Médianapló

Médianapló - Mellébeszéltek-e az ellenzéki vezetők?

2018. április 16. 09:16 - Zöldi László

Hivatalosan február 17-én kezdődött a választási kampány. Az ellenzéki politikusok nyakukba vették a lábukat, és végigjárták az országot. Kétségkívül kampányoltak, majd’ belegebedtek, mégis az a benyomásom, hogy amit három év és tíz hónap alatt elmulasztottak, azt aligha lehetett nem egészen két hónap alatt bepótolni. Ez persze az egyéni véleményem, és vagy elfogadja az olvasó, vagy nem. Van azonban egy módszer, amely tárgyilagosabb következtetést tesz lehetővé.

Összegyűjtöttem néhány mondatot a február 17. és április 8. közti megnyilatkozásokból, talán érdemes a kétharmados Fidesz-győzelem tükrében szemlélni őket. Íme Szél Bernadett: „Le akarjuk váltani a kormányt, jobban, mint bármelyik párt.” (ATV, 02.17.) Vona Gábor: „A Fidesz az összeomlás szélére jutott.” (Index.hu, 02.20.) Gyurcsány Ferenc: „Több mint kétszer annyi szavazónk van, mint az MSZP-nek.” (FüHü.hu, 03.16.) Karácsony Gergely: „A kormányt le lehet váltani balról.” (Népszava, 03.19.) Hadházy Ákos: „Határ a csillagos ég.” (ATV, 04.08.)

Vajon az LMP társelnöke csakugyan le akarta-e váltani a kormányt, ráadásul egyedül? A sors iróniája, hogy vezetőtársa még a szavazás napján is a csillagos égről álmodozott. Becsületére válik, hogy még aznap este bejelentette a lemondását. Vajon a Jobbikot elnöklő Vona Gábor miből gondolta, hogy az összeomlás szélére jutott a Fidesz? Igaz, ő is lemondott, sőt kivonult a politikából. A Demokratikus Koalíció politikusai végigkampányolták az országot, hogy félmillió szavazójuk van, sőt elnökük még ezt is überelte, mondván: „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.” (FüHü.hu, 03.16.) Ehhez képest a DK 308068 szavazatot kapott, még a felét sem az MSZP 682602 voksának. Sőt Gyurcsány Ferenc sikerként könyvelte el, hogy pártja az országgyűlési mandátumok számát megkétszerezte, ezért nem is mondott le. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje se távozott a politikából, holott április 8-án bebizonyosodott, hogy balról nem lehet megnyerni a választást. Az MSZP utoljára 1990-ben kapott még ennél is kevesebbet: 534898 voksot.

Tisztában vagyok azzal, hogy a potenciális szavazókban tartani kellett a lelket. Azzal mégsem lehet kampányolni, hogy nincs esélyünk a győzelemre, ezért jobban tennénk, ha csak a Fidesz kétharmadát próbálnánk megakadályozni. De utólag azért eltűnődhetek: vagy az említett politikusok elemzőképességével volt baj, vagy a nyilvánosság előtt nem bontották ki a valóság minden szeletét.   

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4413837982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.16. 10:14:37

A liberális pártok nagy esélye lett volna, ha a MSZP-DK ellen politizálnak eleve. Jó sok mindent rájuk lehetett volna húzni, csakhogy a Párbeszéd árulása - már a második ugye - mutatja, hogy sokan még mindig az MSZP-ben látják a megmentőt a liberálisok között. Mint pl. Hadházy is. A baloldal bukovári, ezt fel kell fogni, mert hosszabb távon így a liberók is mennek a levesbe evickélni. A baloldal tökéleset taktikával szorította ki a kis pártokat. A Jobbik is mindent megpróbált, csak a baloldal keresztbe tett, azaz csesztek visszalépni vidéken a Jobbik javára.
Az okok a finanszírozás eltérő eredete. A baloldalt nehéz elhini, hogy a Fideszen kívül más támogatná. Az Együttet meg senki. Az LMP valahogyan elvan, talán ők az egyetlen saját lábon álló ellenzéki párt. A Jobbik mögött Simicska van/volt. A Momentum meg egy tipikusan amerikából felépített szervezet, ez már a Nolimpia óta látszik. Ezek miatt nem tudtak összefogni, mert máshonnan jött a pénz és a gazdák érdekei különbözőek.

