hátterű választók többnyire a ballib. oldalra szavaznak. Az USA-ban a demokraták minden választás előtt megígérik a bevándorlók bevonását a választási rendszerbe az állampolgárság megadásával. Majd amikor nyernek, akkor ezt meg is teszik így csökkentve a republikánusok esélyét a soron következő választás megnyerésére. Tehát a ballib ideológiák kifulladását és ezáltal potenciális választók számának csökkenését a migrációval próbálják egyensúlyozni. Egész egyszerűen nincs más esélyük a tömegbázisuk megtartására. Főleg úgy nincs, hogy ezen oldal az amelyik, nem képes a saját eszmerendszerét a mához, esetleg a közel holnaphoz igazítani. Csak remélhetjük, hogy vissza találnak az állampolgárokhoz, az emberekhez, azokhoz akiket nekik ténylegesen képviselni kell és alternatívát nyújtva nekik megteremtődhet egy valóságosabb és hatékonyabb többpárti demokrácia Magyarországon. Míg ezt nem képesek belátni, addig joggal fognak szembesülni a választási vereséggel.

TSandor Toth 2018.05.06. 22:11:21

@Brendel Mátyás: Sajnos jönnek (mármint a migránsok), még akkor is ha te ezt vallási alapon nem fogadod el. Talán ha 10 fölött lenne az IQ-d és nem zsigerből érvelnél esetleg megértenéd, hogy "Hol szúrta el az MSZP". De ezt engedd el. A hülye én vagyok, mert lemegyek a te szintedre azáltal, hogy válaszolok. Ígérem többet nem fogok.

meszena 2018.05.06. 22:21:16

@laci_52:
"Először '94-ben hibáztak nagyot az SZDSZ-koalícióval. Ezzel felvállalták a liberalizmust és feladták a szociáldemokrata értékeket. A következő nagy hiba az volt, hogy Gyurcsányból miniszterelnököt és pártelnököt csináltak. Végeredményben elsősorban Gyurcsány tette tönkre az MSZP-t."
Arra a koalícióra szüksége volt 194-ben az mszpének , mert még alig kopott le róluk a vörös csillag, meg a munkásőr kék; mitöbb, ha még emlékszel, itt-ott felsejlett még a pufajkás múlt is... Nem volt az mszpében egy deka szociáldemokrata érték sem, annál több bolsevik beidegződés.
Gyurcsányt lebecsülöd, pont ő volt az, aki a "sz@rból visszahozta a kormányzást", megállította az mszp eljelentéktelenedését, hogy aztán mélyrepülésbe vigye a kormányzásával. Szóval az mszp Gyurcsány nélkül is pont itt tartana.
Eljárt felette az idő.

meszena 2018.05.06. 22:25:13

@Brendel Mátyás: Hagyjuk már ezt a ballib felsőbbrendűségi mítoszt: az ellenzék pont olyan kampányt folytatott, mint a fidesz. Annyira vágytak a hatalomra, hogy bármire képesek voltak, még a jobbikkal is összefogtak volna. A hatalom pénzt jelent és ezek a források nyolc éve elapadtak. Nem véletlen a klientúrához tartozó kommnetelők őrjöngése sem...

2018.05.06. 22:30:21

@Brendel Mátyás: akkor ismét eljutottunk oda, hogy a nép a hülye. Annak ellenére, hogy a demokrácia arról szólna, hogy az van, amit többen szeretnének (49 aránylik a 12-höz). Ezt az ellentétet hogyan sikerül feloldanod, szuperintelligens barátom?!

Gleccsertetű 2018.05.06. 22:34:03

@kolompar lole 1116: és mégis mindig rommá aláznak titeket ezek a "redneck-ek" MEGALOL

contractor 2018.05.06. 22:45:04

Az MSZP ott szúrta el, hogy 2014 után nem modta azt 'bezár a bazár' és felszámolta volna magát.

bigdata 2018.05.07. 04:17:40

Hja kérem. Először ott szúrta el, amikor behívta az oroszokat. Persze, borítsunk fátylat a múltra - de valahogy elmaradt a szembenézés, 1989-ben egyik napról a másikra ők lettek a demokrácia bajnokai ugyanazzal a személyi, szervezeti, vagyoni háttérrel. Azóta is elmaradt a szembenézés.

