Médianapló

Médianapló - Van-e még ellenzéki sajtó?

2018. február 25. 11:04 - Zöldi László

Ezt azért firtatom, mert Magyar György imigyen fejtette ki az álláspontját: „A hatalom elpusztította az ellenzéki sajtót.” (FüHü.hu, 2017. február 21.) A sztárügyvéd, aki civil képviselőjelöltként, de az MSZP támogatásával indul a siófoki választókörzetben, mintha túl kategorikusan fogalmazott volna. Vagy azért, mert nincs tisztában az országos médiahelyzettel, vagy pedig azért, mert a nyilvánosság fórumain megszokta, hogy nagyot kell mondania, máskülönben nem figyelnek rá.

S mert fölfigyeltem a megállapítására, azon tűnődöm, vajon a Simicska-cégek bírósági ügyeit intéző jogász miként vélekedik a védencéhez kapcsolódó médiabirodalomról. Talán a benne rejlő szerkesztőségek nem ellenzékiek? A nevezetes G-nap óta nem illetik kritikával a harmadik Orbán-kormány tevékenységét? Ha illik rájuk az ellenzéki jelző - és szerintem illik -, akkor Simicska Lajos védőügyvédje miért mondja róluk, hogy elpusztította őket a hatalom?

Elismerem, hogy nehéz helyzetben vannak, elvégre veszteségesen működnek. Alig kapnak kormányzati reklámokat, és a hatalom emberei a magáncégeket is lebeszélik arról, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat ezekben a médiumokban hirdettessék. De léteznek, és a maguk módján művelik az újságírást. Eközben fejük fölött lebeg a hatalom Damoklész-kardja. Ha április 8-a után lesz negyedik Orbán-kormány, a hatalom akár el is pusztíthatja őket, egyelőre azonban ez még nem következett be.  

Más ellenzéki médiumok is léteznek persze. Többnyire a digitális térben, mert ott a legolcsóbb újságot csinálni, és csak ennyire telik az ellenzéki pártok (mozgalmak, civil szervezetek) szűkös költségvetéséből. Mindazonáltal a sanyarú körülmények közepette is tisztességgel végzik a munkájukat. Tengődnek ugyan, de dolgoznak, még ha a tömegekhez nem jutnak is el. A hatalom gondoskodik arról, hogy csak a nyilvánosság peremén, a sajtószabadság kis köreiben fejthessék ki valóságfeltáró tevékenységüket.  

Azt figyeltem meg, hogy szinte az összes ellenzéki politikus panaszkodik a nyilvánosság beszűkítésére. Ám azt egyik sem fejtette ki, hogy ellenzékben, később pedig talán kormányon miként képzeli a nyilvánosságot. Néhány napja például Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a Népszava hasábjain a két párt választási programjából újságoldalnyi terjedelemben foglalta össze mindazt, amelyet magára nézve kötelezőnek tart. A nyilvánosság eszközrendszeréről, a médiáról egy árva szót sem írt.             

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7513696834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.02.25. 11:59:24

Kormánypárti? Ellenzéki? Mit definiálnak ezek a fogalmak?

Mi a kormánypárti "sajtó"? A kormányzó párt kiszolgálója, a nem kormánypárti emberek lejáratója, róluk hazugságokat terjesztő, fideszes politikusok cigányságait mélyen elhallgató médiakiadvány. "Bizonyos" nézetek elterjesztése, a befogadók véleményének befolyásolása, meggyőzése.

Az ellenzéki? Pártatlanul ismertetik a magyar politikai élet eseményeit, a társadalmi, politikai, gazdasági folyamatokat. Egyenrangúként kezelik a különböző politikai erőknek, ezek képviselőinek fellépéseit és állásfoglalásait. Azonos feltételek között érvényesítik a pártok és szervezetek válaszadási lehetőségét, egyszersmind érvényre juttatják azt a tájékoztatási és szerkesztési alapelvet, hogy az egyes megnyilatkozások és álláspontok ismertetése tartalmazza eredetüket, hátterüket és egymásra vonatkozásukat. Az intézmények munkatársai munkájukban nem érvényesítik pártpolitikai elkötelezettségüket.

Szerintem nincs olyan, hogy kormánypárti és ellenzéki sajtó. Van a sajtó, és van a pártpropaganda...