Médianapló

Médianapló - Érdemes-e olvasni az "államosított" megyei napilapok online kiadását?

2017. július 19. 09:21 - Zöldi László

Forradalmi újításra szánta el magát a Mediaworks. Néhány napja a kormányfő közeli Mészáros Lőrinc nevéhez köthető cég újjászervezte a hozzá tartozó megyei napilapok digitális változatát.

A hajdan volt Springer-lapok online kiadását eddig úgy böngésztem, hogy rámentem a Kemma.hu-ra, a tatabányai 24 Óra digitális változatára, és legördültem a képernyő legaljára, ahol a másik hét újság tartalmához is hozzáférhettem. A Komárom-Esztergom megyei online után következett a Szoljon (Jász-Nagykun-Szolnok), a Bama (Baranya), a Baon (Bács-Kiskun), a Beol (Békés), a Heol (Heves), a Sonline (Somogy) és végül a Teol (Tolna megyei online). Nem értettem, miért K-val kezdődik a lista, és miért Sz-szel folytatódik, utána viszont logikusnak hatott az ábécés felsorolás.

Az átalakítás óta szintén a Kemmával kezdődik a lajstrom, ám a Szoljon már az utolsó helyre került. Vajon miért? S ami még meglepőbb: miközben a Mediaworks-nél kötött ki a Nógrád Megyei Hírlap is, online változata sem a régi, sem az új listán nem kapott helyet. Mindezt persze előbb-utóbb meg lehet szokni, de ha szörfölünk a „forradalmi” változatban, két további következtetés is levonható. Az egyik az, hogy a dizájner szakmailag jó munkát végzett, az új módi kétségkívül szellősebb és áttekinthetőbb. Ha viszont a tartalmat is figyelembe vesszük, akkor ellentmondásosabb következtetésre juthatunk.

Megnövekedett a központi (budapesti) szerkesztőség jelentősége, és háttérbe szorultak a helyi, csak az adott megyére jellemző írások és fényképek. Ez sorvasztó következménnyel járhat a digitális olvasottság szempontjából. Az online korszerűsége nemcsak abban érhető tetten, hogy a megye határain belül élő olvasók előbb tehetnek szert információkra, mint a másnap reggeli újság előfizetői. A jelek arra utalnak, hogy a megyéből elszármazottak elveszíthetik kapcsolatukat a szűkebb pátriával. Az ország más részein, még inkább a külföldön élők eddig sem fizettek elő a papír alapú újságra, mert túl körülményesen és késve kaphatták volna meg. A számítógép elé ülve azonban naprakészen értesülhettek a szűkebb pátria fejleményeiről.

De ha a központi szerkesztőség túlzott mértékben tölti ki nemzetközi és országos információkkal az online változatot, akkor bizony megjósolható, hogy kevésbé látogatják majd az „államosított” megyei napilapok ügyetlenül újjászervezett digitális kiadását.         

komment
süti beállítások módosítása