Másodszor a Bokros-csomaggal szúrta el. A költségvetési fegyelem persze fontos, de egy demográfiai krízisben vergődő országban legkevésbé a családtámogatás rovására. De nem a kérdést bagatelizáló, fogyikamagyarozó mszp számára: rengeteg baloldali mélygondolkodó máig nem fogta fel, hogy nem nagyon lesz nyugdíja. Egyetlen remény a magyarul beszélő bevándorló, persze ezt is el lehet szúrni,

23 millió románozással. Meg olyan bölcs megnyilatkozásokkal, hogy minek költöztek oda. Meg amúgy is, mi ez a magyarkodás, pfúj.

Aztán sikerült elszúrni bizonyos Gy. Ferenc kormányfői székbe ültetésével. Bár 2018-ra kiéleződött a verseny a legkártékonyabb miniszterelnök címéért, azért a demokrácia deficit, a közbeszéd és közmorál romlása, valamint a gazdasági és pénzügyi helyzet mixében továbbra is Ferinek áll a zászló. Szerencsére neki nem jött össze a 2/3. A szembenézés itt is elmaradt, a DK a saját alakulásával "tisztította meg" az mszp-t a gyurcsányistáktól.

A kérdés persze nem arra vonatkozott, milyen stratégia juttatta idáig az mszp-t, szimplán arra, hol taktikázta el magát 2018-ban. Igazából nem taltikázta el magát, ez a reális eredmény, amit mszp-ként elérhetett. A jobb eredményhez be kell fejeznie mszp-nek lenni, szembe kell néznie a múlttal, és betemetni azokat az árkokat, amelyeket önmaga és a szavazók közé ásott pillanatnyi taktikai megfontolásokból az elmúlt évtizedekben.

Én elfogadom azt a nézetet, hogy a közgondolkodásban szükség van baloldali minimumra, liberális minimumra, de mintha ez az mszp szemszögéből a más portáján sepregetés lenne. Szükség van 'nemzeti' minimumra is, meg 'zöld' minimumra, meglehetősen racionális okokból, ami az ország és az mszp jövőjét egyaránt erősen érinti. Enélkül az 5% is hamar veszélybe kerül, holott az ellenzéki választók nem feltétlenül egy semmiből felbukkanó tökéletes pártra vágynak, ami majd 12 év múlva leváltja a fideszt, hanem a.s.a.p. rendszerváltásra, amit akár egy megújúlt és megtisztult exmszp is megvalósíthatna.

2018.05.07. 06:17:06

A blogger nem normális. Újfent felületet biztosít a közismert orbánista trolloknak. Gyakorlatilag eleve egyenlőséget tesz ezen véglények és a kommentelni szándékozó tisztességes emberek közé. Már ezért is érdemes lenne elküldeni melegebb éghajlatokra, arról nem beszélve, hogy olyan cikket írt, ami senkit nem érdekel egy kollaboráns, lefutott pártról.

midnightcoder2 2018.05.07. 06:29:47

@kutyás majmok népe: Makika pedig újfent úgy gondolja, hogy még mindig az 50-es években vagyunk, ahol a demokrácia arról szól, hogy aki mást gondol mint mi, az a legjobb esetben is klerikális elhajló, de inkább sötétben bujkáló népellenség és koncentrációs táborban a helye. Ezért írtam az elején, hogy a kommunistáknál megállt az idő.

br17 2018.05.07. 06:44:12

@Netuddki.: Nagy igazság, de a Fidesznek sincsen tagsága, a KDNP-ről már nem is szólva. A kormánypártoknak valójában képviselői sincsenek, a különböző vezetők is csak névlegesek, hiszen egyszemélyi a döntéshozatal, amit más kultúrájú országokban diktatúrának neveznek...

2018.05.07. 06:54:49

@midnightcoder2: Leszophatsz, még mindig nem tudsz szöveget értelmezni. Ez a maximum, amit egy libsi szopó köcsöggel közölhetek. A bloggerrel egy szinten vagy, tehát sokat kell tanulnod, hogy a szintemre fel tudj kapaszkodni. Általában a hozzád hasonló orbánista söpredék felszopja magát a libsi blogokra, mert a kormányközeli lakájblogokon csak retardáltak vannak.

midnightcoder2 2018.05.07. 07:14:42

@kutyás majmok népe: Szopjon le téged az, aki anno megtanított téged ilyen szépen beszélni. Amúgy én még leginkább Jobbikos vagyok, csak nekem veled - és a mainstream baloldallal - ellentétben agyam is van. Pl. látom hogy bizony Orbán ugyan egy elég nagy tolvaj, de kicsit sem hülye. Ha az lenne, akkor nem ülne ott ahol, és nem lenne annyi zsetonja amennyi. És sajna, egy rakás dologban igaza van. A balfékek bukásának talán a fő oka, hogy náluk orbánellenesség = tagadnak mindent amit az Orbán mond. Ami azt jelenti, hogy Orbánnak elég ha csak egy-két lényeges kérdésben igaza van, már hülyét csináltak magukból.

