Médianapló

Médianapló - A túlélés ára

2018. április 03. 10:18 - Zöldi László

A pesti Palotanegyed egyik kiöblösödésében bújt meg a Cirkogejzir. Gyakran fordultam meg benne, leginkább dokumentumfilmek kedvéért. Néhány éve elköszöntem a Józsefvárostól, majd utánam költözött a mozi is. A Duna-parton rendezkedett be, az úgynevezett Fehér Ház tőszomszédságában. Már nem is annyira dokumentumfilmeket vetít, mint inkább művészfilmeket. Tegnap például a Volt egyszer egy Németország címűt. Az első percek után beugrott az összehasonlítási lehetőség.

2001-ben Szabó István forgatta a Szembesítés című filmet Furtwänglerről, a világhírű német karmesterről, aki Hitlernek is vezényelt. A második világháború után őt kíméletlenül kihallgató amerikai tiszt tolmácsát, David Wills hadnagyot egy fiatal német színész, Moritz Bleibtreu játszotta. Azért került a civilben biztosítási nyomozó mellé, mert a náci Németországból időben elmenekült az Egyesült Államokba. A tavaly forgatott és Sam Garbarski rendezte filmben szintén David a neve, ezúttal azonban egy fehérnemű-kereskedő dinasztia egyedül életben maradt sarja, aki a Bermann-család elfekvő raktárkészletét próbálja elsózni Frankfurtban és környékén.

Hasonlóképpen holokauszt-túlélő embereivel vasutas- és postás-telepeket keres föl, hogy a rosszul öltözött asszonyok megcsodálhassák a háború előtti ízlést tükröző bugyikat és hálóingeket. Néhány zsidó fiatalember gyűjti tehát a pénzt, hogy maga mögött hagyhassa megaláztatásai színhelyét, Európát. A helyzetkomikumban bővelkedő film voltaképpen arról szó, hogy vezetőjük múltjában titok lappang. David Bermann ugyanis azt füllenti egy németül anyanyelvi szinten beszélő amerikai kihallgatónak, hogy az SS azért emelte ki a koncentrációs táborból, mert Hitlert kellett megtanítania a diplomáciában kínos helyzeteket feloldó viccmesélésre.

Ez persze alig hihető, az amerikai tiszt nem is hiszi el, ám a történetben van némi igazság. A koncentrációs tábor parancsnoka abból indult ki, hogy a zsidók állítólag remek viccmesélők, és két fogolyt versenyeztetett: amelyik megröhögteti, azt életben hagyja. Ez már korántsem vicces, honolt is a csönd az egyik legkisebb magyar mozi kisebbik termében. Ötven férőhelyet számoltam össze, és húsvét hétfőn harmincan láttuk a filmet. A vetítés után üldögéltünk még egy darabig, és emésztettük a furcsa élményt. Akkor most kesernyés mesét láttunk, vagy a háborús valóság teremtett efféle élethelyzeteket? Arra jutottam, hogy leginkább a túlélésbe lehet belehalni. 

komment
süti beállítások módosítása