Médianapló

Médianapló - Molnár Gyulának hogy jött ki a 94 százaléknyi túlsúly a médiában?

2017. december 17. 10:18 - Zöldi László

A szocialista politikus méltósággal viseli a másodhegedűsséget. Tavaly nyáron választották az MSZP elnökévé, aztán jött Botka László, és a 197 centijével eltakarta előle a Napot. Most pedig itt tornyosul előtte Karácsony Gergely, a zuglói miniszterelnök-jelölt a szintén 197 centijével. Ülve csekélyebb a különbség, talán ezért ült be vele Molnár Gyula az InfoRádió stúdiójába. A közös interjú elég jól sikerült, az ötvenperces műsor harmadrészében ő is szóhoz jutott.

Összefogottan nyilatkozott az MSZP sanyarú helyzetéről, mégis azt a gondolatát emelem ki, amelyet sokadszor fejtett ki a nyilvánosság fórumain, és görcsösen ragaszkodik hozzá, holott már régen túl kellett volna lépnie rajta. Ezt állította: „A kormány 94 százalékos média-túlsúlyával nem fog minket túl sok helyre engedni.” Majd „6 százaléknyi független médiáról” is beszélt, „ami még van”. 94 plusz 6 csakugyan 100, egyébként hibádzik a számítás. Vannak ugyan függő és független médiumok, de ha egy baloldali politikus ezt a megosztást választja, akkor bizony a Népszavát is a függő kategóriába kéne sorolnia, a volt MSZP-pénztárnok, Puch László portfóliójába tartozó Vasárnapi Hírekkel és Szabad Földdel együtt.

Biztos, hogy Molnár Gyula ezeket a szerkesztőségeket is beleértette ama 94 százalékba? Ha nem, hogy jött ki neki a 94? Ha igen, hogy jött ki neki a maradék 6 százalék? Sorolhatnám még a példákat, amelyek arról árulkodnak, hogy az aránypárral semmit sem lehet kezdeni. Legföljebb arra alkalmas, hogy elkendőzze: az MSZP és a többi baloldali párt nem használta ki a nyilvánosságban rejlő lehetőségeket, és légből kapott számokkal próbálja palástolni a kommunikációs ügyetlenségét. Érteni vélem persze, hogy a szocialista pártelnök milyen nézőpontból látja a médiát.

Vannak ugyebár a számára ellenséges médiumok, például az ugyancsak ellenzéki Jobbikot favorizáló Simicska Lajos portfóliójához sorolható szerkesztőségek. De ha az Orbán-kormányt bíráló, ráadásul milliós nézettségű Hír TV, a félmilliós olvasottságú Index.hu, a patinás Magyar Nemzet és a színvonalas Heti Válasz tetemes szeletet hasít ki a média egészéből, vajon hogy jön ki a kormány 94 százaléknyi túlsúlya a nyilvánosság eszközrendszerében? Mindenkivel egyetértek az ellenzéki politikusok és publicisták közül, aki a kormányzat túlsúlyáról beszél. A számokkal, arányokkal azonban óvatosan bánnék. Megvárnám, amíg a médiakutatók elvégzik a felmérést.      

6 komment
süti beállítások módosítása