Médianapló

Médianapló - Veszteséges-e a megyei sajtó?

2018. május 01. 10:18 - Zöldi László

Háromszor is foglalkoztam a megyei lapok választási kampányban játszott szerepével. A bejegyzéseket eddig 26313-an olvasták, és 265 kommentelő „tisztelt meg” a véleményével. Néhány tucatnyian közölték, hogy jobban értenek a témához. Álláspontjukat szomorúan vettem tudomásul, negyedszázad alatt ugyanis csak egy szakajtónyi tanulmányt írtam a szakirodalomban glokálisnak nevezett (globális plusz lokális) sajtóról. A kommentek közül kiemelkedik nick papagiorgo hozzászólása. A seggnyalás és a fasz kifejezéssel érzékelteti, hogy otthonos a digitális kocsmában, ám kultúremberként kipontozta a csúnya szavakban föllelhető magánhangzókat.

Érti a Fidesz médiapolitikáját, és okfejtésében van egy mondat, amely továbbgondolásra késztet. Szerinte a megyei lapok „2002 előtt mind kb a baloldal, ill Axel Springer tulajdonában voltak, de mivel veszteségesek voltak, eladták őket, a Fidesz(közeliek) meg megszerezték”. A közeliek Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát és Heinrich Pecinát, a miniszterelnök bizalmi embereit jelentik, akik fölvásárolták a 18 megyei napilapot. A választási kampányban jó szolgálatot tettek a kormánynak, ezért Orbánék bizonyára azt is elviselték volna, ha veszteséges vállalkozásokat vettek volna át.

A Németországban konzervatív értékrendszerű cégként ismert Springer kétségkívül megtisztította az itteni portfólióját, és a kevésbé nyereséges újságokat eladta a Fidesz(közeli) üzletembereknek. Hasonlóképpen cselekedett az északkelet-magyarországi hálózat osztrák tulajdonosa, Eugen Russ is. Megtartotta a nyereséggel kecsegtető online kiadásokat, és megszabadult a három napilapjától. A megyei újságok között vannak tehát veszteségesek, a Fidesz(közeli) vevőket azonban kárpótolja, hogy velük együtt átvettek egy csomó magazint és hirdetési újságot is, amelyek nyereségessé tették a megvásárolt sajtó-portfóliókat.

A volt Springer-, a volt Pannon Lapok Társasága-, a volt Russmedia- és a volt Lapcom-újságok évente mintegy 30 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le. Gazdasági újságíró nem lévén mellőzném, hogy ennyi bevételhez milyen vételár illik. Annyit viszont tudok a megyei sajtó német, osztrák és amerikai tulajdonosairól, hogy nemcsak gazdasági okból adtak túl a megyei lapjaikon. Azért is, mert megunták a Kelet-Európában megszokott „alkotmányos költséget”. A korrupció törvényesített gyakorlata miatt vonultak ki a bulgáriai, romániai, szerbiai, horvátországi és bizony a magyarországi sajtóból is.                  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5013882436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2018.05.01. 19:12:36

Velős válasz az önjelölt okostojásoknak! És kezdem ezeket az írásokat elmenteni, mert máshonnan beszerezhetetlen adatokat tartalmaznak.

Viszont, nyilván valamilyen ősrégi trauma miatt, szó szerint hányingerem lesz az írásokba beerőszakolt pejoratív kifejezésektől. Ez nem finomkodás, valószínűleg fizikai és lelki folyamatok következménye. Jobban örültem volna, ha te is kipontozva idézted volna a túlintelligens törpemanó kifejezéseit, vagy csak utáltál volna rájuk.

Azt megértem, ha valaki ilyen-olyan okok miatt rejtett módon nyilvánít tisztességes véleményt, s érvek alapján vitatkozik, még ha engem is támad. De azokkal nem tudok mit kezdeni, akik láthatóan beteges hajlamukat élik ki a nicknevek alatt. Ezekről a vitézekről még azt sem lehet tudni, milyen a nemük. Emiatt néha sajnálom, hogy a magyarból hiányzik a nyelvtani nem. Ha lenne benne, akkor minden gyalázkodót, trágárkodót semleges nemben szólítanék meg, jelezve, hogy számomra halottak.

A verembe vagyis az ablaktalan tömlöcbe vetésnek volt ilyen kitétele anno II. Katalin alatt a cári Oroszországban. (Csak jelzem a felhorkanóknak, hogy az orosz cárokban nagyrészt német vér folyt, nem orosz, amit jelez a dinasztia teljes neve is: Romanov-Holstein-Gottorp. Kettőt lehet találni, hogy miért csak a nyomorult Mihail Romanov nevét használja a világ, akiről egyáltalán ki lehetett mutatni, hogy szegről végről IV. Iván, vagyis az addigi varég, viking, svéd - ahogy teszik - Rurik dinasztia valamiféle leszármazottja. De ő meg elbujdokolt, nehogy cárrá válasszák. Aztán persze ráleltek.)

