Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk egy Orbán Viktor nevű digitális bevándorlóval?

2018. április 28. 10:19 - Zöldi László

Két állítással hozakodnék elő. Az egyik az, hogy a kormányzat nyilvánosságban élvezett fölénye vitathatatlan, a másik pedig az, hogy a média-túlsúly mértéke vitatható. Hiába dobálózunk számokkal, a légből kapott százalékok és arányok keveset mondanak a társadalmi hatásról.

A média a nyilvánosság eszközrendszere, ezért csupán közvetíti az üzeneteket. Eme üzenetek lehetnek igazak vagy hamisak, rövidek vagy hosszúak, és többnyire politikusoktól meg a körülöttük sertepertélő kommunikációs szakemberektől származnak. Érdemes volna megvizsgálni a közvetítők (újságírók) szerepét is, engem azonban most inkább az érdekel, vajon a Fidesz választási győzelmében milyen szerepet játszott a miniszterelnök médiaszemlélete. Aligha kétséges ugyanis, hogy az ország majdnem teljhatalmú ura digitális bevándorló. Idegenül mozog a számítógépek környékén, akcentussal beszéli a számítástechnika nyelvét.

Médiaszemlélete elavult, mindazonáltal félrevezető, sőt politikai hiba, ha ellenfelei gúnyolják a digitális botladozásokért. Amikor a nevezetes G-nap (2015. február 6.) után elpártolt tőle a Simicska-féle médiabirodalom, szorult helyzetében arra kérte a bizalmi embereit, hogy vásárolják föl a papír alapú sajtó vidéki hálózatait. Kockázatos döntését a XXI. század második évtizedében lehetett szűklátókörűségnek tekinteni, a fejlemények mégis őt igazolták. A tizennyolc megyei és egy városi napilap mintegy másfél millió olvasója bizonyára nem szavazott kivétel nélkül a Fideszre, ám a kormányzati üzenetek eljutottak hozzájuk.

A négyszázezer eladott példány tartalma szerintem se döntötte el az országgyűlési választás sorsát, de a kétharmados többség megszerzését jelentős mértékben befolyásolta. Például a kistelepüléseken, ahová ellenzéki politikus alig tette be a lábát, és az ellenzéki médiumok példányai, szavai, képei alig jutottak el. Az a benyomásom, hogy kommunikációs szempontból 2018 azért vízválasztó, mert a hazai nyilvánosság történetében valószínűleg az utolsó választás volt, amelynek kampányában még jelentős szerepet játszhattak a hagyományosabb üzenetközvetítő eszközök. Az utcai óriásplakát és a „medvefül”, a papír alapú sajtó és a közszolgálatinak nevezett rádió meg televízió.

A miniszterelnök mostani sikerének az is titka persze, hogy a vidéki digitalizáció felgyorsítását a választás utánra halasztotta. Ezt azonban már nem odázhatja tovább.              

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2813875594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.04.29. 18:56:45

Vidéken az szàmít még mindig , amit a közszolgàlati média mond...De , még többet számít az ajándék utalvàny, a tízezres csekk es az ingyenes tüzifa...Ezek az emberek döntenek...

CSL 2018.04.29. 19:02:21

Méghogy a média.. azért nyert a fidesz mert olyan ellenzéke van amilyen! Ha Gyurcsány meg Lendvai van a másik oldalon akkor inkább a fidesz..

arabok balrol 2018.04.29. 19:19:58

tökmind1 hogy papír v digitális, amíg a ballipsik az ellenzék adddig a Fidesz adja a kormányt

Sir Galahad 2018.04.29. 19:30:46

Hogyne. Vidéken nincs tévé, vagy ha van is, nincs rajta kapcsoló, hogy átkapcsoljanak máshová az M1-ről. Internet sincs, okostelefont is csak Pesten lehet kapni.

