Médianapló

Médianapló - Költséget térítenek vagy fizetést egészítenek-e ki a honatyák?

2017. augusztus 04. 11:08 - Zöldi László

Az ATV tegnap reggeli műsorában Vujity Tvrtko látszólag ártalmatlan témáról beszélgetett Nyakó Istvánnal. Váratlanul a gyanútlan interjúalany mellének szögezte a kérdést: igaz-e, hogy a feleségével együtt a parlamenttől 36 millió forintot vett föl lakhatásra és autózásra. Az MSZP sajtófőnöke csak annyit volt képes kinyögni, hogy ők minden vonatkozó jogszabályt betartottak. Megsajnáltan a sarokba szorított politikust, nem mindegy ugyanis, hogy azt a fránya 36 milliót hány évben vette föl az országgyűlési képviselőpár.

Kiderült, hogy 2002 és 2006 között, sőt inkább 2003-tól, mert akkor házasodtak össze. 126 ezer kilométert utazgattak Budapest és Miskolc között, állításuk szerit két autóval. Ami nem életszerű, arról nem is beszélve, hogy két külön lakásban hajtották álomra a fejüket. Nem csoda, hogy néhány év múlva elváltak. Ekkor ugrott be, hogy Tóbiás Józsefet is faggatták az újságírók. A szintén szocialista politikus 1991 óta volt egy nyíregyházi lakásba bejelentve, és 2003-tól több mint tíz év alatt mintegy 50 millió forintot vett föl, holott Érden bérelt házból járt be dolgozni a parlamentbe.

Laktam Érden, és másfél évtizedet töltöttem a nyíregyházi főiskolán. Tapasztaltam, hogy az egyik 17 kilométernyire van a fővárostól, a másik meg 270-re. Erre mondta Tóbiás József: „Ami törvény szerint jár, azt kaptam.” Valószínűleg egyikük sem emlékszik az MSZP hajdani miniszterelnökének, Medgyessy Péternek a kijelentésére, miszerint „Lehet, hogy törvényes, de erkölcstelen.” Vajon mivel magyarázható, hogy a kormánypárti politikusok nem élnek a kínálkozó lehetőséggel? Miért nem marasztalják el a potyázó ellenzéki politikusokat? Csak tán nem azért, mert nekik is van vaj a fejükön, amivel nem érdemes kimenni a Napra?

A sajtóban tallózva találtam egy figyelemre méltó példát. Kövér László a Zala megyei listáról jutott be a parlamentbe, és a fáma szerint zalaegerszegiként kap költségtérítést, noha a közeli Szigetszentmiklósról jár be naponta munkahelyére, a Tisztelt Házba. Egy újságíró kiszámította, hogy a 626 ezer forintnyi utazási hozzájárulásból havonta negyvenszer teheti meg a Zalaegerszeg-Budapest közti 224 kilométert és négyszázszor a Szigetszentmiklós-Budapest közti 17 kilométernyi távolságot. Lehet, hogy a mutyizás újabb adalékára bukkantunk? Arra, hogy a nyilvános fórumokon elejtett fullánkos megjegyzések ellenére a jelenlegi és a hajdani kormánypárt politikusai megkímélik egymást a fizetés-kiegészítés felhánytorgatásától?  

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3912719678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.08.06. 09:36:02

Ha hirtelenében jól számoltam, a 126ezer km saját gépkocsi használat költségtérítése 4.5millió forint, de 5 millió alatt van mindenképpen. Mostani árakon számolva. Régebben meg azért a benzin is kicsit olcsóbb volt. Hogyan jön ki ebből 36 millió?

Többek közt ezért is kell, hogy takarodjon Magyarország éléről a mostani megélhetési politikai garnitúra!
Az új garnitúrának pedig első dolga legyen, hogy ezekben az anomáliákban is rendet tesz. Idáig úgy tűnik, hogy a Momentumban megvan ez a hajlandóság.
Ha rajtam múlna, a jogtalanul felvett költségtérítést kamatostul visszafizettetném mindegyikkel.

morph on deer 2017.08.06. 09:57:31

@Netuddki.:
"Ha rajtam múlna, a jogtalanul felvett költségtérítést kamatostul visszafizettetném mindegyikkel."

Erről ne is álmodj. A fülem hallatára (rádióműsorban) jelentette ki Botka, hogy ő "nem hisz" a politikai elszámoltatásban!
Ezt egy kérdésre válaszolva mondta, amikor éppen al ellopott milliárdok sorsáról faggatták.
Azaz: az MSZP-nek ezzel semmi gondja, amíg nekik is csurran-cseppen.

Azt hiszem, hogy nem egy párt fogja megoldani az ilyen jellegű sunyiságokat, hanem az, ha sikerülne egy független, civil "ellenőrző" testületet létrehozni.
Egyébként ugyanis túl nagy az esélye a "kéz kezet mos" klasszikus továbbélésének, függetlenül a párt nevétől.

Netuddki. 2017.08.06. 10:13:20

@morph on deer: Kit érdekel a maszop?

