Médianapló

Médianapló - Botka vetélkedhet-e Lengyel Lászlóval és TGM-mel a hétvégi Népszavában?

2017. szeptember 24. 10:24 - Zöldi László

A napilapok közül a Magyar Nemzet őrzi az elsőségét. Szombati melléklete a legérdekesebb, legkulturáltabb, legjobban szerkesztett. A Magyar Időket furcsa kettősség jellemzi. A fő laptest kiszolgálja a kormányt, a melléklet viszont értékeket is tartalmaz. A Népszava pedig tegnap jutott el arra a szintre, hogy a másik két melléklettel együtt emlegethessük. Három reprezentatív írást emelnék ki belőle.

A fő laptestben található a publicisztikai rovat, amelynek második oldalán szombatonként Lendvai Ildikó háromhasábos cikke szokott megjelenni. Az MSZP volt elnöke nyugdíjasként átképezte magát publicistává, és a legjobban író szocialista politikus lett belőle. Kár, hogy megtört a lendülete, nemrégiben ugyanis helyette Molnár Gyula cikkét jelentette meg a szerkesztőség. Most meg Botka László okfejtése látott helyette napvilágot. Az MSZP két jelenlegi vezetője közül egyik sem ír jól. Vannak értelmes gondolataik, de nincsenek megjegyezhető mondataik. Miattuk kár más napra száműzni a Népszavában szívesen publikáló volt pártelnököt.

Ráadásul Botka Lászlónak tegnap a mellékletben megjelenő Lengyel Lászlóval és Tamás Gáspár Miklóssal kellett versenyeznie az olvasó figyelméért. A közgazdász-politológusról úgy hírlik, hogy a szegedi polgármester tanácsadója. Ha így van, akkor kínos, hogy publicisztikája sokkal színvonalasabb, mint a szocialista miniszterelnök-jelölté. Mindazonáltal eszmefuttatásán ellentmondás húzódik végig. Az első harmadban mintha elhatárolódna a politikustól, később pedig többes szám első személyben fejti ki, hogy az ellenzéknek mit kéne csinálnia, ha a győzelem reményében akarja fölvenni a harcot Orbánékkal. Mi így, mi úgy, mi amúgy. De ki az a mi? Botka és köre vagy a Botkától távolódó értelmiségiek?

Tamás Gáspár Miklós eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha a demokratikus ellenzék pártjai mégis legyőznék Orbánékat. A filozófus okfejtése izgalmas, ám kétségbe is ejt. Logikusan vezeti le, hogy a Jobbik nélküli ellenzéknek könnyebb lesz jövő tavasszal veszíteni, mint vállalni a hatalomban megtollasodott és sokkal egységesebb majdani ellenzékkel vívandó összecsapásokat. A Népszava meglepően tartalmas tegnapi számából végül is azt a következtetést vontam le, hogy egy politikusnak föl kell kötnie a fehérneműjét, ha egy szintre akar kerülni azokkal az értelmiségiekkel, akikkel a hétvégi újságban együtt jelenik meg.       

1 komment
süti beállítások módosítása