A Fidesz győzelmének egyik titka az, hogy az ellenzék pont így nézi le a vidéki embereket, mint a szerző.

putris72 2018.04.29. 19:31:34

@Brix: Végül is ja!De az ne zavarjon,hogy még az utolsó kis faluban is van net, kábeltévé!Valamit mobilhálózat,és szinte mindenkinek van okos telefonja!Az se zavarjon,hogy egy sima szoba antennával fogod az RTL is!És te avagy a tájékozott többség??Inkább a félretájékoztatott kisebbség!

A tudomány sosem téved! 2018.04.29. 19:39:13

Egyik ismerősömet Orbán gyíkká változtatta.
Hamarosan ebből is index címlapos poszt lesz, épp mint ez, ebben a diktatúrában.
Rajzokkal bizonyítható, mint az evolúció elmélet, vagy mint hogy a menekültek megduplázzák a GDP-t.

Brix 2018.04.29. 20:30:16

@putris72: A kistelepülési ember azért még mindig a közmedia véleményét fogadja el, nem olvas angolul nemzetközi médiàt. De, a lényeg nem a média, hanem az, hogy ki osztja az alamizsnàt a szegény falvakban, rurális térsègekben...

Gaspen 2018.04.29. 20:35:02

"Mihez kezdjünk egy Orbán Viktor nevű digitális bevándorlóval?"

Szokjátok meg.

arabok balrol 2018.04.29. 20:35:43

@Brix: A "kistelepülési ember" 2008as önkormi választáson is 100%ban a Fideszre szavazott, pedig akkor a komcsiké volt a közTV. Meg a megyei lapok.

Akkor azt hogy magyarázza ki Árpi?

sterimar 2018.04.29. 21:24:40

Annyira digitális bevándorló, hogy több mint hatszázezer követője van a face-n. Egyetlen másik magyar politikusnak nincs közel se ennyi. Csaxólok.

Billy Hill 2018.04.29. 21:56:41

Még mindig a vidékezés, jól van! Az a helyzet, hogy a narancs nemcsak a szegényeket tudja megszólítani, hanem a tehetőseket is... Lásd választási térkép, fideszes körzetek Budán. Vas megye, Győr-Moson-Sopron itt-ott 60% felett narancssárga az egyéni jelölteknél! Ugyanakkor érdekesség: az Ormánságban, ami az elméletek szerint full kretén, igénytelen, csóró fideszes paréjok által lakott környék, a kormánypárti jelölt "csak" 49%-kal lett az első... Szóval szerintem nagyon sokat kell még elemezni az április eleji eredményeket, mert ha az lenne a tanulság, hogy "a sok vidéki paraszt szavazva meg Ovit", akkor az elég félrevezető lenne!

putris72 2018.04.29. 22:49:38

@Brix: Ja a külföldi média!Akik orda hazugságokat írnak,állítanak a cikkeikbe,méltatlanul mindig a baloldalra hivatkozva!! Judith Sargentini állítása szerint veszélyben vannak a romák,mert nácik vonulgatnak fel és megfélemlítik őket!Valamint ez a csúnya fasiszta Fidesz összefogott a Jobbikkal a választások előtt a kormány megdöntéséért!Ja még egyutt is tüntettek a kormány ellen!Ja mégsem!A baloldal fogott össze a vállalhatatlan jobbikkal,akiket pár éve még szeretek volna betiltani!Szerinted ez a jól informált politikus honnan szedete ezeket a szarságokat??Totál nem vagy képben semmivel sem!A Te kedven baloldalod 1990 óta pénzt,és ételeket osztogat minden választáskor a csóróknak,és a kisebbségieknek!Tömegével utaztatták a választásra őket!Sokszor az úgynevezett főzős kipakolós balaldali bulikról!Bajai,és Bajnai videó!Simán gyártottak hamis videókat amivel a Fideszt akarták lejáratni!Portik Tamás,simán találkozott a titkos szolgálat vezetőivel,és felajánlott a segítséget a Fideszes politikusok lejáratásában!Egy gyilkos maffiózóról beszelünk akit a baloldal bevédett mindig!Roma gyilkosságok,te Pestiként tudtad,hogy megfigyelték őket!Mi több az egy a polgári,egy másik,meg a katonai titkosszolgálattal volt kapcsolatban!Nem probléma!4-es Metro!Ja bocs nem tudunk elszámolni 167 milliárd forinttal,de kit érdekel!Igaz,hogy össz 155 milliárdba került,de mi jól spóroltunk kihoztuk mindössze 455 milliárd forintból!!Autópályák mi olcsón csináltuk KM 4 milliárd!Igaz,hogy munkát magyar alvállalkozások csinálták meg km 1 milliárdárt!De most korrupció van mert kb km 1-1,5 milliárdért csinálják ugyan azt!Hurrá!Vajon ki is a tájékozatlan kettőnk közül??

