Médianapló

Médianapló - Ha Orbán gubózik, akkor Gyurcsány gumózik?

2018. április 04. 07:56 - Zöldi László

Az Index napok óta faggatja a választási listavezetőket. Tegnap Gyurcsány Ferencet szólaltatta meg, aki ezt találta mondani: „Aki a közvélemény-kutatások alapján politizál, az zörög, mint kiszáradt mákgumó az őszi szélben.” Kijelentése több évtizedes emléket idézett föl.

A szüleim nyaranként nem tudtak velem mit kezdeni, kiadtak hát a kalocsai nagyanyámhoz. Nyitott ablaknál aludtam a Rokkant-telepi típusház leghátsó szobájában, és éjszakánként furcsa zörej borzongatott a konyhakertből. Kétsornyi mákszár lengedezett a szélben, karácsonykor a megdarált szemekből lett a bejgli. Ha pedig esténként nem jött álom a szememre, kaptam egy bögre „mákos” teát. Ősi gyógymód a rakoncátlankodó gyerekek lenyugtatására. Igen ám, csakhogy nyáron még zöld a mák tokja, és belül tejszerű nedvben úsznak a szemek. Aligha zörög. Gyurcsány tehát pontosan fogalmazott, amidőn az őszi szélről beszélt.

Lehetséges, hogy az emlék nem is nyári, mint inkább szeptemberi vagy október eleji, amikor még nyitva lehetett hagyni az ablakot? Ráadásul a mákszár kiöblösödését nem gumónak mondták Kalocsán, hanem gubónak. Elképzelhető, hogy különbség van a dunántúli politikus és az alföldi újságíró nyelvjárása között? Elvégre gumó nemcsak lent, a gyökéren található, hanem fönt, a szár megvastagodása is lehet. Eme értelmezést cáfolja, hogy a pápai Gyurcsány Ferenchez hasonlóan Orbán Viktor is dunántúli gyerek, ő viszont gubózik. 1994. március 5-én ezt nyilatkozta az Észak-Magyarország című miskolci napilapnak: „Aki arra törekszik, hogy mindig népszerű legyen, az előbb-utóbb kiürül, és úgy fog zörögni, mint az üres mákgubó.”

Azt is jelezte, hogy a választásra készülve megháromszorozná az országgyűlési mandátumok számát, „maximális cél pedig a csillagos ég”. Az utókor már tudja, hogy a Fidesz kis híján kiesett a parlamentből. A kimondatlanul is tőle idéző Gyurcsány Ferenc nem először élt az allúzió (utalás, rejtett célzás) eszközével. Leggyakrabban emlegetett mondatának, az őszödi beszédből való „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” szállóigének szintén van előzménye. Eredetileg Örkény István vetette papírra, akinek jegyzetét így olvasta föl 1956. október 30-án a Szabad Kossuth Rádió bemondója: „Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, minden hullámhosszon.”

Lehetséges, hogy a rejtett célzás hevében valaki félreolvasta az idestova negyedszázados Orbán-szöveget, és az Index-interjúban a gumó helyett gubót kellett volna mondani vagy írni?  

1 komment
süti beállítások módosítása