Médianapló

Médianapló - Két miniszterelnök miért nézte levegőnek a magyar zsidók világi vezetőjét?

2017. július 20. 10:24 - Zöldi László

A kormány talált egy ellenséget, akivel kitapétázhatta az országot. A földkerekség 33. leggazdagabb emberét, akinek a vagyona, 25,2 milliárd dollár a tavaly 120 milliárd dollárnyi magyar nemzeti össztermék ötödrészével ér fel. A sors iróniája, hogy a Soros György elleni kampánnyal Orbán Viktor nem Botka László „Fizessenek a gazdagok!” kampányához csatlakozott. De mihez is?

A kerítésnél várakozó muzulmán bevándorlóknak üzent, az idegenek iránti ellenszenvet mélyítette, elhárította azonban a mögöttes tartalom hatását. Hát tehet ő arról, hogy a Magyarországról Amerikába elszármazott holokauszt-túlélő arcképe alá sokan írták oda a „büdös zsidó”-t is? A kormánypárti sajtóban pedig publicisták magyarázták, hogy a Soros elleni kampánynak semmi köze az antiszemitizmushoz. Váratlan helyről érkezett a segítség. Az izraeli miniszterelnök rendre utasította a kampány ellen tiltakozó nagykövetét, majd immár Budapesten, a Dohány-utcai zsinagógában nyilvánított véleményt időszerű politikai kérdésekről.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a két barátkozó miniszterelnök jelenlétében fejtette ki, hogy „Magyarországon el lehetett indítani egy olyan totális propagandakampányt, amelynek nyelvi és képi eszköztársa bennünk, zsidókban rossz emlékeket keltett.” Ez volt az a pillanat, amidőn már azt figyeltem, vajon az utána következő két politikus reagál-e a keserű megállapításra. A magyar kormányfő dossziéval a hóna alatt ment föl a pódiumra. Előre megírt szöveget olvasott, egyetlen szóval sem válaszolt Heisler szemrehányására. Még arra sem vette a fáradságot, hogy átfogalmazzon egy korábban elmondott beszédet. Változatlanul „a zsidó élet reneszánszáról” szónokolt, miközben a Mazsihisz elnöke néhány perce ennek épp az ellenkezőjéről beszélt.

Az izraeli kormányfő becsületére válik, hogy nem olvasott föl, hanem rögtönzött, ráadásul nem is az anyanyelvén. Okfejtése gyakorlott szónokra vallott, kár, hogy egyetlen szóval sem reagált Heisler András kifakadására. A magyar zsidók világi vezetője hiába kérte számon tehát a Soros-kampány mögöttes üzenetét, a miniszterelnökök fontosabbnak tartották átmenetileg egybehangzó érdekeiket, mint azt, hogy őt emberszámba vegyék. A kommunikációs helyzet képtelenségét a legszellemesebben Gábor György vallástörténész érzékeltette egy fészbukos bejegyzésben: „Ennyi Izrael-párti antiszemitát és ennyi Izrael-ellenes zsidót még nem látott Magyarország.”

49 komment
süti beállítások módosítása