BiG74 Bodri 2018.04.29. 23:14:37

@Sir Galahad:
A vidéket nem kell lenézni, de az ismert tényeket kár csavargatnod. Hogy van-e net, meg kapcsoló a tévén teljesen mindegy önmagában, mert mind a net, mind a tv elé gondolkodó ember szükségeltetik.

BiG74 Bodri 2018.04.29. 23:18:53

@putris72:
Hol csinálják 1-1,5 MFt/km áron az autópályát?

arabok balrol 2018.04.29. 23:21:43

@BiG74 Bodri: Ja az hogy van-e TV meg net mindegy mert a vidékiek soha nem szavaztak a ballipsikre.

2008ban az önkormin, amikor minden megyei lap maszopos volt és az M1 is, akkor is a Fideszre szavaztak. Aztán 2010ben is meg 2012ben is meg 2014ben is meg most is. Meg legközelebb is.

Ha gondolkodnának akkor az ElQró barmokra szavaznának de mégis inkább arra szavaznak akik csilliárdokat fordítottak a modern városok programra, az agrárprogramokra, vagy akik felszámolták a munkanélküliséget és növelték a reálbéreket.

BiG74 Bodri 2018.04.29. 23:29:31

@arabok balrol:
Hogy mennyire nem szavaztak, nem tudom, bár lehet benne valami, mert a maszopos szadeszes gőg pont leszarta a vidék eldugottabb részeit. Pedig némi aprópénzzel simán lehet irányítani őket. Most pedig kb. 5 körrel le vannak maradva, hogy visszaszerezzék ezeket a részeket. Nyomik, ez van.

arabok balrol 2018.04.29. 23:36:55

@BiG74 Bodri: Nem fognak visszaszerezni semmit. Az 50es évektől utálja a vidéki ember a komcsikat, persze a pesti is, kivéve a cselédeket.

Az összes ballipsi kapott 1 millió szavazatot, kevesebbet mint 2010ben. Mit fognak ezek visszaszerezni? Ugyanmá.

Ennyi szavazatot se fognak már kapni soha.

A vidéket a Jobbik szerezheti meg, ha nem b*ssza el. Vagy esetleg a Fidesz szakadhat szét idővel, de nagyon nehéz lesz a Fidesztől megszabadulni, mert egy nagyon pragmatikus párt.

kiszolgálja a multitőkét, a hazai tőkéseket, a felsőközéposztályt és a prolikat is - mégis hogy konkurálhatnának az ElQrók egy olyan kormánnyal aki 70ről 180ra emelte a minimálbért 8 év alatt? Vagy 22ről 47re a segélyt?

BiG74 Bodri 2018.04.29. 23:44:33

@arabok balrol:
Ne röhögtess már, sok esetben azt sem tudják, hogy akire szavaztak, az hova tartozik, nemhogy mi az, hogy komcsi. Nagyon egyszerű dolgok kellenek hozzájuk és azt a fityisztől megkapták, ennyi. Az ellenzék jelenlegi szintjén sem agyilag nem fogja ezt fel, és forrásokkal sem rendelkezik a kivitelezéshez. A jobbik sem.
Amúgy megtörhető a fityisz vidéken is.

