Médianapló

Médianapló - Baló stúdiójában mit keresett Karácsony, Szél és Vona?

2018. április 06. 09:18 - Zöldi László

Vajon a pályakezdő újságírók tudják-e, ki az a Baló György? Tudják-e, hogy a nagy öregek (Szepesi György, Vitray Tamás, Szilágyi János, Mester Ákos) közül ő az egyedüli, akitől még tanulni lehet a kérdezés mesterségét? Igaz, hogy műsorát az RTL Klub az éjfél körüli sávba dugta, aki azonban nem retten vissza a gondolkodástól, annak érdemes vállalni a szakmai továbbképzést.

Tegnap este 11 és 12 között a Magyarul Balóval című műsorban három ellenzéki miniszterelnök-jelölt vendégeskedett. Az MSZP-Párbeszédet képviselő Karácsony Gergely 1975. június 11-én született, az LMP-s Szél Bernadett 1977. március 9-én, a jobbikos Vona Gábor pedig 1978. augusztus 20-án. A rendszerváltás táján még általános iskolások voltak, majd útjuk három különböző irányba vitte őket. Ideológiájuk lefedi a magyar társadalom három mértékadó irányzatát. Ők már digitális bennszülöttek, akik akcentus nélkül beszélik a számítástechnika nyelvét. Ezzel magyarázható, hogy könnyen alkalmazkodtak Baló György műsorvezetéséhez. A veterán riporter ugyanis két lábon járó, barátságosan szigorú, tanárbácsis számítógép.

Olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni. S ha a beszélgetőpartnerek nagyon akarják, az egyszavas feleleteket még 55 másodpercnyi értelmezéssel egészíthetik ki. Ez fele annyi, mint amennyi idejük volt egy nappal korábban Pikó Andrásnál, egy másik miniszterelnök-jelölti vitában. A két percbe belefért az egyrészt-másrészt, ám az egypercesekben nem lehet mellébeszélni. Baló például azt firtatta, hogy ha április 8-án szűken nyer a Fidesz, vajon az ő pártjuk elfogadja-e Orbán Viktor koalíciós ajánlatát. Ez volt az a pillanat, amidőn az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek agyán átvillant, hogy amit felelnek, azt egy életre rögzíti az a fránya technika, és visszakereshető lesz. Ki határozottan, ki némi tusakodás után nemmel válaszolt.

Az egy nappal korábbi asztaltársaságból most hiányzott Gyurcsány Ferenc. Talán azért, mert őt nem nevezte pártja, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltnek. Hiányzott Szigetvári Viktor is, aki viszont a negyvenévesek nemzedékéhez tartozik, de olyan kis pártot képviselt volna, az Együttet, amelynek esélye sincs a kormányalakításra. Hiányzott a késő huszonéves Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is. Neki azonban van még tíz munkás esztendeje, hogy beleizmosodjon a politikába. Nekem azért nem hiányoztak tegnap este, mert nélkülük pergősebb, ha úgy tetszik: balósabb lett a választási műsor.

25 komment
süti beállítások módosítása