Médianapló

Médianapló - Pecina úr ismét színre lépett a sajtónkban

2017. augusztus 01. 11:03 - Zöldi László

Két volt főszerkesztővel beszéltem telefonon, tőlem tudták meg, hogy hajdani lapjukat megvásárolta az osztrák sajtóbefektető. A harmadikat nem mertem fölhívni, hátha ő is tőlem tudná meg a tegnapi bejelentést, amely ezzel a címmel jelent meg a miskolci, a nyíregyházi és a debreceni újság online kiadásában: „A Russmedia 100 millió eurót fektet a digitális növekedésbe”.

A magyar szöveg csikorog, kutyafuttában fordíthatták le németből. A biztonság kedvéért az eredetit is elolvastam, és az derült ki belőle, hogy egy osztrák médiavállalkozó, Eugen Russ „digitális holdingot” hozott létre „átfókuszálás” céljából. Papír alapú újságok helyett immár Európa legnagyobb független síléc-kölcsönzőjébe fektet pénzt, továbbá bérelhető online piactérbe, egy német apróhirdetési és egy magyar álláskereső portálba. Egyik sem az a kimondott újságírás, még csak az sem állítható tehát, hogy Russ úr a digitális sajtóra tette föl mindenét.

Ha pedig ama 100 millió euró (több mint 30 milliárd forint) esetleg azonos az eladott újságok vételárával, a bődületes pénzösszeget nemcsak a miskolci Észak-Magyarországért, a nyíregyházi Kelet-Magyarországért és a debreceni Hajdú-bihari Naplóért kapta. Alighanem benne van a három megyei napilapot kiszolgáló debreceni nyomda is. S ami legalább ennyire fontos, két nagyváradi újság (egy magyar és egy román nyelvű napilap), valamint egy aradi román is. Szakmai tapasztalat, hogy a német anyanyelvű sajtóbefektetők nem kelet-európai országokban, hanem régióban gondolkodnak.

Eugen Russ már korábban is árulta erdélyi portfólióját, megszabadult például egy szatmárnémeti újságtól és a zöldmezős beruházásként felépített temesvári nyomdától. A maradék értékesítésében partnerre talált a szintén osztrák Pecina úrban, a Népszabadság megszüntetőjében, akiben felismerni vélem a magyar kormánypárt egyik strómanját. Izgalmas kérdés, hogy a miénktől politikailag eltérő romániai légkörben miként alakul a magyar és román újságírók helyzete, vajon mennyire élhetik ki magukat a hivatásukban. Azt viszont már megtudtam, hogy mire számítanak a magyarországi újságírók, akik a tegnapi bejelentésből értesültek arról, hogy új gazdájuk van.

Egyik legtehetségesebb és legkedvesebb tanítványom, aki ifjúsági Pulitzer-díjasként szerzett magának nevet a szakmában, közeledik a harminchoz, és mit ad isten, épp tegnap szólalt meg a biológiai órája. Következő témája a baba-projekt lesz.          

1 komment
süti beállítások módosítása