HellsAngel 2018.04.29. 23:47:53

Nem digitalis bevandorlo, hanem digitalis migrans. Hasznaljuk ugy a nyelvet, hogy a videkiek is megertsek! Digitalisan migral a technologianak a Soros Gyorgy altal uralt nemzetkozi vizeire, ahelyett, hogy a meleg magyar akolban erositene meg a bastyainkat a brusszel ellen folyo veres harchoz.

putris72 2018.04.30. 00:26:35

@BiG74 Bodri: Sikerült is elolvasni ?Ha nem ,fuss neki megegyszer!

Brix 2018.04.30. 00:33:34

@putris72: Engem sem a baloldal, sem Sargentini, sem az előző kormányok tevékenysége nem érdekel, csak az igazság.... Viszont, azt látni kellene neked is , hogy Magyarországon rendszerszintű , intézményesített, tömeges korrupció van ... Hogyan lehetséges az , hogy Orbánnak az apja és a testvére is milliárdos állami megbízásokat nyer el? Nincs semmilyen összeférhetetlenség? A vejéről már ne is beszéljünk , aki már huszonévesen milliárdokat nyert el, szintén megkérdőjelezhető , rászabott tendereken...Ez erkölcstelen!

Sir Galahad 2018.04.30. 06:04:14

@BiG74 Bodri: Csak így tovább, meglesz a Fidesz 2/3 22-ben is!

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2018.04.30. 06:11:35

Plakátok tuti maradnak. Azon viszont csodálkozom, hogy nem kezdték el tömegesen az smst használni.
Volt ilyen hóviharban pár éve: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium”.

Milyen jó kis smst lehetne küldeni.
„Segítünk! II. kerületből afrikai migránsokat jelentettek. Ne hagyja el a gépjárművét ha migráns lát! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik migráns mentes gépjárműbe! Megvédjük a Sorostól. Belügyminisztérium”.

szupermodi 2018.04.30. 08:18:43

@arabok balrol: "A vidéket a Jobbik szerezheti meg, ha nem b*ssza el. "

Álom. Országos listán a Jobbik több, mint 19 százalékot szerzett, mégis a 106 egyéni választókerületből csak egyet nyert. Kérdezhetné a naiv fasz, hogy hogyan lehetséges ez, hát úgy, hogy átrajzolták a kerületeket. Budapesten is csak azért nyerhetett az mszp több helyen, mert itt már nem tudták hová rajzolgatni a határokat. Ennyi.

arabok balrol 2018.04.30. 09:13:02

@szupermodi: Nem most rajzoltak at, s nem is 3 hettel a valasztas elott mint Horn Gyulabaek.....

muhahaha

Persze lehet ere hivatkozni meg 20 evig csak a kutya le nem fossa

Európai téridő 2018.04.30. 11:27:07

Laci bá', örülhet, mert nagyon jók a kommentek is.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.30. 11:40:41

Orbán elavult médiaszemléletéről annyit, hogy több követője van a f@szbúkon mint szinte bármelyik más európai politikusnak

A magyar ugar internethasználatáról meg annyit, hogy az erősebbik közpmezőnyben van az EU-n belül, nagyjából Csehországgal egy szinten, lényegesen jobban áll mint pl. Lengyelország, és utcahosszal előzi Olaszországot:

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Internet_use_and_frequency_of_use,_2016_(%25_of_individuals).png

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.30. 11:53:00

"Amikor a nevezetes G-nap (2015. február 6.) után elpártolt tőle a Simicska-féle médiabirodalom, szorult helyzetében arra kérte a bizalmi embereit, hogy vásárolják föl a papír alapú sajtó vidéki hálózatait. "

Ez csak egy feltételezés. Már a G nap előtt szabadulni akart a tulaj a Népszabitól meg a többi még az átkosból rá maradt ballasztoktól. Csak nem kellettek azoknak, akiknek az érdekeit szolgálták, így lett szabad préda

_Neville 2018.04.30. 14:16:04

Csak csöndben megsúgom, vidéken is van ám internet. A budapesti agglomerációban meg pláne, ahol szintén tarolt a Fidesz, pedig nem épp szabolcsi zsákfalvak nyomortelepeire jellemző a lakosság összetétele. Egyszerűen sokak számára minden visszáság ellenére a Fisesz volt a kisebbik rossz az inkompetens ellenzékhez képest.

