Médianapló

Médianapló - Koalíciós párt-e a KDNP, demokratikus-e a Jobbik?

2017. december 19. 10:41 - Zöldi László

Idestova három évtizede foglalkozom a közéleti személyiségek megnyilvánulásaival. Több tízezer mondat gyűlt össze, és az a benyomásom, hogy kirajzolódik belőlük az ország közérzete. Az utóbbi időben két olyan toposzt (közismert fordulatot, átvitt értelemben félreértést) vettem észre, amely zavarja a tisztánlátást.

Kormánypárti politikusok gyakran mondogatják, hogy a Fidesz meg a KDNP koalícióban kormányozza az országot. Ez persze leginkább a kereszténydemokraták hangoztatják. De a legőszintébbek is csupán odáig jutottak el, hogy az országgyűlési választásokon azért nem mérették meg a pártjukat önállóan, mert szétválaszthatatlanul forrtak egybe a Fidesszel. A mérhetetlen nanopárt elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes idézte főnökét, Orbán Viktor kormányfőt, aki egyszer a Fidesz hajóját hánykolódni látta a viharos tengeren. A metaforához figyelemre méltó megjegyzést fűzött.

Íme: „A KDNP az a horgony, amely ezt a hajót a hullámverésben is az örök értékekhez köti.” (Magyar Hírlap, 2008. július 9.) A kereszténydemokrata politikus realitásérzékére jellemző, hogy elvbarátai közül szinte az egyedüli, aki a koalíció helyett inkább a szövetség kifejezést használja. Talán mert ismeri Lázár János Fidesz-politikus, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, sokak szerint az Orbán-kabinetből az igazi második ember kínosan határozott véleményét: „Jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány.” (Népszabadság, 2011. július 18.)

A másik toposz napjaink súlyos kérdéséhez kapcsolódik. Vajon az országgyűlési választásra készülő ellenzéki pártok mit kezdjenek a Jobbikkal? A cukisodás eredményeként van-e annyira „technikai koalícióra” képes, hogy a Fidesz leváltására szövetkezzék vele a többi ellenzéki párt? Az Orbán-rendszert utálók két táborra szakadtak: az egyik részében tartózkodók szerint nem szabad összefogni a „neonácikkal”, a „szalonnácikkal”, a másik részében elkülönültek viszont a cukisodás demokrácia-fokát méricskélik. Az aktuálpolitikai kérdést, hogy a Jobbik nélkül leváltható-e a Fidesz, csupán jövő tavasszal válaszolhatjuk meg. Azt azonban már most állíthatom, hogy a baloldali pártok épp a demokratikus jelzővel különböztethetik meg magukat a szintén ellenzéki Jobbiktól.

Vona Gábor elnök fölhatalmazta őket erre, amikor ezt mondta: „Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk.” (Magyar Távirati Iroda, 2012. január 28.)

10 komment
süti beállítások módosítása