Médianapló

Médianapló - Putyin díszdoktor vagy díszpolgár lesz-e a debreceni egyetemen?

2017. szeptember 22. 10:36 - Zöldi László

A legutóbbi negyedévben a Népszavából naponta 19457 példány kelt el. Idestova egy éve, a Népszabadság megszüntetésekor még 11 ezer körül volt a példányszáma. Az immár egyedüli baloldali napilap sorsa a környékünkön abban nyilvánul meg, hogy a kézbesítő, akivel reggelenként együtt kávézunk az éjjel-nappali vegyesboltban, a korábbi három példány helyett ötöt ad el.

A fejlődésre van egy másik mutató is, a tőkéhez jutott szerkesztőség kezd kitörni a fővárosi kalitkából. E rovatban többször is szóba hoztam, hogy a Fidesz-kézbe került megyei lapoktól kirúgták a legjobb újságírókat, és érdemes volna őket foglalkoztatni. A Népszava szerkesztői talán hallgattak rám, vagy tőlem függetlenül is ugyanezt a következtetést vonták le, mert a Népszabadság tudósítói hálózatából átvett Boda András, Doros Judit, Ungár Tamás mellett igénybe veszik a siófoki Fónai Imre és a kaposvári Vas András helyismeretét is. A mai számban például Doros Judit a címoldalon számolt be a debreceni botrányról.

Az egyetemi rektor tegnap tetemre hívta azokat az oktatókat, akik tiltakoztak Putyin elnök kitüntetése ellen. A tudósító élménybeszámolója átment a harmadik oldalra is, ahol ama épület fényképe fogadja az olvasót, amelynek falai között fél évtizedet töltöttem. De hogy mi miatt tiltakozott néhány tanszék, az nem igazán derül ki a szövegből. Putyin díszpolgári címével kezdődik, a díszdoktorságával folytatódik, a harmadik oldalon alcímben olvasható az orosz államfő díszpolgársága, aztán még egyszer, majd megint jön a díszdoktorság, végül pedig kétszer is a díszpolgári cím. Az arány 5:2 a díszpolgár javára.

Doros kolleginával együtt olyan szakmát művelünk, amelyben minden tévedésünket nyilvánosan követjük el. Amikor a Médianaplóba Putyin kitüntetéséről írtam, én is a diszdoktorságáról tűnődtem, mert abból indultam ki, hogy díszpolgárságot inkább település szokott adni. Tévedésemre néhány perc múlva rájöttem, és a digitális bejegyzést úgy pontosítottam, hogy az olvasók semmit sem vettek észre. A különbség azonban az, hogy nekem nincs szerkesztőm, aki észrevenné a pontatlanságot, a Népszava munkatársának viszont van.

A patinás újság sokáig olyan szegény volt, hogy rosszul fizetett szerkesztői nem ügyeltek a részletekre. De most már akár meg is engedhették volna maguknak, hogy azt a két fránya díszdoktorságot díszpolgárságra javítsák.                      

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5912885568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paracord 2017.09.22. 16:05:30

Az új példakép Magyarországon: Vlagyimir Putyin, egykori KGB alezredes majd közgazdász, a kommunista párt kitüntetett és kiemelt tagja végül 1999 óta, vagyis már 18 éve Oroszország teljhatalmú ura. Hihetetlen pálya van mögötte, jelenleg a Föld leginkább rettegett embere. (A Forbes szerint az egyik legnagyobb hatalmú ember a bolygón.) Díszdoktor lehet egy magyar egyetemen? Naná, sokkal többet is elérhet még, ha mondjuk bizonyos országokat az EU elhagyására bír, felvásárolja az európai ellenzéki pártok egy részét, és lerohanja pár szomszédját. Mi ehhez pár díszdoktori vagy díszpolgári cím?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 16:21:52

@morpheus.:

Napjaink legnagyobb államférfije, a világbéke támasza. Büszkeség, hogy elfogadta egy pici egyeten kitüntetését.

Drizari 2017.09.22. 16:38:56

Érdekes, meg mertem volna esküdni, hogy anno a hírekben díszdoktort olvastam. Visszakerestem, hát nem! Díszpolgár szerepel mindegyikben.

Paracord 2017.09.22. 16:42:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nagy államférfi, zseni, ügyes politikus, nagy taktikus, de a világbéke őre? Ezt le tudja bárki is írni röhögés nélkül? Bár ha belegondolunk, ha Hitler kaphatott béke Nobel díjat? :-))))))

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 17:10:39

@morpheus.:

Csak színtényeket írtam le.

A vérre szomjas nagytőke már világháborút rendezett volna, ha nem rettegne az orosz és kínai békeatomtól.

Helga Beauty Salon 2017.09.22. 18:51:47

@morpheus.: Bár ha belegondolunk, ha Hitler kaphatott béke Nobel díjat? :-))))))

Nem díszdoktor lett ő is Debrecenben?
Hogy te is mekkora barom vagy! Év embere volt a Time szerint te Állat!

Nylul 2017.09.22. 19:39:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: 'Csak színtényeket írtam le.' - Ezek a színképzelgéseid, de szerencsére ezt már a legtöbb blogolvasó tudja, és a helyén kezeli.