Zöldi László 2018.04.30. 14:31:58

@_Neville: Senkinek sem címezte a hozzászólását, valószínűleg azért, mert nekem szánta. Mire végigolvasta a bejegyzés nyomán keletkezett vitát, talán el is feledkezett arról, amit írtam. A megyei sajtóról szólván: "A négyszázezer eladott példány tartalma szerintem se döntötte el az országgyűlési választás sorsát, de a kétharmados győzelem megszerzését jelentős mértékben befolyásolta. Például a kistelepüléseken, ahová ellenzéki politikus alig tette be a lábát, és az ellenzéki médiumok példányai, szavai, képei alig jutottak el." Hátha ez a néhány sor azoknak is segít a gondolkodásban, akik arról vitatkoznának velem, amit állítottam, és nem arról, amit nem állítottam.

kolompar lole 1113 2018.04.30. 15:00:36

"A miniszterelnök mostani sikerének az is titka persze, hogy a vidéki digitalizáció felgyorsítását a választás utánra halasztotta. Ezt azonban már nem odázhatja tovább."

Eddig is volt falun internet, az rossz kifogás hogy valaki azért nem olvas híreket, mert nem 4G LTE, csak GPRS van lent. A hozzáállás, a belső igény hiányzik ezekből a redneckekből. Orbánhoz hasonló digitális parasztok, azt se tudják hol kell kinyitni az internetet. Ennek a digitális analfabéta generációnak előbb ki kell halnia hogy ne lehessen papíralapú lakájmédián behülyíteni a népet. Persze aki falusi és van esze, az már úgyis Londonban mosogat, fossa lefele hogy otthon mi történik a szemétdombon.

kolompar lole 1113 2018.04.30. 15:02:09

@_Neville:

"Egyszerűen sokak számára minden visszáság ellenére a Fisesz volt a kisebbik rossz az inkompetens ellenzékhez képest."

Na ez a baj hogy így képesek gondolkodni egyesek, hogy ha ad valaki 10 Ft-ot és ellop tőlem 1000-et, akkor az jobb mint aki nem ad semmit, de csak 100-at lop el. Számolni nem tudnak itt sokan. Pont egy fideSS szavazótábornyian.

kolompar lole 1113 2018.04.30. 15:04:37

@arabok balrol:

Horn Gyuláék a (valódi, nem orbán féle elcsalt) 2/3-ukkal nem akartak önmagukban kormányozni, felemelték a lécet 4/5-re. Ja, mert azok demokraták voltak, nem kommunista fdeszbűnözők.

nick papagiorgo 2018.04.30. 15:55:21

Már kifejtettem többször:
a fideszes médiafölény (ha van, a mértéke a szerzője szerint is kérdéses) egy ADOTTSÁG.
Ez a választások előtt is megvolt. A választáson részt vevő pártok erről tudtak. Nem tettek ellene semmit.

Ezen rugózni kb olyan, hogy ha Magyarország focicsapata indulna egy EB-n vagy VB-n, akkor azt mondaná, hogy "nem igazság, hogy nekünk Németországgal, Portugáliával stb. stb. kell játszani, amikor ott sokkal több pénz jut focira, sokkal nagyobbak az országok, jobb játékosaik vannak, nem csoda, hogy legyőznek stb. stb. Az lenne a méltányos, ha mi eleve 1-0-ról vagy netán 2-0-ról indulnánk, így kiegyenlítve az esélyeket".

Pofázás helyett inkább el kéne gondolkodni azon, hogy 1. miért lett ez így 2. azon, hogy mit lehet tenni ellene. Mert ha nem, a 2022-es választás hajszálra ugyanolyan lesz, mint a 18-as, a 14-es vagy akár a 10-es.

Aztán hallgathatjuk megint, hogy "persze, mert a médiafölény, meg az izébizé, illetve legegyszerűbb, hogy "csaltak".

