Médianapló

Médianapló - Orbán és a megyei napilap

2018. április 20. 10:50 - Zöldi László

A választási győzelem óta mondott ezt-azt. De csak ma reggel fogalmazta meg részletesen az álláspontját a Magyar Rádió stúdiójában. Bizonyára vitatkozunk az elképzeléseiről, most inkább egy mellékesnek látszó megjegyzését emelem ki: „A falu legutolsó házába is százszor, ezerszer el kell juttatni azt, amit gondolunk.” A úgynevezett migránsveszélyt tehát, amelyre a választási kampányt építette. Be is jött neki.

Voltak hozzászólók, akik szerint tévedtem, amidőn a kétharmadot a Fidesz kisfalvakban kifejtett tevékenységének tulajdonítottam. Annyiban igazuk van, hogy a kormánypárt Budapest kivételével minden településtípusban győzött, kampánya mégis a csekély lélekszámú községekben hatott átütő erejűnek. A magyarázat Orbán Viktor és a magyar falu bensőséges viszonyában keresendő. A szűkebb pátria lapjának mindig szívesen adott interjút, és a Fejér Megyei Hírlapban gyakran beszélt Felcsútról is. Nem nehéz feltételezni róla, hogy ismeri a falu legutolsó házában élők helyzetét. Nem dobja fel őket a pénz, ezért minden állami gesztusért (tűzifáért, Erzsébet-utalványért, nyugdíj-emelésért) hálásak. Különösen akkor, ha a kormányzat a közszolgálati Magyar Rádió és Magyar Televízió után megszerezte a megyei napilapokat is.

Lehet persze azon kajánkodni, hogy a XXI. században olyan miniszterelnököt fogtunk ki, aki digitális bevándorolt, ha úgy tetszik: maga is migráns. Anyanyelvi szinten kétségkívül nem beszéli a számítástechnika nyelvét, azzal azonban tisztában van, hogy a világtól elzárt emberek számára mit jelentenek a megyei napilapok. Bár a rendszerváltás óta elvesztették a példányszámuk kétharmadát, és már „csak” 400 ezerben jelennek meg, a fiatalok nem is nagyon olvassák, az idősebbek azonban még mindig az elsődleges hírforrásuknak tekintik őket, elhiszik például minden sorukat.

Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején, 1999. július 1-én ezt nyilatkozta: „Gratulálok a Fejér Megyei Hírlapnak és mindenkinek, aki Székesfehérváron a nyilvánosságban dolgozik. A gratuláció alól csak kevesen kivételek, de ők tudni fogják majd, hogy rájuk gondoltam.” Emlékszik ama mozdulatra, mellyel szülei és nagyszülei lapozgatták a megyei újságot, és nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy felötlött benne, hogy a látszólag elavult médiafogyasztási szokás még mindig felhasználható egy választási kampányban. Ráadásul már tizenkilenc éve is tudta, hogy mihez kezd a nyilvánosság okvetetlenkedő képviselőivel, ha kétharmados hatalmában áll korlátozni őket.  

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813851100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.04.21. 06:56:28

" az idősebbek azonban még mindig az elsődleges hírforrásuknak tekintik őket, elhiszik például minden sorukat" - vajon ez mennyire igaz? Woodstock korosztálya 70 éves, ennyire feledékeny lenne ez a korosztály?

Ha nem tévedek, 1973-ban jelent meg az Illéséktől a Miért hagytuk, hogy így legyen? című számuk, aminek egyik szakasza így szól: El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így, / El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít, / El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra, / El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa,

A falvak lakosainak nagyjából a 70 százaléka szavazott, köztük fiatalok is, akik nem olvasnak újságot.

Európai téridő 2018.04.21. 08:09:13

@Drizari: A strófa harmadik sora a vidéki idősebbekre is vonatkozik, ezek szerint nem úgy, ahogy te szeretnéd. Esetleg pont az bosszulta meg magát, hogy a pesti ficsúrok, kékharisok és konzumidióták az ellenkezőjét hitték a nagy és máig szinte folyamatos modernség-mániájuk közepette.

vergyula 2018.04.21. 08:12:42

@Drizari: Igen, Levente már 73-ban megmondta a frankót, de ettől még nem biztos, hogy sikerült jelentősebb változást előidéznie az agyakban. És nem minden 70 éves volt hippi. És a hippik is tudnak kispolgárrá öregedni. A megyei napilapok feletti uralom, és bennük a kormány véleményének határtalan sulykolása nem a 2/3-ot előidéző csodafegyver, csak egy tégla a kampány házában. Mondjuk elég nagy, és erős tégla. Valószínűleg enélkül is nyert volna a Fidesz, de a különbség azért jó látható lenne. Ha a köztévé, közrádiók, TV2 hatását is ignorálni lehetett volna, tán még a győzelmük is veszélybe kerül.

Off: Azért (is) szeretem ezt a blogot, mert az egész bejegyzés elfér a monitoron. :)

Netuddki. 2018.04.21. 08:35:57

Pont ezen a blogon említettem régebben, még a választások előtt, hogy jó pár hétig "ingyen" dobálták be a megyei lapot, amit természetesen nem fizetünk elő. Választási csalás.

A kampány alatt meg a lokál nevű fideszes reklámkiadványt is bedobálták. Az április 5.-i "számot" most halásztam ki a kukából. A címlapon:
orbán viktor: nekünk Magyarország az első
Itt a bizonyíték: simlicska már pártokat vásárol vonának
Tovább dagad a Jobbik korrupciós botránya
Az oligarcha pénzéből fényűzésre is jut a jobbikosoknak
czeglédi ügy: gyurcsányéknál landolt a lopott pénz
hajdú péter: nem szeretném, hogy bevándorlók lepjék el Magyarországot

Egyértelműen választási csalás, hűtlen kezelés. Lehet a lokált mégis elrakom, hátha még egyszer bizonyítéknak jó lesz.

Szóval, a mini elnök újra csalással maradt a hatalomban. Egy utolsó tolvaj bűnöző, nem más, szégyen Magyarországra nézve, hogy egy ilyen mini elnöke van. Sajnos, felelős értelmiséginek róla máshogy nem lehet, és szabad említést tenni! Nincs ebben semmi gyűlölet, csak szomorúság, hogy 2.6 millió légy nem tévedhet...

pioneer2016 2018.04.21. 09:16:23

Sajnos a csalás és a hamis propaganda mellé, még hozzájárult a győzelméhez az embereknek juttatott bözsiutalvány és a rezsipótlás. Így együtt nyert újra 2/3-ot. A baj ezzel az, hogy egyre több energiába és pénzbe kerül orbán hatalomba maradása. De sajnos ezt mind mi fizetjük.

blah 2018.04.21. 12:41:50

ebben benne van minden. a program a migránsok, a célközönség a falu.