Médianapló

Médianapló - Adható-e szekunda árpádsávozó politikusoknak?

2018. április 23. 10:49 - Zöldi László

Lendvai Ildikó gyakran jelenik meg a nyilvánosság fórumain. Hol a benne lakozó politikus véleményét firtatják az újságírók, hol a Népszava szombati publicistájaként fejti ki az álláspontját. A napilap legutóbbi számában az egy héttel korábbi százezres tüntetésről tűnődött. Azt írta a szintén felvonuló jobbikosokról, hogy nehezére esik „összeborulni” velük, mert „az árpádsávos zászlókat a Jobbik kamaszkorában a vészkorszakot idézve választották ki maguknak a sok történelmi zászló közül”. Ódzkodását megértem, történelem szakos tanárként azonban nyugtalanít a történelemtanár végzettségű politikus kijelentése.

Értelmezésem szerint a vészkorszak tágabb értelemben azt jelenti, hogy a két világháború között a magyar állam mintegy 300 jogszabályt hozott a hazai zsidók ellen. Szűkebb értelemben azt, hogy 1938-tól egyre szigorúbb törvényekkel korlátozta az életterüket. Legszűkebb értelemben pedig azt, hogy a német megszállás után magyar csendőrök és vasutasok közreműködésével vagoníroztatta be a vidéki zsidóságot. Az eredmény 438 ezer magyar állampolgár halála. A deportálás 1944 közepéig tartott, vagyis amikor a nyilasok átvették a kormányrudat, október közepén, a zsidóság Budapesten kívüli része gyakorlatilag megsemmisült. Az árpádsávos zászló tehát „csak” a legeslegszűkebb értelemben, a fővárosi gettók népének idézhette a vészkorszakot.

Nem ez az első alkalom, hogy ama bizonyos zászló szóba került a nyilvánosság fórumain. 2007. március 5-én jegyeztem föl a Médianaplóba, hogy a The Times című londoni újságban interjú jelent meg a magyar miniszterelnökkel. Gyurcsány Ferenc ezt találta mondani: „Az ország demokratikus többsége számára az árpádsávos zászló a magyar nemzetiszocialisták jelképe, amely alatt több százezer zsidót hurcoltak Auschwitzba.” Azt fejtegettem, hogy 1944 késő tavaszán és kora nyarán azért nem szállíthatták árpádsávos zászlókkal fellobogózott marhavagonokban Auschwitzba a vidéki zsidóságot, mert az országunkat megszálló Hitler nem tartotta elég megbízhatónak Szálasiékat, és inkább Horthy segítségével mozgósította az államgépezetet. Ez nem mentség persze a nyilasoknak, akik 1944. október 16-tól 1945. február 13-ig immár államosított árpádsávos zászló alatt gyilkoltak halomra a fővárosban élő zsidókat.

Most viszont zavarba hozott, hogy Lendvai Ildikó Gyurcsánynál valamivel árnyaltabban fogalmazott. Ha én tanultam meg rosszul a magyar történelmet, akkor bizony ki kéne javítani a miniszterelnöknek 2007-ben adott szekundát. 

komment
süti beállítások módosítása