Jó reggelt.

nick papagiorgo 2018.04.30. 16:26:51

Ha a médiapolitkát értékeljük:

a 98-2002 közötti Orbán-kormány ezt alulértékelte. Azt gondolta, hogy ha "jól mennek a dolgok" (mármint legalábbis szerintük) az önmagában elég a győzelemhez. Akkoriban nem voltak önálló médiumaik, amik ezt harsogták volna ezért (is) veszítettek.
Orbán ezt felismerte. Felsimerte azt a tényt, hogy a média a győzelemhez ESSZENCIÁLIS. Nekilátott a saját médiáját megalpítani, HírTv, Heti Válasz, stb. stb. Terjeszkedett. Habár maga nem egy Faceook-fan, van FB-oldala, egyebe, amit persze (mint minden más vezető politikusé) a stáb szerkeszt, de van. Orbán "ott van" a médiában.

Vele ellentétben az ellenzék mintha fordított utat járna be: az MSZP eladta a Népszabadságot, amit aztán a vevő (Pecina) beszántott. Ugyanez történt kb az összes "vidéki lappal", amelyek 2002 előtt mind kb a baloldal, ill Axel Springer tulajdonában voltak, de mivel veszteségesek voltak, eladták őket, a Fidesz(közeliek) meg megszerezték. Ez ugyanolyan esszenciális hiba volt, mint a fideszé korábban.

Az, hogy most a Fideszé a közmédia, mellékes, mivel a közmédia mindig azé, aki kormányon van, tehát Gyurcsány ideje alatt az ő s..t nyalták, most meg Orbánét. Ezen kár rugózni. A közmédia csak egy hasznos eszköz a kezében, de most már a Fidesz tényleg kiépített egy olyan médiabirodalmat, ami a közmédia nélkül is megáll. Hogy mennyire meg, azt az bizonyítja, hogy még Simicska "lázadása" (aki elvitte a fideszközeli média egy jó részét) is csak lukat tudott ezen ütni, de fordítani nem tudott rajta.

De ezek mind elemi dolgok. Ha párt vagy és győzni akarsz, ezt "így kell csinálni". Ha nem hirdeted, hogy Te milyen f...a vagy, akkor hiába az eredmények, nem érdekel senkit (mint ahogy a legfinomabb hamburgert se veszik meg, ha nem tudják, hogy az a legfinomabb, ill. hogy hol lehet kapni).

Egy a lényeg, a média (és annak mindenféle ága) szerepét Orbán a saját kenyerén megtanulta, az ellenzék meg mintha elfelejteni látszana mindezt.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.04.30. 16:52:46

@kolompar lole 1113: "Orbánhoz hasonló digitális parasztok, azt se tudják hol kell kinyitni az internetet."

Nem értem, hogy miért tekintik ezt a fővárosi ellenségiek alapigazságnak. Miért lenne egy nem a fővárosban élő ember elmaradott? (Mellesleg miért is lenne a fővárosi ember okos?)

Billy Hill 2018.04.30. 18:54:33

@Androsz: Te ezt nem érted! Az interneten csak valós infók vannak, szemben az M1 hazugságaival! A neten nincsenek chemtrail elméletek, nincs Alex Jones-nak műsora, nincsenek UFO-hívőknek és oltáselleneseknek FB-csoportjai stb. Csakhogy a vidéki szerencsétlen megtévesztett lakosság meg van fosztva az internet igazmondásától... Különben minden más lenne, felvilágosulnának egyből, na ezt nem akarja a disznófejű nagyúr, ezért zavarja a netet, mint elődei a SZER-t!

Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem! 2018.04.30. 19:05:06

Orbán digitális bevándorló, akcentussal beszéli a számítástechnika nyelvét.

Olvasni ezt egy olyan rendszerben, ahol a blogger lényegében egy átlag felhasználó. Egy webes felületen írhatja meg a posztjait, és publikálhatja őket.

