Médianapló

Médianapló - Orbán mit várhat el a bizalmi embereitől?

2017. augusztus 09. 10:24 - Zöldi László

Olvasom a pannon lapokban, hogy Balatonalmádiban megrendezték a Mészáros Alapítvány első konferenciáját. Az összejövetelen 126 ösztöndíjas főiskolás és egyetemista vett részt. Alcsútdobozon, Felcsúton, Kajászón, Tabajdon, Válon, Vértesacsán nevelkedtek, és havonta 50 ezer forintot kapnak Mészáros Lőrinc cégcsoportjától. Az alapító csupán azt kérte tőlük, hogy a diploma megszerzése után térjenek haza szűkebb pátriájukba, a Vál völgyébe.

A tudósítás Mészáros Lőrinc médiacégéhez tartozó öt újságban, a zalaegerszegi, a szombathelyi, a veszprémi, a székesfehérvári és a dunaújvárosi napilapban látott napvilágot. De nem saját cikként, hanem az „MW”, vagyis a budapesti Mediaworks közleményeként. Eltűnődtem rajta, és arra jutottam, hogy gazdasági újságíróknak érdemes volna górcső alá venni a Mészáros-cégcsoport szponzorációs gyakorlatát. Nem elégszem meg ugyanis ama feltételezéssel, hogy a miniszterelnök „strómanja” Orbán Viktor pénzét és vagyontárgyait kezeli. Nem zárom ki ennek a lehetőségét, de amíg ezt valaki bebizonyítja, élnék egy másik feltételezéssel.

Mi van, ha a jelenlegi kormányfő úgy segíti bizalmi embereit pénzszerzési lehetőségekhez, hogy ha már egy életre berendezkedett a hatalomban, akkor elvárja tőlük a hosszú távú befektetéseket? Az általános iskolai osztálytárstól például azt, hogy működtesse a felcsúti Puskás Akadémiát, tőkésítse fel a veszprémi kézilabda világmárka-csapatot, adjon egymilliárd forintot a csíkszeredai futballakadémiának, és szálljon be a bácskatopolyai fociakadémiába meg az első osztályú eszéki labdarúgó csapatba is. Kerül, amibe kerül, telik az extraprofitból. Mi van tehát, ha a miniszterelnök olyasmit is kér a megtollasodott bizalmasaitól, ami egyelőre nem hozza, hanem inkább viszi a pénzt, és talán sosem fordul termőre?

Tételezzük fel, hogy a gazdasági újságírók elkezdenek foglalkozni az új magyar tőkésréteg szponzorációs gyakorlatával. Ebben az esetben már nem az volna a kormánykritika fő iránya, hogy „ezek lopnak” (ami valószínű ugyan, de még nincs bizonyítva). Akkor azt elemezhetnők, hogy amit a bizalmi emberek cégei létrehoznak, az van-e olyan érték, amely versenyképes a nemzetközi mezőnyben. Ettől az ellenzéki politikusok, élükön Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel dolgozhatnának azon a projekten, hogy melyik külföldi bank széfjében rejlik Orbán Viktor dugi pénze. De csak akkor állnának a nyilvánosság elé, ha megszerezték a minden kétséget kizáró dokumentumokat.             

3 komment
süti beállítások módosítása