Médianapló

Médianapló - Költséget térítenek vagy fizetést egészítenek-e ki a honatyák?

2017. augusztus 04. 11:08 - Zöldi László

Az ATV tegnap reggeli műsorában Vujity Tvrtko látszólag ártalmatlan témáról beszélgetett Nyakó Istvánnal. Váratlanul a gyanútlan interjúalany mellének szögezte a kérdést: igaz-e, hogy a feleségével együtt a parlamenttől 36 millió forintot vett föl lakhatásra és autózásra. Az MSZP sajtófőnöke csak annyit volt képes kinyögni, hogy ők minden vonatkozó jogszabályt betartottak. Megsajnáltan a sarokba szorított politikust, nem mindegy ugyanis, hogy azt a fránya 36 milliót hány évben vette föl az országgyűlési képviselőpár.

Kiderült, hogy 2002 és 2006 között, sőt inkább 2003-tól, mert akkor házasodtak össze. 126 ezer kilométert utazgattak Budapest és Miskolc között, állításuk szerit két autóval. Ami nem életszerű, arról nem is beszélve, hogy két külön lakásban hajtották álomra a fejüket. Nem csoda, hogy néhány év múlva elváltak. Ekkor ugrott be, hogy Tóbiás Józsefet is faggatták az újságírók. A szintén szocialista politikus 1991 óta volt egy nyíregyházi lakásba bejelentve, és 2003-tól több mint tíz év alatt mintegy 50 millió forintot vett föl, holott Érden bérelt házból járt be dolgozni a parlamentbe.

Laktam Érden, és másfél évtizedet töltöttem a nyíregyházi főiskolán. Tapasztaltam, hogy az egyik 17 kilométernyire van a fővárostól, a másik meg 270-re. Erre mondta Tóbiás József: „Ami törvény szerint jár, azt kaptam.” Valószínűleg egyikük sem emlékszik az MSZP hajdani miniszterelnökének, Medgyessy Péternek a kijelentésére, miszerint „Lehet, hogy törvényes, de erkölcstelen.” Vajon mivel magyarázható, hogy a kormánypárti politikusok nem élnek a kínálkozó lehetőséggel? Miért nem marasztalják el a potyázó ellenzéki politikusokat? Csak tán nem azért, mert nekik is van vaj a fejükön, amivel nem érdemes kimenni a Napra?

A sajtóban tallózva találtam egy figyelemre méltó példát. Kövér László a Zala megyei listáról jutott be a parlamentbe, és a fáma szerint zalaegerszegiként kap költségtérítést, noha a közeli Szigetszentmiklósról jár be naponta munkahelyére, a Tisztelt Házba. Egy újságíró kiszámította, hogy a 626 ezer forintnyi utazási hozzájárulásból havonta negyvenszer teheti meg a Zalaegerszeg-Budapest közti 224 kilométert és négyszázszor a Szigetszentmiklós-Budapest közti 17 kilométernyi távolságot. Lehet, hogy a mutyizás újabb adalékára bukkantunk? Arra, hogy a nyilvános fórumokon elejtett fullánkos megjegyzések ellenére a jelenlegi és a hajdani kormánypárt politikusai megkímélik egymást a fizetés-kiegészítés felhánytorgatásától?  

18 komment
süti beállítások módosítása