Médianapló

Médianapló - Mi az igazság a szegedi értelmiségi találkozó ügyében?

2017. augusztus 27. 10:02 - Zöldi László

Régóta szervezik a szocialista miniszterelnök-jelölt és a magyar értelmiségiek találkozóját. Állítólag sok értelmiségit hívott meg a szegedi polgármester, de kevesen fogadták el Botka László meghívását. Állítólag elég sokan mennek el, de kritikusan nyilvánítanak majd véleményt. A latolgatásban élen jártak a kormánypárti lapok.

A találkozó tegnap késő délután fejeződhetett be, mert a két szegedi újság közül a Délmagyarország online kiadásában 19.02-kor jelent meg a tudósítás - nem saját munkatárs klaviatúrájából. A szegedi összejövetelről a szegedi napilap a Magyar Távirati Iroda közleményét jelentette meg. Tévedésre gyanakodtam, ezért tovább görgettem a keresőt, hátha a napi jegyzet a város tegnapi csúcseseményével foglalkozik. Nos, szerzője Veres András győri megyéspüspök lombikbébi-álláspontjával vitatkozott. Oly nagyon nem lepődtem meg. Mielőtt kormányközeli befektetők megvásárolták volna a megyei napilapokat, már kialakult az a gyakorlat, hogy ha a helyi újság nem akart állást foglalni arról a közéleti eseményről, amely valahogy a városba keveredett, akkor az MTI visszafogott, száraz közleményét hozta.

Sebaj, van még portál is Szegeden, a Fideszhez közeli SzegedMa.hu, biztosan beszámol a tegnap délutáni fejleményekről. 19.11-kor meg is jelent az MTI közleménye. Majd a „frissítés” - a kormánypárti sajtó feltételezéseiből. Szerencsére a szerkesztőség sátoron kívül rekedt munkatársai fényképeket készítettek az egymás után érkező vendégekről, amelyekből kikövetkeztethettük, hogy kik tették tiszteletüket Botka Lászlónál. Többen voltak, mint amennyit beharangoztak a kormánypárti lapok, de kevesebben, mint amennyire a vendéglátó számított.

Tegnap este végül is az Index.hu-n találtam 19.41-kor megjelent, korrekt élménybeszámolót. A fölé tördelt fényképen az értelmiségi találkozó mottója olvasható: „Igazságos Magyarországot!” Oldalt a miniszterelnök-jelölt, papírlapot tartó kezével az igazság felé mutat. 2001-ben még pályakezdő politikus volt, és aligha tudja, hogy a kampányoló szocialisták egyik hívószava szintén az igazság volt. Ezt feszítették ki az akkori pártelnök mögé. A kormánypárti szerkesztőségek fotóriporterei és operatőrei pedig olyan szögből örökítették meg Kovács Lászlót, hogy az igazságból nem látszott az i betű…

Ama bizonyos fogalom megint a kampányra készülő MSZP hívószava. Csakugyan azt hiszik a szocialisták kommunikációs szakemberei, hogy a kormánypárti sajtó ezúttal barátságosabb szöget választ?        

3 komment
süti beállítások módosítása