Médianapló

Médianapló - A kormányzati túlsúly 90 vagy 60 százaléknyi-e a médiában?

2018. február 21. 10:19 - Zöldi László

Mérsékelt visszhangot keltett egy szenzációs bejelentés. Altusz Kristóf külügyminisztériumi államtitkár-helyettes egy máltai újságban kikotyogta, hogy tavaly 1300 menekültet fogadtunk be. Nem tisztem mérlegelni, vajon ellentmondás-e, hogy miközben itthon az úgynevezett migránsok ellen harcolt a kormány, egyik vezető munkatársa külföldön óvatlanul kibökte, hogy épp annyi menekültet fogadtak be, amennyinek a kivizsgálását kérte tőlük az Európai Unió. Azt se feszegetném, vajon a kormányzat mennyire titkolta a kínos összefüggést, de azért nyilvánvaló, hogy nem verte nagydobra.

Ezzel magyarázható, hogy Krekó Péter politikai elemző tegnapelőtt kijelentette az ATV stúdiójában: „Altusz Kristóf máltai interjúja a médiafogyasztók hatvan százalékához nem jutott el.” Azt is hozzáfűzte, hogy eme arányt egy közvélemény-kutatás adatai között olvasta. Jó volna többet tudni a felmérésről, mindazonáltal első hallomásra reálisnak tűnik fel. Kétharmadnyira becsülöm az Orbán-kormány térhódítását a nyilvánosság eszközrendszerében, ez körülbelül megfelel a szociálpszichológus Krekó által szóba hozott hatvan százaléknak.

Mégse az tölt el örömmel, hogy egy szociológiai felmérés talán igazolja a feltevésemet. Nem az foglalkoztat ugyanis, hogy nekem legyen igazam. Inkább az, hogy az ellenzéki politikusok végre olyan számmal traktálhatnák a nyilvánosságot, amely valószínűleg megfelel a valóságnak. Eddig egy légből kapott szám mögé bújtak. A kilencven százalékot ismételgették, amelyet nem társadalomtudósok, hanem nagyot mondó újságírók kölcsönöztek nekik. Mindkét hivatásrendnek jól jött a média-túlsúlyt érzékeltető kilencvenes. Fölmentett a terepmunka alól, amely nélkül nem tárható fel az Orbán-kormány tevékenysége, de a kormányváltás sem érhető el.

Most talán akad egy hiteles szám, a hatvan százalék, amely arra kényszeríti az ellenzéki pártokat, hogy a szombat óta hivatalosan is működő választási kampányt ne alibizzék végig, hanem használják ki a médiában rejlő negyvenszázaléknyi lehetőséget. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kapott is az alkalmon, és tegnap szintén az ATV stúdiójában kimondta: „Magyarországon az emberek hatvan százalékát nem éri el a független sajtó.” Példáját igazán követhetnék a kényelmes, lomha, lusta, nehézkes, tunya, egyszóval túlélésre játszó ellenzéki politikusok. Feltéve persze, hogy ama bizonyos felmérés csakugyan létezik, amelyre Krekó Péter hivatkozott.      

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113686924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meszena 2018.02.21. 18:17:53

Azért érdemes lenen azt is megnézni, hogy milyen képlettel számolták ki. És érdemes lenne azt is megvizsgálni, hogy honnan hova tart a média egyensúly, vagy arány. Önmagában ezek a számok nem jelentenek semmit.
Viszont a 90 százalék képlet nélkül is alaptalannak látszik.

tschaffer77 2018.02.21. 18:22:36

Itt a fogalmazásban van a lényeg. Nem azt mondják hogy a független és az "állami" média aránya 60-40, hanem azt hogy a független média az emberek 60%-hoz nem jut el. Az állami kb mindenkihez eljut. EZ a jelentős különbség, ez egyszerű szövegédtési feladat.

meszena 2018.02.21. 18:27:44

@tschaffer77: Akkor félrenéztem. Független média nem létezik Magyarországon. Az összes jelentős besorolható valahová. Vagy ha azt tekintjük függetlennek, ami nem a kormánypárti, akkor meg szerencsésebb lenen a kormánypárti - ellenzéki elnevezést használni.
A független ugyanis azt a képzetet kelti, hogy az pártatlan, ami meg nem igaz.

ulpius66 2018.02.21. 19:01:49

@tschaffer77:

A kedvencem ez a "FÜGGETLEN MÉDIA"!!! ... AZTÁN MITŐL FÜGGETLEN?

Magyarországon kétfajta média van: jobboldali ---- vagy ----- független.
( liberál-bolsevikoktól függő média még véletlenül sincs....)

ulpius66 2018.02.21. 19:05:03

Az ÉN OLVASATOMBAN Magyarországon kétfajta média van.

A liberál-fasiszta SoroSS-elvtárstól függő média ---- és a tőle független média.

Az arány kb. 50-50%

Persze az arány a blogok között kb. 98% a liberál-fasiszták javára.....

Netuddki. 2018.02.22. 14:08:45

@ulpius66: De te egy közismert narancskomcsi vagy, így a véleményed is kábé annyit ér.