Médianapló

Médianapló - Milyen lesz az MSZP új kommunikációja?

2017. június 06. 10:11 - Zöldi László

Idestova két évtizede foglalkoztat a magyar szocialisták kommunikációja, 2001-ben még egy kis könyvet is írtam róla. Feltűnt, hogy milyen gyakran cserélődtek az elnökök és az elnökségi tagok. Mire megértették, hogy mi a média, már le is váltották őket. Molnár Gyula tavaly került a pártelnöki székbe, és a kezdeti botladozások után mintha megérezte volna a nyilvánosságot. Elevenebb az arca, hatásosabb a papír nélkül előadott retorikája, mint az újdonsült vezetőtársáé, Botka Lászlóé. Nemrégiben például a kormánypárti szerkesztőségek ellen meghirdetett bojkottról kérdezték, és ezt mondta: „Ezek már nem médiák, ahogy ezt megszoktuk.” (ATV, 2017. május 17.)

Nem azzal jönnék elő, hogy a média eleve többes szám, bár ez is érv a róla folydogáló szakmai vitában. Inkább azzal, hogy a latinul közbülsőt, közvetítőt jelentő kifejezés a második világháború után honosodott meg a köznyelvben, amidőn a sajtó és a rádió mellé felsorakozott a televízió is. Ha nem akartuk külön-külön megemlíteni őket, akkor helyettük az összefoglaló médiát használtuk. Még inkább így van ez, amióta a három médium mellett feltűnt az internet is. A média tehát értelmezésem szerint a nyilvánosság eszközrendszere, elemei a keletkezés sorrendjében a papír alapú sajtó, a rádió, a televízió és az internet. Mindezt azért hozom szóba három héttel a pontatlanul megfogalmazott mondat elhangzása után, mert az MSZP a múlt héten új kommunikációs igazgatóra tett szert.

Végre egy szakember, aki diszkréten félrehívja majd a szocialista politikusokat, és elmeséli nekik, hogy valójában mit is jelent a média. A Népszava megszólaltatta Kerényi Györgyöt, aki a mai számban ezzel nyugtatta az anyagi gondokkal küszködő párt tagjait: „Csináltam én már nulla forintból is médiát.” Eddig úgy tudtam, hogy afféle zöld beruházásként ő alapította a C Rádiót, és részt vett a Vs.hu alapításában is. Azt viszont csak most, szerény elszólásából tudtam meg, hogy személyében sokkal jelentősebb szakember igazolt át az MSZP-hez. Olyan médiamenedzser, aki nulla forintból csinálta az összes újságot, rádiót, tévét és persze a világhálót is.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4612566701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem várt fordulat 2017.06.06. 21:03:31

Na most ez a cikk mi a rákról szól? Nem igazán értem.

Ezen kívül pedig ez a média / médiák már ezerszer lerágott csont, ne erőlködj, teljesen helyes a médiák, meghonosodott, még akkor is, ha maga a média valóban többeszszám (médium).

morph on deer 2017.06.06. 21:15:05

Nulla forintból is?
Akkor jó helyre ment...

6.Lenin 2017.06.06. 21:38:35

"Olyan médiamenedzser, aki nulla forintból csinálta az összes újságot, rádiót, tévét és persze a világhálót is."
Naná, a pénzt mindig mások adták, ő csak menedzselt, így nem is lehet bukni rajta.
A jó menedzser csak kivesz (pénzt).

2017.06.06. 22:21:48

"Idestova két évtizede foglalkoztat a magyar szocialisták kommunikációja, 2001-ben még egy kis könyvet is írtam róla."

Hülye, ebből nem lesz nyugdíjad. Miért nem dolgozol?

Adam Weishaupt 2017.06.06. 23:24:04

Laci bácsi mindenkiben megtalálja a problémát. Sztem a szocik lassan felkérhetnék valaminek! Ja, várjál...

pefe 2017.06.06. 23:27:39

A media a medium többesszáma latinul. Csakhogy ez magyarul van. A magyar média szó jelentése kicsit eltér az eredeti latin kifejezés jelentésétől.

Potyka Kálmán 2017.06.07. 08:14:09

Milyen lenne? "Hozott anyagból" fog dolgozni.

Egy normális kommunikációs igazgató első feladata az lenne, hogy Kunhalmit és Hillert letiltja a képernyőről. Ők ugyanis nemhogy nem kameraképesek, de beszélni sem tudnak. Az egyik a budapesti listavezető, a másik a választmány elnöke..

Továbbá azt propagandálkopdhatja, amit az MSZP kisüt. Utóbbi nem fog sokat kisütni, mert kevés a sütnivalója, a Botkának a 168 óra szerint meg nem stílusa a pecsenyesütögetés.

Marad tehát az antikorrupció, a fújorbán, és a szegényszegények. Ebből mit lehet kihozni? Semmit.