LAM 2018.04.17. 01:29:04

Több helyen írtam már, hogy Botka célja volt az egyetlen működőképes cél: erőből lenyomni a baloldalt és a választás előtt majd a kormányváltást akaró szavazók hozzá csatlakoznak. A baj csak az, hogy ehhez nem voltak meg az eszközei: se programja, se bázisa, se intellektuális háttere (nem személyesen neki, bár valószínűleg neki se, hanem a kampánystábnak).

Ettől kezdve az egyetlen helyes taktika a szavazatmaximálás volt. A kormányváltásra semmilyen reális esély nem volt, akkor sem, ha szereztek volna 101-102 mandátumot. 4 párt nem tudott volna együtt kormányozni.

A Jobbik választotta a legjobb taktikát, hogy sehol nem lépett vissza. Nem véletlen, hogy ők érték el a legjobb eredményt, nem csak abszolút értelemben, hanem a várakozásokhoz képest is.

Az LMP pedig óriási hibát követett el azzal, hogy elkezdett alkudozni - vagy legalábbis a látszat ez volt. Ha az LMP végig következetesen tartja magát a teljesen önálló induláshoz, szerintem jóval jobb eredményt ér el. Még az is lehet, hogy az MSZP-ből elszivárgó szavazókat felszívva az MSZP-t 10 százalék alá löki és ezzel megnyitja az utat egy 2022-es megerősödéshez. De ha az LMP tárgyalni kezd Karácsonnyal, miért hagyták volna ott?

gigabursch 2018.04.17. 06:21:15

Mêg az is csoda, hogy ennyien szavaztak a balosokra.
A Jobbik ellen brutális kormánykampány ment minden fronton, a Jobbik igyekezett is úriember maradni. Ennyire futotta. Ez nem rossz, csak sajnos kevés.
Az LMP meg meghasonlott önmagával. Mindkét elnöke magbukott.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.17. 08:27:20

Ma már csak az MSZP és a DK a gátja annak, hogy a Fideszt lecsérljük.
Amíg ők aktívak, addig a Fidesz nyer.

Nem beszélve Gyurcásnynak arról a szívességéről, hogy bloggereik, és tagjaik önként csinálják ki az LMP-t és Momentumot, az összefogás gátjainak beállítva őket.

Abból a hibás tézisből kiindulva, hogy a jobboldalt (jobboldali Fidesz szavazókat) le kell győzni. Mindezt a Jobbikkal.

Csak a hülye nem látja, hogy GYurcsányék elutasítottsága ma is a legnagyobb, és az MSZP-é is kétszer akkora mint a Fideszé. Azaz potenciálisan éppen Gyurcsány és az MSZP puszta léte a garancia arra, hogy maradjon a Fidesz, és elmenjenek az emberek szavazni.

VáradiJános 2018.04.17. 09:14:54

@Rettegek mert ballib vagyok: ne cseszegesd a dk főpapját, mert mindjárt itt terem tagapatkány az új nickjén és kapsz az arcodba!

werinter 2018.04.17. 11:24:05

@gigabursch: Orbán egyértelművé tette, hogy már nem a "bal"oldal, hanem a Jobbik a legnagyobb ellensége a pártjának.
És igaza is lett. A "bal"oldal szépen felemésztette önmagát, 4 év múlva még kevesebben fognak rájuk szavazni az biztos. Főleg igaz ez a "múmia-baloldalra", tehát a régi pártokra, mint az MSZP és a Gyurcsány féle DK.
Igazából ha létrejönne egy hiteles, VALÓBAN bal oldali ÉRTÉKEKET valló párt akkor, amely képes lenne megnyerni minden balos szavazót az nem ártana már. Azért valljuk be az nem normális, hogy egy országban kizárólag jobb oldali (legalábbis magukat annak valló) pártok vannak.

Flankerr 2018.04.21. 10:46:18

Egyedül Vona volt realista, tudta hogy kell egy váltópárt, és arra ő vastagon a legesélyesebb.

morph on deer 2018.04.25. 20:26:58

@LAM:
“A baj csak az, hogy ehhez nem voltak meg az eszközei”

- Sem a hitelessége!
Azért ne felejtsd el, hogy a Botka önként és dalolva részt vett mindenben ami MSZP-s, addig a pontig, amíg nem választották újra választmányi elnöknek!

Na akkor hirtelen “megvilágosodott”, mint akinél Tiborcz szerelt világítást.
Ennyit Botkáról.
Vagy az egész opportunista csapatról, ha már...