Visszatérve a büntetésre: akit megfosztottak nevétől és nemétől azt az ilyen ítélet szerint az оно (onó) semleges nemű, egyes szám harmadik személyű személyes névmással kellett illetni, ha egyáltalán még szó esett róla. Hozzá, mint a közösség számára többé nem létezőre csak büntetés terhe mellett lehetett szólni. Meghökkentő, hogy néhányan még ilyen körülmények között is magas kort értek meg. A viszonylag fiatal II. Katalin által elítélt egyik szintén fiatal nőszemély több évvel túlélte a cárnőt. Az illető több száz gyilkosságot követett el saját kezűleg, de főként, szervezett opricsnyinaja (martalóc gárdája) révén nagyrészt jobbágyparasztok, köztük szűz lányok ellen, hogy vérükben fürödjék. Ismert ilyen történet a magyar históriából is. Ezt a sztorit ajánlom mindenkinek aki az álnevet szemétkedésre használja. Kívánom neki, hogy gondoljon mindig arra, hogy ő csak egy оно (onó) törpemanó, de csupa kisbetűvel ám! #

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2018.05.01. 19:14:13

Bocs'. Természetesen "utaltál volna rájuk". Freud közbeszólt! #

nick papagiorgo 2018.05.01. 21:44:05

A végén még én is "hivatkozott forrás", vagy valami "médiaszakértő" leszek :)

Elég nehéz egy sima hozzászólásban a témát mélyen érinteni, max a felületet lehet karcolgatni.

Röviden:
Meglepő módon én hiszek a piacgazdaságban :)
Ez azt jelenti, hogy ehhez szükséges egy vevő és egy eladó, továbbá az ő érdekeik találkozása. Tehát a vevő venni akar, az eladó eladni. Azt, hogy ki-ki ezt miért teszi, igazából felesleges firtatni, mert kb olyan, hogy én a fiamnak miért nem biciklit veszek, hanem pingpongasztalt (vagy a fentieket miért akarom eladni). Mindenkinek megvan a maga oka, és ez mindenkinél más.

Azon nem lepődök meg, hogy a különféle küldföldi érdekeltségek (pl. a Springer) eladják a t ulajdonaikat, azonban, ahogy a T. szerző is megjegyzi, ez nem magyar, hanem inkább "kelet-európai" sajátosság lehet: nem akarnak vesződni vele. Több erőforrást köt le, mint amennyi hasznot hoz.

Továbbá az is tény, hogy itt (és nem csak Magyarországra, hanem Kelet-európára, sőt talán egész Európára gondolok) nem lehet "tisztességes" médiabirodalmat csinálni: ha nem horgászati vagy makramé típusú lapokról van szó, az ember óhatatlanul közel kerül ilyen-olyan politikusokhoz, akiknek ilyen-olyan kérései lesznek, és ha a T tulaj vonakodik ezeket teljesíteni, kellemetlenségek érhetik (nem a "lófej az ágyban"-ra gondolok, hanem különféle gazdasági hátrányokra, ennek ereje a T. politikustól függ). Ez amúgy nyugaton is megvan, csak ott elegánsabban csinálják, illetve be se vallják, úgy teznek, mintha ez valami k-európai "egzotikum" lenne.

nick papagiorgo 2018.05.01. 22:14:59

még egy megjegyzés:

A korrupció fogalma teljesen mást jelent nálunk, mint máshol. Pl. az USÁ-ban (a demokrácia hazája, ugye) teljesen mindennapos, hogy X média a republikánusok Y média meg a demokraták nótáját fújja. A Walking Dead pl. a Fox-on megy, de ettől még demokraták is nézik. Szintén ott teljesen bevett szokás, hogy a dohány- autóipari- gyógyszer és ki tudja milyen cégeknek külön kijáróembereik vannak, akik ezt a tevékenységet teljesen nyíltan űzik: fizetést kapnak azért, hogy megpróbálják a munkaadóik érdekeinek megflelelően befolyásolni a törvényhozást, siettessenek nekik tetsző, vagy gátoljanak nekik nem tetsző törvényeket. Ez ott teljesen legális dolog.

Ezzel szemben nálunk :
Mari néni nem nézi az RTL-t mert kormánypárti, ill Zsiga bácsi nem nézi a közmédiát, mert "Orbán szavait büfögi"
illetve mind Mari néni mind Zsiga bácsi szerint nálunk ménkű nagy a korrupció, mert a fodrász meg a gázszerelő olcsóbban dolgozik, ha nem ad számlát, és hát ez is korrupció ugyebár. Mindkettő szereti, ha Gizike "jó időpontot" ad a kormányablakban, ahol nem kell sokat sorban állni, végülis ismerik Imrét, Gizike fiát, aki majd kijárja a jó időpontot Gizikénél. Ha kórházba mennek, kell 1-2 ezrest odacsúsztatni a nővérnek, mert különben felfordulnának. Zsiga bácsi még a benzinkutasnak is ad, ha tankol. Stb. Stb.

Ezért vélik úgy, hogy a korrupció marha nagy. Nem hibáztatom őket, a korrupció a kádárkorban valóban ménkű nagy volt, aszocializmus legnagyobb hibája szerintem, hogy az embereket megtanította a rendszerszintű korrupcióra, amit más, szerencsésebb történelmi fejlődésű államok elkerültek.

De azért jólenne leszámolni bizonyos régi dolgokkal. A helyükön kezelni a dolgokat.