Médianapló

Médianapló - Mellébeszéltek-e az ellenzéki vezetők?

2018. április 16. 09:16 - Zöldi László

Hivatalosan február 17-én kezdődött a választási kampány. Az ellenzéki politikusok nyakukba vették a lábukat, és végigjárták az országot. Kétségkívül kampányoltak, majd’ belegebedtek, mégis az a benyomásom, hogy amit három év és tíz hónap alatt elmulasztottak, azt aligha lehetett nem egészen két hónap alatt bepótolni. Ez persze az egyéni véleményem, és vagy elfogadja az olvasó, vagy nem. Van azonban egy módszer, amely tárgyilagosabb következtetést tesz lehetővé.

Összegyűjtöttem néhány mondatot a február 17. és április 8. közti megnyilatkozásokból, talán érdemes a kétharmados Fidesz-győzelem tükrében szemlélni őket. Íme Szél Bernadett: „Le akarjuk váltani a kormányt, jobban, mint bármelyik párt.” (ATV, 02.17.) Vona Gábor: „A Fidesz az összeomlás szélére jutott.” (Index.hu, 02.20.) Gyurcsány Ferenc: „Több mint kétszer annyi szavazónk van, mint az MSZP-nek.” (FüHü.hu, 03.16.) Karácsony Gergely: „A kormányt le lehet váltani balról.” (Népszava, 03.19.) Hadházy Ákos: „Határ a csillagos ég.” (ATV, 04.08.)

Vajon az LMP társelnöke csakugyan le akarta-e váltani a kormányt, ráadásul egyedül? A sors iróniája, hogy vezetőtársa még a szavazás napján is a csillagos égről álmodozott. Becsületére válik, hogy még aznap este bejelentette a lemondását. Vajon a Jobbikot elnöklő Vona Gábor miből gondolta, hogy az összeomlás szélére jutott a Fidesz? Igaz, ő is lemondott, sőt kivonult a politikából. A Demokratikus Koalíció politikusai végigkampányolták az országot, hogy félmillió szavazójuk van, sőt elnökük még ezt is überelte, mondván: „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.” (FüHü.hu, 03.16.) Ehhez képest a DK 308068 szavazatot kapott, még a felét sem az MSZP 682602 voksának. Sőt Gyurcsány Ferenc sikerként könyvelte el, hogy pártja az országgyűlési mandátumok számát megkétszerezte, ezért nem is mondott le. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje se távozott a politikából, holott április 8-án bebizonyosodott, hogy balról nem lehet megnyerni a választást. Az MSZP utoljára 1990-ben kapott még ennél is kevesebbet: 534898 voksot.

Tisztában vagyok azzal, hogy a potenciális szavazókban tartani kellett a lelket. Azzal mégsem lehet kampányolni, hogy nincs esélyünk a győzelemre, ezért jobban tennénk, ha csak a Fidesz kétharmadát próbálnánk megakadályozni. De utólag azért eltűnődhetek: vagy az említett politikusok elemzőképességével volt baj, vagy a nyilvánosság előtt nem bontották ki a valóság minden szeletét.   

8 komment
süti beállítások módosítása