Majd ha a médianapló blog egy saját fejlesztésű CMS-en lesz, akkor lehet elkezdeni mások informatikai tudásét kritizálni... Addig ez csak vihar a rendszer felszínét kapirgáló felhasználócskák között. Ahol az a többlettudás, hogy látsz két olyan gombot, amit a másik nem :)

BiG74 Bodri 2018.04.30. 19:53:17

@Sir Galahad:
Egyszerű vagy, mint egy faék. Jelenleg sem azért tarolt vidéken a fityisz, mert valaki az ellenzékből kimondta, hogy arrafelé könnyen lehet egyszerű eszközökkel irányítani az egyszerieket. Hanem mert megcsinálta. Az ellenzék meg nem élt az ezekkel az eszközökkel, és egyre kevesebb az esélye arra is, hogy megtegye. Senkit nem nézek le azzal, ha kimondom, hogy vidéken a kiosztott tízezer forintok, tűzifa, közmunka a fityiszesek cégeinél, a gyűlölet szítása olyanok ellen akiket soha nem is láttak többet hozott azoknál akik a fészbukra azt is felteszik, mikor mekkorát szartak, és az internet a játékok, a könnyen letölthető filmek, és a youtubos ökörvideók mekkája. Akinek nem inge ne vegye magára, de azért ne heroizáljuk a bezárkózott vidéki lakosságot, melyet a hatalom úgy forgat, tör meg, tölt fel tetszőleges tartalommal, ahogy akar.
Az internet használat amúgy sem jelent automatikusan intelligens gondolkodást.

conchita wurst 2018.04.30. 20:02:48

@BiG74 Bodri: A vidék tizenéve full narancs. Az volt a migricek előtt is meg a Fidesz média előtt is.

A Fidesz a legnépszerübb párt 2007 óta. Szóval tökre értem h a lippsik soxorosan bukott vezetői szeretik a kifogásokat, s persze tényleg nehéz állampárti múlttal azzal szembenézni, hogy már az ellenzéknek sem a vezetői, s többé nem is lesznek, de ezt hívják evolúciónak.

Aki kormányon és ellenzékben is csak hazudozni tud - még magának is - arra ez vár.

Zöldi László 2018.05.01. 10:33:44

@nick papagiorgo: Köszönöm figyelemre méltó hozzászólását. Külön írtam róla, megtalálható a Blog.hu-n. Üdvözlöm.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.05.01. 20:07:20

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: @_Neville: @Zöldi László: @nick papagiorgo: @Billy Hill: @Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem!: @BiG74 Bodri:
Most jut eszembe: az elmaradottságnak miért szinonimája a címben a bevándorló? A mostanában érkező bevándorlók zöme képzett ember, informatikus, orvos, akik interneten tartják a kapcsolatot az otthoni bunkerekkel. Hát értitek ti ezt?

kolompar lole 1113 2018.05.02. 10:23:35

@Androsz:

"Miért lenne egy nem a fővárosban élő ember elmaradott? (Mellesleg miért is lenne a fővárosi ember okos?)"

Erre a választás(i csalás) megadta a választ.

kolompar lole 1113 2018.05.02. 10:25:37

@Billy Hill:

Pontosan! A chemtraileseket a fideSSbirkák soraiban kell keresni. Pont az ilyen IQ0 parasztokra utaznak, 10k-s böbicsekkel, utaztatós kényszerszavaztatással, románoknak szavazójog adásával csalják el folyamatosan a választásokat. Mert ez a birkanép hagyja, mint Orbán faterjának kékcédlás csalását.

kolompar lole 1113 2018.05.02. 10:27:15

@BiG74 Bodri:

"Az internet használat amúgy sem jelent automatikusan intelligens gondolkodást."

Mint ezt dajcstomika internetidióta példája is mutatja.

kolompar lole 1113 2018.05.02. 10:29:30

@Androsz:

Először mindig az okosok szedik a sátorfájukat, nálunk is a magyarság legjobbjai mentek Londonba. Itthon csak az maradt aki sehova máshova nem jó. És nem vagyunk annyira különlegesek hogy pont a migriknél ne ugyanígy legyen. Csak ők már ott tartanak, hogy a helyi hülyék is útra keltek. Na azokat már géppuskával kéne várni.