AlbaZen 2018.05.07. 07:21:55

A bázis elöregszik, meghal, a fiatalok pedig másfelé fordulnak. A pusztulást hagyni kell bekövetkezni. Nincs ebben semmi különös.

Netuddki. 2018.05.07. 08:05:16

@Zöldi László: A Momentum erre a legjobb példa.
A nolimpiás performansz után, amikor párttá alakultak és járták az országot, szinte a "csillárról is lógtak", annyian voltak a megyeszékhelyeken rendezett "bemutatkozásokon". Fél évvel később, az egy szinttel kisebb vidéki városokban egy Hajnal Miklósra, Soproni Tamásra összesen 3-4 érdeklődő volt kíváncsi, beleértve a helyi sajtóreferenst és engem is.
Ők ezt azzal magyarázták, hogy az emberek félnek. Félnek attól, hogy ha a Momentumos szimpatizálásuk kiderül, valamiféle hátrány érheti őket a munkahelyükön és még ki tudja hol. Szerintem meg csak magukat csapták be ezzel a magyarázattal. A fő ok az volt, hogy a Momentum programja se a fő problémára próbált megoldást adni, helyette mindenféle pótcselekvést tartalmazott.
Egyszerűen nem lehetett nem észrevenni az országos koordináció totális hiányát. A megyei alapszervezet 5 fős állandó brigádja ötletelt azon, mit is kéne tenni, hogy a Momentumot helyi szinten népszerűsítsék. Ezek közül a legértelmesebb a szemétszedés volt, szintén 4-5 fő részvételével. Eh!
Lehet látni az eredményt.

Úgy látszik Magyarországon új (és régi) pártot felülről nem lehet szervezni. Ha a fő szervezők ebből akarnak megélni, akkor meg főleg nem. Ezt valahogy az emberek ösztönösen megérzik és próbálnak kimaradni belőle. Pár hülyét mindig biztos lehet találni akik követik őket, de sose lesz széles bázisuk.
Ezt egyedül a fidesz tudta megcsinálni 2018-ban. Akkor sikerült jól megszervezni magukat, még mindig ebből élnek. Meg abból, hogy egy maffia típusú felépítése és vezetése van. Nem is igazi párt, hanem valóban egy maffia. Se nem demokratikus, se nem keresztény, fiataloknak meg már egyáltalán nem nevezhetők.
Az orbán nélkül a fidesz is az MDF sorsára fog jutni, aminek a vezetőiről is csak mindenféle kétes MLM ügyek kapcsán lehetett hallani utána. De ez nem mostanában lesz, addig még nagyon sok erkölcsi és anyagi kárt fognak okozni az országnak. :(

Ballib vagyok rettegek 2018.05.07. 08:25:06

Amihez Gyurcsány hozzáér az elkúródik.
Az MSZP-t meg túl régóta piszkálja.

De ha szerencsénk van az országot már soha többet.

Cycmen 2018.05.07. 08:59:27

@Zöldi László:" Pontosan idézte a szövegkörnyezetet, ennek alapján nyilvánvaló, hogy a trágár kioktatások mögött egy felkészült értelmiségi rejlik. "

Nekem is értelmiséginek tűnik, de felkészültnek semmiképpen. Egyáltalán nem vitaképes, rendkívül szűk látókörű, dogmatikus elveket valló arrogáns ipse.

Zöldi László 2018.05.07. 09:02:31

@Cycmen: És ha felkészült helyett azt írom róla, hogy tájékozott, aki megjátssza a dogmatikust, amivel felbosszantja az éppen kipécézett hozzászólót?

Cycmen 2018.05.07. 09:08:46

@Zöldi László: :DDD Egy pontig így is van, de aztán már csak saját magát alázza. Sosem kedveltem ezt a vitastílust, nem vezet semmire és erre példa a mostani végkifejlet is, hogy a közel azonos elveket vallóknak is elegük lett belőle.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.07. 09:46:52

@Zöldi László:

Az Index blogjaiban csak jobboldali kommentelőket szokás kidobni kérdezés nélkül. Lehet némi köze hozzá hogy csak és kizárólag ballib bloggerek címlaposak, azok között akik politikailag állást foglalnak.

