Médianapló

Médianapló - Fejmagasság

2018. február 01. 10:16 - Zöldi László

Az óriásplakátról zajlik a vita. Igazságtartalmát kétségbe vonják az érintett ellenzéki politikusok. Mondandójukat úgy hoznám közös nevezőre, hogy a kormányzati kommunikációtól eltérően szükséges rossznak tartják a kerítést. Nem szeretik, de tudomásul veszik a déli határzárat.

A kép közepét ugyebár Soros György foglalja el. A fej kétségkívül az övé, a test egy díjbirkózóé, aki természetellenesen megnyúlt karjaival öleli magához a nála alacsonyabb Vona Gábort és a magasabb Gyurcsány Ferencet. De arra már neki sem jut karja, hogy elérje a fotómontázs két szélén álldogáló Szél Bernadettet, a legalacsonyabbat és Karácsony Gergelyt, a legmagasabbat. Pontosítanék. Az óriásplakáton nem az MSZP-Párbeszéd 197 centis miniszterelnök-jelöltje a legnyúlánkabb, hanem a DK listavezetője. Talán mert a megrendelők azt hitetnék el, hogy valójában a volt miniszterelnök uralja az ellenzéki tábort. A csúsztatás politikai indítékú, engem az elképzelés esztétikai megvalósítása foglalkoztat. A félmúlt ködéből ugyanis felrémlik az előkép.

A 90-es választási kampányban árasztották el vele az országot, az óriásplakát a három Fidesz-gráciát ábrázolta. Fodor Gábort, a „szőke herceget”, aki a párton belüli liberalizmust jelképezte. Deutsch Tamást, a kamaszlányok fülbevalós álmát, a párton belüli radikalizmust, középütt pedig Orbán Viktor kötötte össze a két irányzatot. De a 198 centis Fodor, a 193 centis Deutsch és a 170 körüli Orbán feje hogyan került egy magasságba? Egyszer bizonyára elmondja majd egy reklámfotós, mit helyeztek a jelenlegi miniszterelnök talpa alá. Nekem viszont felötlik egy fesztiválemlék a múlt század nyolcvanas éveiből.

Az NSZK-beli Oberhausenben szembesültem Dziga Vertovval. A szovjet híradófilm legismertebb képviselője elárulta, hogy a harmincas évek közepén Sztálin miként avatott vízerőművet. Látni, amint az eltérített Volga hullámsírjában eltűnik egy pravoszláv templom aranyozott tornya, Vertov pedig a szakmai gondjáról számol be. Sztálin kis termetű volt, alacsonyabb a Politikai Bizottság többi tagjánál. Hogyan lehetne megmagasítani? A leleményes híradós két pallót vezetett az örvénylő folyó fölé. Az egyik 30 centivel magasabban lengedezett, mint a másik. S lám, a vezéri pallón Sztálin közelíti meg ollóval a vöröslő szalagot. Mögötte és alatta a Politikai Bizottság ijedten mosolygó tagjai.

Talán ezzel magyarázható, hogy pártunk és kormányunk nem a dunai vízerőmű, hanem a Duna melletti atomerőmű révén képzeli el az ország energiaszolgáltatását.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5713623116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.02.01. 20:50:13

ennek mi jelentősége van amúgy?
A reklámvilágban (is) nyilvánvaló, hogy pl. amit ki akarunk hangsúlyozni, azt egy központi alak testesíti meg, az őt körülvevők nála kisebbek.
Azt is elmondanám, hogy ha két politikus ad sajtótájékoztatót (bárhol a világon) és az egyik 160 cm, a másik meg 220, akkor az alacsonynak odatesznek egy sámlit, hogy a fejük egy magasságban legyen, hogy úgy látsszon, hogy "egyenrangúak". Nem pedig az, hogy a magas kvázi lehajol a kicsihez, pl kézfogásnál.

Most ezen sikerült meglepődni? Vagy ez eddig nem volt tudott?

nick papagiorgo 2018.02.01. 21:06:18

További meglepetés a politika világából:
A politikusok nem maguk írják a beszédjüket.
Utoljára kb Churchill írta a beszédeit, vagy tán még ő se. Ezeket ún. beszédírók írják, a politikus csak felolvassa.

Az ügyesebbje bemagolja, főleg, ha rövid. Amúgy, amikor a politikus egy pulpitus mögött áll, akkor a pulpitus mögötti takarásban ott van az előre megírt beszéde, amit felolvas - fejlettebb ipari társadalmakban egy képernyő van ott, és a beszéd azon megy.
Amikor meg a politikus acélosan a tömegre néz, akkor van ott a tömeg mögött egy kivetítő, amin szintén a beszéd megy, és a politikus az oda leírt szöveget silabizálja.

Csak szólok, mielőtt erről is bejegyzés születik :) Szerényebb összegért további titkokat is tudok elárulni :)

Zöldi László 2018.02.01. 21:10:31

@nick papagiorgo: Meglepődtem azon, hogy Ön szerint meglepődtem. Miközben írtam, a politikai kommunikáció három különböző szintjét próbáltam láttatni. Sok év telt el közöttük, mégis egy irányba mutatnak. Vagy nem? Erről értelmesebb volna vitatkozni, mint a szerző feltételezett meglepetéséről.

morph on deer 2018.02.02. 00:41:07

Ahogy látom, ‘Mészáros és Tsa’ már csapszegvágót is forgalmaz...