Nem véletlenül említettem a Momentumot. Ahhoz, hogy itt változás legyen, olyan párt kell amiben megvan a hajlandóság az állami korrupció felszámolására. Ehhez pedig az emberi tényezőt kell kiküszöbölni. Azért ne lehessen lopni, mert egyszerűen nem lehet, nincs rá lehetőség. Ehhez pedig valóban szét kell választani a hatalmi ágakat, és meg kell hozni a megfelelő törvényeket. A közpénz felhasználásának a dokumentálásába pedig bármelyik magyar állampolgárnak, bármikor betekintést kell nyújtani, számla szinten.

repuloske 2017.08.06. 10:35:59

Valahol Európában....
"Könyörgöm, akasszuk fel!"

Sajna, már itt tartok. :(

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.06. 11:40:55

Ezek lényegtelen apróságok.

Nézni a fillért a képviselő zsebében, s nem nézni a milliót Soros és más nyugati nagytőkések zsebében. Abszurdum.

Netuddki. 2017.08.06. 12:04:01

@maxval a mélyelemző birca: Tekintve, hogy bolgár állampolgár vagy és oda fizeted az adódat, semmi jogod beleszólni abba, hogy itt a magyarok a saját képviselőik zsebében turkálnak. Ahhoz meg végképp nincs jogod, hogy elvitasd a magyar állampolgárok jogát, hogy megtudják mire költik az adójukat a saját választott képviselőik.

okleveles naiv 2017.08.06. 12:04:02

A számla nélküli költségtérítésük a tuti.
Mi az, h nekik nem kell szlát bemutatni, hanem simán bemondásra kapják a pénzt?
És akitől számla nélkül kapnak valamit, azt miért nem feszíti kínpadra a NAV?
És őket, akik nem kérnek számlát, tehát a feketegazdaságot gerjesztik, miért nem vegzálja a yard, az ügyészség? Elvégre ez már csoportosan, nagy összegre elkövetett sundabunda.

morph on deer 2017.08.06. 12:18:31

@Netuddki.:
"Nem véletlenül említettem a Momentumot."

Gondolom. Csak éppen nem aktuális, mivel most Botka elvtárs ámokfutása az aktuális sportesemény.

Én viszont nem véletlenül mondtam, hogy "egy párt se," mivel ezt a mocskot nem párt szinten kéne - és lehetne csak - eltakarítani.

Mire a Momentum kiforrná magát és önálló politikai és ideológiai karakterre tenne szert, - és a szükséges tömegbázist szóba sem hoztam - itt már nem sok minden marad amit egyáltalán rendbe lehetne tenni.
Ezt halogatni már nem lehetNE!

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.06. 12:33:26

@Netuddki.:

Már sokszor el lett mondva: a beleszólási jognak SEMMI köze az adózáshoz. Sőt még az állampolgársághoz se. Külömben miért szólnak bele nyugati politikusok a magyar ügyekbe, akik se nem adóznak Mo-on, se nem élnek Mo-on, se nem állampolgárok.

Egyébként magyar állampolgár (is) vagyok.

Netuddki. 2017.08.06. 14:47:00

@okleveles naiv: Az útiköltség elszámolása nem számla hanem km alapon történik. Gyakorlatilag csak az nem csal vele aki nem akar. Ami természetesen nem szép dolog. De ha egy képviselő jogosulatlanul veszi fel, vagy a neki járó költségtérítés többszörösét, az azért már ciki, és büntetni kéne. Főleg, hogy ezeknek a megélhetésieknek kéne példát mutatniuk.

Netuddki. 2017.08.06. 14:48:30

@maxval a mélyelemző birca: Valóban, Putinpincsi Ivanov? Most már eljutottál oda, megérdemelnéd, hogy megfosszanak a magyar állampolgárságodtól.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.06. 16:02:54

@Netuddki.:

Ha a gazdáid jutnak hatalomba, ez esélyes. Viszont, hála Istennek, a gazdáid sose lesznek már hatalmon...

Netuddki. 2017.08.06. 18:50:46

@maxval a mélyelemző birca: Neked vannak gazdáid, a putin meg az orbán. Nekem nincs.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.06. 20:02:24

@Netuddki.:

Ismerünk téged, öregem, ne erőlködj. Hiába váltasz nikket hetente, a stílusod elárul. Fizetett bérkommentelő vagy Sorosnál, pont.

Netuddki. 2017.08.07. 07:24:34

@maxval a mélyelemző birca: Ismersz? Egy szerencsétlen nímand vagy aki az orosz és fideszes agitpropot terjeszti a blog.hu-n, gyakorlatilag ebből élsz. Most is hazudsz, nem engem baszkodnak ki a fórumokról havonta, és nem nekem kell állandóan újra regisztrálnom:

"maxval a mélyelemző birca
0 bejegyzést írt és 515 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2017.07.05. óta tag."

"Netuddki.
0 bejegyzést írt és 25321 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2007.06.10. óta tag."

Törölhetnének már véglegesen a magyar fórumokról te biobot!

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.07. 08:54:20

@Netuddki.:

Mert váltogatod a nikkedet ugyanazon regisztráció alatt, mi ebben az új?

Alig pár helyről vagyok kitiltva. A regisztrációim oka nem ez.

Netuddki. 2017.08.07. 11:13:00

@maxval a mélyelemző birca: Mert nekem így tetszik. Különben meg, közöd?