Médianapló

Médianapló - Kis miniszterelnök-e a nagy polgármester?

2017. december 12. 10:40 - Zöldi László

Molnár Gyula tegnap este elhangzott indoklása szerint a baloldal legerősebb pártja hamarosan szerződést köt az ország legnépszerűbb politikusával. Az MSZP elnöke Karácsony Gergelyre utalt. Érvelését gyöngíti valamelyest, hogy a magyar szocialisták népszerűsége immár egy számjegyű, és valószínűsíthető ugyan, de mégse holtbiztos, hogy a kongresszusuk megválasztja közös miniszterelnök-jelöltnek a zuglói polgármestert. Erről azonban töprengjünk néhány hét múlva.

Most annyi tudható Karácsony Gergelyről, hogy keresi a helyét. Szociológiát és politológiát tanult, a diploma megszerzése után pedig közvélemény-kutatással foglalkozott. 2002-től ebbéli minőségében dolgozott a Gyurcsány-kormány koalíciós államtitkárának, Horn Gábor SZDSZ-politikusnak. Majd csatlakozott az LMP-hez, aztán kivált belőle, hogy megalapíthassa a Párbeszéd Magyarország nevű pártot. Mostanáig a Párbeszéd és az Együtt közös miniszterelnök-jelöltje volt, és januárban talán a baloldali ellenzék közös kormányfő-jelöltje lesz. Bár ha Gyurcsány Ferencen múlik, aligha.

A volt miniszterelnök alkalmatlannak tartja a végrehajtó hatalom irányítására, szerinte a fővárosi kerületvezetés nem azonos egy országéval. (Az idézőjelet azért nem tettem ki, mert mindezt a Demokratikus Koalíció elnökségi ülésén mondta, és a betű szerinti idézet egyelőre nem szivárgott ki.) Vitatkoznék vele, elvégre a városoknak van belügyük, külügyük, egészség- és iskolaügyük, szociál- és médiapolitikájuk, még ha az önkormányzati részlegeket esetleg másképp is hívják. A nagyvárosi polgármester afféle kis miniszterelnök, legföljebb más a lépték az ország irányításához képest.

Nem véletlen, hogy a bejáratott polgári demokráciákban rengeteg várospolitikusból lesz a végrehajtó hatalom első embere. Gondoljunk csak két mértékadó német kancellárra, Adenauerre a kölni és Willy Brandtra a nyugat-berlini városházából. Franciaországban még gyakoribb a polgármesterek miniszterelnökösködése. Gyurcsány Ferencnek sem ártott volna, ha kipróbálja a városvezetést, mielőtt kormányfőségre adja a fejét. Akkor most nem könyvelhetnénk el sikertelen miniszterelnöknek.

A jelek azt sejtetik, hogy az MSZP jó nyomon jár, ha szorult helyzetében a szegedi polgármester, Botka László után a zuglóival próbálkozik. Kedvelheti a megtermett várospolitikusokat, mert a volt és a majdani miniszterelnök-jelöltje egyaránt 197 centi magas. Azt azért remélem, hogy nem ez a kiválasztás alapja.                

1 komment
süti beállítások módosítása