Ennek a cenzúrának a baloldali / liberális nézeteket valló honfitársaink örülni is szoktak, mint pl legutóbb Bayer Zsolt letiltásának a Facebook-ról. (Ami szerintük egyébként kívánatos. Mármint a cenzúra ilyen formája. Legalábbis a HVG / 444 / Index féle keményvonalas elvakult ballib vonal szerint)

Brendel Matyi esetében, ő egyrészt mártírt farag magából, másrészt meg ez a blog és ön rákerült a Fideszbérencek listájára, hisz a ballibek egy véresszájú megmondóját helyzete pályán kívülre.

rrc122 2018.05.07. 09:55:40

@Cycmen:

Nem igaz! Nem volt kötelező KISz-esnek lenni akkor sem.
Egykorú vagyok Orbánnal. (Bár erre nem lehetek büszke ...) Felvettek egyetemre anélkül, hogy KISz tag lettem volna. Mondjuk tanulni kellett hozzá és nem kaptam Soros ösztöndíjat sem. Meg nem is lett kitűnő a diplomám. (Na, ahhoz már kellet a KISz tagság.) MaMuT-ból meg TudSzoc-ból meg PolGazd-ból másképp nem kaphattál ötöst.

Az is igaz, hogy nem jogászként vagy bölcsészként, "csak egyszerű" programozó/programtervező matematikusként végeztem.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.07. 09:59:15

@rrc122:

Orbán gimibe volt KISZ titkár. 1986-ban pedig lehallgató berendezést szerelt a lakására az MSZMP KB.

Gyurcsány megyei KISZ titkár volt, aki jelentgetett a Pécsi Dialógus csoportról, és Mellár Tamás számol be róla, hogy szólt le ezért cserébe az MSZMP KB a vizsgáira.

Azaz KISZ titkár és KISZ titkár között volt és van különbség.

GyMasa 2018.05.07. 10:24:52

@Cycmen:
...Nekem is értelmiséginek tűnik, de felkészültnek semmiképpen. Egyáltalán nem vitaképes, rendkívül szűk látókörű, dogmatikus elveket valló arrogáns ipse...
Jaja, en is ilyesmit tapasztaltam.
Es, a minden mondat veget lezaro tragarkodas sem teszi tul szimpatikussa...

sakkosfx 2018.05.07. 10:49:41

Senki nem rontott el semit így voltak meg egyezve a pártok!

GyMasa 2018.05.07. 10:54:29

@sakkosfx:
...Senki nem rontott el semit így voltak meg egyezve a pártok!...
O, hogyne!
A lassu eljelentektelenedes az mszp "nagy terve"-e???
Mert, akkor azt tenyleg kivaloan kovetik.

Cycmen 2018.05.07. 11:05:44

@rrc122: " Meg nem is lett kitűnő a diplomám. (Na, ahhoz már kellet a KISz tagság.) MaMuT-ból meg TudSzoc-ból meg PolGazd-ból másképp nem kaphattál ötöst."

Nem zavar, hogy ugyanúgy látod ahogy én? Már ki is fejtettem fentebb hogy értem a hallgatólagosan kötelezőt.
A jog akkortájt is túljelentkezéses volt, oda ajánlatos volt a tagság, ha summa cum laudéra gyúrtál pláne (így érendő a kötelező, de akkor törlöm, mea culpa!).
A KISZ amúgy sem nagy bűn az akkori viszonyok közt nézve, én is beléptem (hallottam a hatalmas építőtábori bulik legendáit) aztán csalatkoztam a KISZ gyűlések száraz egyhangúságában.

Cycmen 2018.05.07. 11:11:05

@rrc122:
Az is igaz, hogy nem jogászként vagy bölcsészként, "csak egyszerű" programozó/programtervező matematikusként végeztem.

Amennyi bölcsésszel meg jogásszal dolgom volt, hidd el ez nálam jó pont! :D Már amennyit számít a véleményem.
Monnyuk pár tetű programmal is találkoztam már, úgyhogy mégsem tudom! :D

neovolontaire 2018.05.07. 11:14:52

@6.Lenin: Te hogyan csináltad volna?

Anyád a baráthal 2018.05.07. 11:31:38

@midnightcoder2: korrekt.

Az a párt fog nyerni a fidesz ellen, amelyik valami ilyesmit fog mondani (és csinálni):
- migráns kérdésben ugyan olyanok, vagy keményebbek leszünk, mint a fidesz
- mnb kamat politikában ua. lesz, mint Matolcsy alatt
- családtámogatás marad és továbbfejlesztjük
- a korrupciót ezzel és ezzel visszaszorítjuk
- az egészségügyet és az oktatást ezzel és ezzel tervezzük fejleszteni

Magyarul: olyanok leszünk, mint a Fidesz, de nem lopunk (annyit) és többet fektetünk a jövőnkbe.

