Médianapló

Médianapló - A miniszterelnök-jelöltek hogyan beszéltek a kampányindítón?

2018. február 19. 10:06 - Zöldi László

A hétvégi fejlemények értelmezésében nem versengenék a politikai elemzőkkel. Van azonban valami, amit idestova három évtizede művelek: gyűjtöm a közéleti szereplők mondatait. Szállóigéket és ütős vagy „csak” följegyzésre érdemes gondolatokat. Négy miniszterelnök-jelölti megnyilvánulást hallgattam végig, illetve olvastam el. Szél Bernadett és Karácsony Gergely mellett a kormányfőségre jelentkezőnek tekinthető Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is.

A két utóbbit nemcsak azért érdemes összehasonlítani, mert az egyik hatvan percig, a másik pedig háromnegyed óráig beszélt. Azért is, mert nem a közönség szintjén szónokoltak. Fölmentek egy pódiumra, és a magasból néztek le az övéikre. S bár a két időtartamot elég nehéz összevetni, a mondatok száma így is meglepő: Orbáné 13, Gyurcsányé viszont csupán kettő. Ez még akkor is feltűnő, ha a volt miniszterelnök a múlt hét első felében, február 14-én beült az InfoRádió stúdiójában, és ötven perc alatt 11 figyelemre méltó mondatot ejtett ki a száján. A rádióban a választópolgárokat igyekezett meggyőzni, a kampánynyitón azonban félszavakból is megértette magát a híveivel.

A két hivatalos miniszterelnök-jelölt már könnyebben hasonlítható össze. Szél Bernadett félórányi beszéde nagyjából megfelel Karácsony Gergely csaknem újságoldalnyi terjedelmű Népszava-cikkének. Az LMP-s politikustól 15 mondatot jegyeztem föl, a párbeszédestől négyet. Karácsony programpont-sűrítménye enerváltnak hatott. Hiányzott belőle a férfias báj, amely a szocialista listavezetőt jellemzi, ha látjuk és halljuk. Két eset lehetséges. Vagy a stábjára hagyatkozott, amelynek tagjai nem dolgozták ki (elfelejtették cikkesíteni) az elképzeléseit. Vagy maga vállalkozott a megírásra, és mire elkezdődött a hivatalos választási kampány, elfáradt az országjárásban.

Máskülönben a többi jelölt egy-egy szállóigével vétette észre magát. Szél Bernadett ezzel indokolta az LMP különállását: „Ha mindenki ugyanazt csinálja, akkor nem látszanak a különbségek.” Orbán Viktor így győzte le immár sokadszor a határon túli ellenfeleit: „A szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek és a pórázt az IMF-nek.” Gyurcsány Ferenc pedig imigyen fogalmazta meg országunk politikai helyzetét: „Nem a nép ellenőrzi a hatalmat, hanem a hatalom a népet.” Igaz, hogy az utóbbi megjegyzés nem a kampányindító összejövetelen hangzott el, hanem az InfoRádióban.                

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9513681352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.02.20. 07:40:38

Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy az említett lóvagok és lóvaginák közül egyik sem saját maga írja a beszédeit.
Nagyon kevés ember van aki saját kútfőből tudja lökni a hülyeségeit. Az egyik ilyen szerintem az orbán törpeelefántja, a mr. 20%. Álmából fölkeltve akkora lukat beszél a hasadba, hogy azon egy valódi afrikai elefánt is, a fülei behúzása nélkül, kényelmesen át tudna sétálni, és csak nagyon ritkán keveredik bele a saját mondandójába. Az meg egy más kérdés, hogy aki ezen mondatokban értelmet keres, az rövid távon Grazban találja magát agyi generálon.

Azt meg, hogy az orbán miket lódított, 50 év múlva se fog érdekelni senkit a történészeken kívül. Most is csak a csahosok, verbális seggszagolgatók martaléka az ilyen beszédek. Mert a tolvajok fejedelme is megmondta, Rodolfótól lopott és átalakított idézettel, "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok". Azt már nem merte hozzátenni őkelme, hogy "mert hazudok". Rodolfó nem volt ilyen szégyellős, „Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

Fritz Gerlich 2018.02.20. 07:48:26

" ... Karácsony programpont-sűrítménye enerváltnak hatott. Hiányzott belőle a férfias báj, amely a szocialista listavezetőt jellemzi ..."

Neee, ez nagyon rosszul hangzik. Férfias báj? Vagy "báj" vagy "férfiasság" a kettő együtt a cuncimókusok világát idézi, ami nem túl jó asszociáció egy közel két méter magas miniszterelnök-jelölt esetében.

Netuddki. 2018.02.20. 08:33:51

@Fritz Gerlich: Akkor nem vetted észre, hogy a szerző finoman lebuzizta Gergőt? Amit én sem értek, mert a Vonát szokták inkább mostanában.