Médianapló

Médianapló - Nexusban van-e a textus?

2018. február 22. 10:23 - Zöldi László

Ma reggel Böcskei Balázs szólalt meg egy tévéműsorban. A politikai elemző ezt találta mondani: „Nagyon sokan az offline térből értesülnek a politikáról.” Okfejtése továbbgondolásra késztet.

Bár igaz, mégis túl egyszerű volna úgy értelmezni az offline-t, hogy az online ellenkezője. Az online ugyebár bekapcsolást, valamibe való bekapcsolódást, folyamatos jelenlétet sejtet. Online ama embertípus, aki falja a híreket, és már nem napra, hanem órára, sőt percre is kész a fejleményekből. Ellentétben a hagyományos (kapcsolat nélküli, lekapcsolt, kikapcsolt), vagyis offline sajtó olvasójával, aki megelégszik azzal, hogy a másnapi újságban értesül arról, amit az este tízes lapzárta után reggel a kezébe vesz. Az offline mégsem csupán a lapozható, szagolható újságot jelenti. A papír alapú sajtónak ugyanis van már online kiadása, mely a lapzárta után érkezett híreket is tartalmazza.

Böcskei Balázs nexusba (kapcsolatba) helyezte a textust, amidőn idézett mondandójához fűzte, hogy offline-ról szólván leginkább az utcai plakátokra gondolt. Az óriásplakátokról azért mondott le a legtöbb ellenzéki párt, mert a helyeket egy Fidesz-közeli cégtől kellett volna megrendelnie, mely már előnyben részesítette a kormánypártokat. Vagy a Simicska-féle cégtől, amely legszívesebben a Jobbiknak kölcsönöz köztéri felületet. (Bár néhány órája arról is értesültem, hogy az LMP szintén bérelt tőle háromszáz plakáthelyet.) Ebben az összefüggésben nincs offline-abb, mint a plakát, amelynek még csökevényesek a digitális elágazásai. Róla leszokni azt jelenti, hogy az ellenzéki pártok csakugyan lemondtak a papírra nyomtatott közlés lehetőségeiről.

Ezt a fényűzést nem engedték meg maguknak a kormánypártok. Például tokkal-vonóval megvásároltatták a megyei sajtót, amelynek vannak ugyan online kiadásai, de azok lényegesen kevesebb olvasóhoz jutnak el, mint az országos terjesztésű újságok netes szolgáltatásai. Összehasonlításul: a hajdani Népszabadság Online-t naponta hetvenezren olvasták, egy kisebb megyei lap digitális kiadását most öt-tízezren, egy nagyobbét legföljebb húszezren. A kormánypártok a hagyományos (offline) sajtóra helyezik tehát a hangsúlyt, az ellenzékiek pedig az online, vagyis a fogyasztókkal folyamatosan kapcsolatot tartó médiumokra.

Az országgyűlési választáson nemcsak pártok versengenek, hanem médiahelyzet-értelmezések is. Április 8-án dől el, vajon az online vagy az offline bizonyul-e hatékonyabbnak.              

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113689278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.02.22. 14:06:34

Emlegetett szamár.

Múltkor említettem, hogy a megyei lapot kérdés és kérés nélkül elkezdték bedobálni a postaládánkba. Azt tippeltem, hogy ez választásokig ki fog tartani. Egyelőre még tart.

Ez a módi több kérdést is felvet.
Az első és legfontosabb, hogy ilyet kérés nélkül szabad-e csinálni? Teljesen egyértelmű, hogy atért nem fizettem elő, mert nem akarom olvasni. Erre tolakodóan odatolják az orrom elé?
A másik, szintén érdekes kérdés, hogy ez szerintem ugyanolyan tiltott pártfinanszírozásnak számít mint az emlékezetes Lobbikos plakátolási botrány. Gyakorlatilag az adófizetők pénzén kampányolnak a tolvajfidesznek. Ez utóbbival kapcsolatban nem kell a rizsabizsa, mert ez egyértelmű, és nem mindenki hülye, vagy játssza a hülyét ebben az országban.

Jakab.gipsz 2018.02.22. 23:36:30

Akad itt egy aprócska tévedés mind azok részéről, akik azt gondolják a médiák és a sajtó csinálja a politikát.

Itt Kelet Közép Európában, megtanultunk mert volt alkalmunk, megtapasztalni, hogyan kell a sorok között olvasni. És jobb híján a a két rossz közül a kisebbet választani.

Azok a kisistenek akik társadalom mérnökösdit akarnak játszani és egy új-embertípus létrehozásával szórakoznak, legyenek szívesek a saját pöcsükkel kísérletezni, játszadozni.

scr 2018.02.23. 06:00:52

„Nagyon sokan az offline térből értesülnek a politikáról.” Lefordítom: rengeteg megátalkodott ember még inkább hisz a saját tapasztalatainak és az ún. valóságnak, mint a virtuális szuggesztióknak és ez teljességgel megengedhetetlen a liberális világrendben.

midnightcoder2 2018.02.23. 07:04:15

Offline mindig az aktuális kormánypárt volt és lesz az erősebb, mivel ő tudja államközeli hirdetésekkel ellátni a saját sajtóját. És lehet Orbánozni, de ez bizony így volt az MSZP-s kormányok idejében is, nem véletlenül szárnyalt akkoriban a Népszabó, és nem véletlenül halt éhen utána, amikor elmaradtak az ilyesfajta megrendelések. Egy kormányváltás esetén a jobboldali papíralapú média is kb. hasonló helyzetbe kerülne, kivéve ha Orbánék nekiállnának zsebből finanszírozni, de kétlem hogy megtennék ha a saját pénzüket kell költeni: egy embert ma már jóval olcsóbb online elérni mint offline. Nem véletlenül teszi a baloldal a pénzt inkább 444.hu-ba és hagyja békében nyugodni a Népszabót. Igazából Orbánék most épp ott kúrják el, hogy ők viszont eléggé hanyagolják az on-line felületet, van ugyan origo meg 888 de eléggé szánalmas. A Jobbiknak pedig azt sem tudom, van-e valami saját online médiafelülete ami sokat elmond arról is ha esetleg lenne.
Ez pedig nagyon-nagyon szerencsétlen stratégia. A jövő nem nekik dolgozik.

midnightcoder2 2018.02.23. 07:06:16

Amúgy van olyan gyanúm, hogy ha Orbánék buknának az kb. a papír alapú politikai újságírás végét is jelentené, vagy legalábbis erős marginalizálódását. Nem hiszem, hogy a baloldal hatalomra kerülve újra létrehozná a népszabót, max. a még meglévő papír alapú újságjait etetné állami megrendelésekből.

Netuddki. 2018.02.23. 16:23:15

Mivel a "papír alapú sajtó" jó része "tolvajfideszközeli" magánkézben van, és a tolvajfidesz kormány hirdetésnek álcázva folyatja bele az adófizetők pénzét, még szép hogy egy kormányváltással azonnal megszűnnének. Főleg ha az érintetteket bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt le is csuknák.

De ugye azzal is mindenki tisztában van, hogy az ide elfolyatott közpénzek nemcsak a lapok előállításának a költségét fedezik, hanem jócskán le is nyúlnak ezekből a pénzekből. Amely állítást bármikor lehetne cáfolni, ha ezekkel a pénzekkel elszámolna a tolvajfidesz kormány. Nem csoda, hogy nem akar elszámolni vele...