6.Lenin 2018.05.07. 12:00:32

@neovolontaire:

Én a 2010-es vereség után leültem volna az emberekkel ( helyben, vidéken is) és megkértem volna őket, őszintén mondják el, miért nem ránk szavaztak.
aztán ezeket a válaszokat feldolgoznám a párton belül. aki nem tudna vele azonosulni, csókolom, jó volt veled, de....
Aztán már csak arra kellene figyelni, hogy mit is akarnak a választók (többsége, és nem csak a közvetlen szimpatizánsok) .
aztán a értékrendünknek megfelelően megkeresni a válaszokat, amivel a lehető legtöbb választásra jogosult azonosulni tudna.
Kérnék egy kávét, aztán örülnék a győzelemnek, igaz ezt elérni óriási munka.

szerintem sok minden felesleges faszsággal foglalkoztak, de a lényeggel nem.

Amíg a választást a választók többségének egy valakire leadott érvényes szavazatok többsége dönti el, más megoldás nincs.

Én mindig azt hittem, hogy ez pofon egyszerű kérdés.

a szürkebarát ötven árnyalata 2018.05.07. 12:10:40

@Cycmen: a tagság kötelező volt, de a (vezető) funkció nem

2018.05.07. 12:30:07

@Brendel Mátyás:

"az van, amit a 49% akar, ami nem egészen demokratikus. és mondjuk van benne választási csalás is, meg elég kemény agymosás is. még az a 49% sem magától akarta a hülyeséget. de az van, amit ők akarnak, de meg fogja szívni Magyarország, és az az irónikus, hogy leginkább az a 49% hülye fogja megszívni. ezt kéne felfognod, faszfejkém. az a 49% fog még vinnyogni, hogy de hülye volt."

Egyelőre az van, hogy te vinnyogsz 8 éve, és még 4 évig szinte biztosan fogsz, és ahogy elnézem az ellenzéket, elég magas esély van rá, hogy ez 2026-ig ki fog tartani.

Cycmen 2018.05.07. 12:43:17

@pityókaborsommelier: " a tagság kötelező volt, de a (vezető) funkció nem"

Na pont ez az MSZP hibája is és rajtad keresztül jól bemutathatom.
Képesek vagytok egy huszadrangú kérdésen a végtelenségig hintázni. Orbán KISZ titkársága (tagsága) a múlté minden szempontból. Erős kézzel sikeresen vezeti évtizedek óta a pártját, ha hibázik tanul belőle, nem megalkuvó, vannak elvei, a nagy többség (kétharmad) számára elfogadható értékrendje.
Az MSZP minden szempontból az ellentéte, belátási képességük nulla.
És hogy jössz te ide? Itt a poszt, az MSZP problémájával és te megláttad a KISZ ügyet, kötelező e vagy sem, tag e vagy funkcionárius.

6.Lenin 2018.05.07. 13:05:17

@Cycmen:

Ebből is látszik, hogy mindig a lényegtelen kérdésekkel foglalkoznak, aztán csodálkoznak, hogy sikertelenek. A másik érdekesség, hogy talán ezért is változik pont közülük sokaknak az "értékrendje" , mert könnyen túlteszik magukat egy idea bukásán, mert arra fogják rá a bukás okát.

Nem a kommunisták, szocialisták buknak soha, hanem az eszme- gondolják tévesen, pedig esetleg pontosan ők azok, akik félreviszik azt.
Minden a miénk, azt úgy vették, hogy nem közösen kellene, hogy szolgálja mindenki jólétét, hanem, ha mindenkié, akkor az enyém is, és jobb, ha nálam van. Inkább hazaviszek mindent, amihez hozzáférek.
Szerintem az ilyen kérdéseken lovagolni jó nagy marhaság-30 évvel a változás után-pláne, ha az akkori rendszer sok kiszolgálója pont abban a pártban van, amelyiknek a nevét már számtalanszor megváltoztatták a saját hülyeségük miatt. Mindig elhitetették talán magukkal is, hogy nem ők buktak, hanem az eszme, pedig ők vittek félre, de ezt valahogy soha nem tudják elfogadni.

a szürkebarát ötven árnyalata 2018.05.07. 13:06:01

@Cycmen: semmi közöm az mszp-hez. szintúgy szenvedője vagyok a politikájunkak, mint a fideszének